בסוכנות הידיעות "רויטרס" דווח אתמול (שישי) כי שליחים מארה"ב, צרפת וגרמניה הזהירו את אל-ג'וליאני כי "מינוי לוחמי ג'יהאד זרים לתפקידים צבאיים בכירים מהווה סיכון ביטחוני ופוגע בתדמיתם", זאת בזמן שהם מנסים ליצור קשרים עם מדינות זרות - כך מסרו לסוכנות הידיעות שני מקורות.
האזהרה שהגיע מארה"ב נמסרה בפגישה בין השליח האמריקאי דניאל רובינשטיין לבין השליט הסורי אחמד אל-שרעה ברביעי האחרון בארמון הנשיאותי המשקיף על דמשק, כך אמר גורם אמריקאי לסוכנות הידיעות. "מינויים אלו לא יעזרו לתדמית שלהם בארה"ב", אמר אותו גורם. באשר לגרמניה וצרפת, שרי החוץ ז'אן-נואל ברו ואנלנה ברבוק, העלו גם הם בפני הסורים את הסוגיה במהלך פגישתם עם אל-שרעה בשלושה בינואר - כך אמר גורם המודע לשיחות לרויטרס.
גורמים בממשל הסורי החדש אמרו שהלוחמים הזרים הקריבו קורבנות כדי לעזור להפיל את אסד ויהיה להם מקום בסוריה, והוסיפו שהם יוכלו לקבל אזרחות. במהלך המלחמה, חלק מהלוחמים הזרים בסוריה הקימו קבוצות חמושות משלהם, בעוד אחרים הצטרפו לכוחות מבוססים כמו דאע"ש הקיצוני בזמן שהשתולל בעיראק וסוריה לפני שנהדף לאחור.
קבוצות אחרות של ג'יהאדיסטים זרים הצטרפו ל-HTS, שהתנער מקשריו הקודמים עם אל-קאעדה ודאע"ש ונלחמו בקרבות עקובים מדם נגדם לפני שהוביל את ההתקדמות המהירה שהפילה את אסד.
מי המפקדים שמונו?
בין אלה שמונו לדרגת תת-אלוף נמצאים האזרח הירדני עבד אל-רחמן חוסיין אל-חטיב והלוחם האויגורי הסיני עבדולעזיז דאוד חודברדי, המוכר גם כזאהיד.
זאהיד מפקד על כוחות המפלגה האסלאמית של טורקיסטן בסוריה, השואפת להקים מדינה עצמאית בחלקים מסין ואשר בייג'ינג מגדירה כקבוצת טרור. כמו כן מונה הלוחם המצרי עלאא מוחמד עבד אל-באקי, שנמלט ממצרים ב-2013 ונידון למאסר עולם בהיעדרו ב-2016 בגין האשמות טרור. הוא עמד בראש חזית אל-נוסרה הקשורה לאל-קאעדה במצרים והיה הקשר העיקרי בינה לבין קבוצות אחרות הקשורות לאל-קאעדה, על פי מקורות ביטחוניים מצריים.
נזכיר כי אל-ג'וליאני בעצם נמצא בשלטון לאחר שהארגון שנמצא בראשו, היאת תחריר אל-שאם (HTS), הובילה מתקפה שהדיחה את הנשיא לשעבר בשאר אל-אסד ב-8 בדצמבר. באשר למינויים, בוצעו כ-50 מהם, בהם לפחות שישה לוחמים זרים, ביניהם סינים ואויגורים ממרכז אסיה, אזרח טורקי, מצרי וירדני, כך דיווח רויטרס באותה עת. שלושה קיבלו דרגת תת-אלוף ולפחות שלושה אחרים דרגת אלוף-משנה, כך אמר מקור צבאי סורי.
ל-HTS וקבוצות בעלות ברית יש מאות לוחמים זרים בשורותיהם שהגיעו לסוריה במהלך מלחמת האזרחים בת 13 השנים במדינה, רבים מהם חסידים של פרשנויות קיצוניות של האסלאם. בירות זרות רואות בדרך כלל בלוחמים זרים איום ביטחוני מרכזי מכיוון שהן חושדות שחלקם עשויים לנסות לבצע פיגועים במדינות המוצא שלהם לאחר שצברו ניסיון בחו"ל.
הגורם האמריקאי ומקור מערבי אמרו שדמשק הסבירה את מינויי הלוחמים הזרים באומרה שלא ניתן פשוט לשלוח אותם בחזרה הביתה או לחו"ל שם הם עלולים להיתקל ברדיפות, ועדיף להשאיר אותם בסוריה. הגורם האמריקאי אמר שהרשויות הסבירו גם שאנשים אלה עזרו לשחרר את סוריה מאסד וחלקם היו במדינה יותר מעשר שנים ולכן הם חלק מהחברה.
דיפלומטים אמרו שארה"ב, מדינות אירופה וארצות ערב, במיוחד מצרים וירדן, התנגדו למינויים כי הם חשדו שהמהלכים עלולים לשלוח אותות מעודדים לג'יהאדיסטים בינלאומיים. דיפלומטים ומומחים המתמקדים בסוריה אומרים ששליטיה החדשים של המדינה ניצבים בפני אתגר באיזון האינטרסים והדרישות של פלגים רבים, כולל זרים, עם הדרישות של מעצמות מערביות וערביות שהם זקוקים לתמיכתן כדי לשקם את המדינה.
ארה"ב, מדינות אירופה ומדינות המפרץ הערביות מקיימות קשר עם הממשל החדש בניסיון לדחוף אותו לקראת מעבר פוליטי מכליל וגם לחפש שיתוף פעולה במאבק בטרור והגבלת ההשפעה האיראנית באזור. אך הן נותרות זהירות לגבי האופן שבו המורדים-שהפכו-שליטים ינהלו את המדינה ויש להן שאלות לגבי האופן שבו הם יאחדו קבוצות שונות עם דעות מגוונות על הכיוון שסוריה החדשה צריכה לקחת.
בתגובה לדיווח, דובר מחלקת המדינה האמריקאית אמר שוושינגטון מנהלת דיאלוג מתמשך עם הרשויות הזמניות בדמשק. "הדיונים היו בונים וכיסו מגוון רחב של נושאים פנימיים ובינלאומיים", אמר הדובר, והוסיף שהייתה "התקדמות מוחשית בעדיפויות למאבק בטרור, כולל דאע"ש".
רגע של היסטוריה | הדחת אסד
נזכיר כי במהפך דרמטי שטלטל את המזרח התיכון, הודח ב-8 בדצמבר 2024 נשיא סוריה בשאר אל-אסד, ששלט במדינה מאז שנת 2000. הארגון האסלאמי היאת תחריר אל-שאם (HTS), בהנהגת אחמד אל-שרעה, הוביל מתקפה מהירה שהסתיימה בכיבוש דמשק והדחת המשטר.
מדובר בתפנית היסטורית: אסד, שהצליח לשרוד 13 שנות מלחמת אזרחים עקובה מדם בעזרת תמיכה רוסית ואיראנית, איבד את השלטון לטובת ארגון שבעבר היה מסונף לאל-קאעידה אך הצהיר על התנתקות ממנו.
HTS, שהשתלט על צפון סוריה כבר ב-2019, הצליח להשיג תמיכה מקומית ובינלאומית מסוימת לאחר שהתנער מאידאולוגיה קיצונית והבטיח רפורמות. עם זאת, המערב עדיין חושש מהקשרים ההיסטוריים של הארגון עם גורמי טרור ומהשפעתו על יציבות האזור.