נשיא ארה"ב דונלד טראמפ פרסם סדרת הצהרות ב-Truth Social היום (חמישי) המציגות תכנית מקיפה לטיפול ברצועת עזה לאחר סיום הלחימה. לפי הפוסטים,  ישראל תעביר לידי ארה"ב את רצועת עזה בסוף הלחימה.

בתכניתו, טראמפ מדגיש כי לא יידרשו חיילים אמריקאים במהלך הפרויקט. במקום זאת, ארצות הברית תעבוד עם צוותי פיתוח מרחבי העולם כדי לקדם פרויקט בנייה מקיף. נשיא ארה"ב תיאר את התכנית כ"אחד מהפיתוחים המרשימים והמרשתים ביותר מסוגו", תוך הדגשה שהבנייה תתבצע באופן איטי וזהיר. לדבריו, הפרויקט יהיה מהפכני ויביא שינוי משמעותי לרצועת עזה.

בתוך כך, ארבעה גורמים המעורים בפרטים, שביקשו להישאר בעילום שם, מסרו לניו יורק טיימס כי לא התקיימו פגישות במחלקת המדינה או בפנטגון, לא הוקמו צוותי עבודה, ולא נערכו הערכות לגבי כוח האדם הנדרש או העלויות הצפויות. "לא היה דבר מעבר לרעיון בראשו של הנשיא", אמר אחד הגורמים.

גם האורחים הישראלים הופתעו מההכרזה. על פי הדיווח, זמן קצר לפני מסיבת העיתונאים המשותפת, טראמפ הודיע לראש הממשלה בנימין נתניהו על כוונתו להכריז על הרעיון. שני גורמים המעורים בשיחות בין השניים אישרו את הפרטים. מאחורי הקלעים, כך על פי הניו יורק טיימס, טראמפ דיבר על רעיון הבעלות האמריקאית על עזה במשך שבועות. חשיבתו בנושא התגברה לאחר ששליחו למזרח התיכון, סטיב ויטקוף, חזר מעזה בשבוע שעבר ותיאר את התנאים הקשים במקום.

הרעיון נתקל בהתנגדות מיידית מהעולם הערבי, כולל מערב הסעודית, בעלת ברית מרכזית של ארה"ב. בתגובה לביקורת, דוברת הבית הלבן קרולין לוויט ניסתה אתמול לרכך את דבריו של טראמפ. היא טענה כי הנשיא התכוון רק לקליטה "זמנית" של פלסטינים בירדן ומצרים, והמעיטה בחשיבות רעיון ההשקעה האמריקאית, למרות שטראמפ דיבר על "בעלות לטווח ארוך".

במקביל, נשיא צרפת קיים שיחת טלפון עם נשיא מצרים. על פי ההודעה, "כל עקירה בכפייה של האוכלוסייה הפלסטינית, בין אם בעזה או בגדה המערבית, תהיה בלתי קבילה. היא תהווה הפרה חמורה של החוק הבינלאומי, מכשול לפתרון שתי המדינות ותערער משמעותית את יציבות מצרים וירדן. שני הנשיאים שבו והביעו את רצונם לפעול למען הפסקת אש בת-קיימא ולהשגת פתרון ישים בעזה, אשר יסלול את הדרך לפתרון מדיני המבוסס על פתרון שתי המדינות, הפתרון היחיד שיש ביכולתו להבטיח את מימוש השאיפות הלגיטימיות של הישראלים והפלסטינים".

חזר מעזה מזועזע. סטיב ויטקוף (צילום: רויטרס)
חזר מעזה מזועזע. סטיב ויטקוף (צילום: רויטרס)

ההצעה מעלה שאלות רבות שנותרו ללא מענה: כמה חיילים אמריקאים יידרשו לפינוי חמאס והריסות? מה תהיה העלות של שיקום אזור בגודל של לאס וגאס? כיצד תוצדק תפיסת שטח פלסטיני על פי החוק הבינלאומי? ומה יקרה לשני מיליון פליטים? היועץ הביטחון הלאומי של טראמפ, מייק וולץ, הופיע אתמול ב-CBS והגן על הרעיון. "העובדה שלאף אחד אין פתרון ריאלי, והוא מציע רעיונות חדשים ונועזים על השולחן, לא צריכה להיות מבוקרת", אמר וולץ.

דניאל שפירא, שכיהן כשגריר ארה"ב בישראל בממשל אובמה ולאחרונה בפנטגון, הזהיר בשיחה עם העיתון כי "זו אינה הצעה רצינית. השתלטות אמריקאית על עזה, בעלות עצומה בדולרים וחיילים, סבירה כמו שמקסיקו תשלם על החומה או שארה"ב תשתלט על הנפט העיראקי".

הרעיון מתיישב עם גישתו של טראמפ למדיניות חוץ כעסקת נדל"ן. לפי הניו יורק טיימס, טראמפ מעולם לא התעניין בחוק הבינלאומי או בזכויות אדם. הוא רואה את העולם כאוסף של מדינות המנצלות את אמריקה, ומחפש דרכים להשתמש בכוח אמריקאי כדי לשלוט במדינות אחרות ולהפיק מהן תועלת.

בקרב תומכי טראמפ, השגריר לשעבר בישראל דייוויד פרידמן כינה את הרעיון "מבריק ויצירתי" וטען כי זהו "הפתרון היחיד ששמעתי ב-50 שנה שיש לו סיכוי לשנות את הדינמיקה באזור המטריד הזה". פרידמן אף דיבר על הפוטנציאל הנדל"ני של "25 מייל של חוף ים מול השקיעה".

גורמים בכירים בממשל טראמפ העריכו כי הרעיון יגווע בשקט כשיתברר לטראמפ שאינו ישים, ונראה שזה כבר קורה. עם זאת, הם מזכירים כי מבקרים טעו גם בעבר כשהזהירו מפני העברת השגרירות לירושלים, וכי טראמפ הצליח להשיג הסכמי נורמליזציה בין ישראל לארבע מדינות מוסלמיות בקדנציה הראשונה שלו.