במהלך הלילה (בין חמישי לשישי) חתם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על צו המאשר סנקציות כלכליות וסנקציות נסיעות על אנשים העובדים בחקירות של בית המשפט הפלילי הבינלאומי בהאג (ICC). הסנקציות מוטלות על עובדים בבית המשפט אשר אחראים לחקירות כנגד אזרחי ארה"ב או בעלות ברית של המדינה כמו ישראל.
המהלך גורר כמובן תגובות משני צדי המתרס. מצד ההנהגה הישראלית מודים על ההחלטה ומשבחים אותה. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הביע תמיכה נלהבת בצו, כפי שכתב בחשבון ה-X שלו: "תודה לך הנשיא טראמפ, עבור החלטתך האמיצה לגבי ביהת-הדים הפלילי. הצו יגן על אמריקה וישראל מפני בית דין מושחת, אנטי-אמריקאי ואנטישמי, שאין לו סמכות או בסיס לנהל לוחמה משפטית נגדנו". נתניהו הוסיף כי "בית הדין ניהל מסע אכזרי נגד ישראל כניסוי מקדים לפעולה נגד אמריקה".
בית הדין הפלילי הבינלאומי ICC בתגובה: "אנו מגנים את הוצאת צו ביצוע על ידי ארה"ב המטיל סנקציות על בית המשפט. אנו קוראים לחברים, לחברה האזרחית ולמדינות העולם להתאחד למען צדק וזכויות אדם בסיסיות". שר החוץ ההולנדי פרסם שהוא מביע צער על הצו וטען שעבודתו של ICC "חיונית".
עדכון ממני אליכם >> pic.twitter.com/jxBwonB0uV
— Benjamin Netanyahu - בנימין נתניהו (@netanyahu) February 6, 2025
תזכיר הבית הלבן שהופץ אמש האשים את ה-ICC בהאג ביצירת "שוויון ערך מוסרי מביש" בין חמאס וישראל על ידי הנפקת הצווים במקביל. בהוראה המבצעת של טראמפ נאמר כי הפעולות האחרונות של בית הדין הפלילי הבינלאומי "יוצרות תקדים מסוכן" שמסכן גם את האמריקנים עצמם בכך שהם חשופים ל"הטרדה, התעללות ומעצר אפשרי".
"התנהלות מרושעת זו מאיימת בתורה לפגוע בריבונותה של ארצות הברית ולערער את עבודת הביטחון הלאומי ומדיניות החוץ הקריטית של ממשלת ארצות הברית ובעלות בריתנו, כולל ישראל", נכתב בצו.
גם שר החוץ, גדעון סער, תמך בצעד האמריקאי. בהודעתו ציין סער כי "ה-ICC רודף באופן אובססיבי את ישראל, הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון, ומנהיגיה". הוא הדגיש כי "ישראל וארה״ב הן דמוקרטיות משגשגות עם צבאות שמקפידים על החוק הבינלאומי".
מנגד, וינסנט וורן, מנכ"ל המרכז לזכויות חוקתיות (CCR), מתח ביקורת חריפה על הצו. לדבריו, "הצו לסנקציות נגד אנשי בית הדין הבינלאומי ומשפחותיהם, רק משום שעשו את עבודתם בחקירת עינויים אמריקאים וקידום צדק לפלסטינים, מהווה התקפה ישירה על שלטון החוק". וורן הוסיף כי "טראמפ ממשיך להבהיר שהוא מעדיף להגן על פושעי מלחמה מאשר על קורבנות לפשעים נגד האנושות".
כזכור, בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הוציא בחודש נובמבר צווי מעצר לראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון לשעבר יואב גלנט בחשד לביצוע פשעי מלחמה ברצועת עזה. בנוסף יצא צו מעצר גם למנהיג חמאס מוחמד דף. בית הדין בהאג טען אז כי יש ״סיבות להאמין״ שגלנט ונתניהו אחראים לביצוע פשעי מלחמה ברצועת עזה, באמצעות הרעבה ככלי מלחמה, רצח, רדיפה ושאר ״מעשים לא-אנושיים״. עוד נכתב בהצהרת בית הדין כי חשיפת צווי המעצר הם ״לטובת הקורבנות ומשפחותיהם״.