טיקטוק, אפליקציית הווידאו הקצרות הפופולרית, חזרה לחנויות האפליקציות של אפל וגוגל בארצות הברית, מספר שבועות לאחר שהוסרה מהן בשל חוק פדרלי חדש. מדובר בצעד שעורר עניין רב, במיוחד לאור פסיקת בית המשפט העליון שהכשירה את החוק, ולאחר החלטתו של הנשיא דונלד טראמפ להשהות את אכיפתו.

החוק, שנחתם על ידי הנשיא ג'ו ביידן בשנה שעברה, דרש ממפעילת טיקטוק, החברה הסינית ByteDance,  למכור את האפליקציה לבעלים שאינם סינים עד ה-19 בינואר 2025. הסיבה העיקרית לחוק הייתה החשש מפני שימוש בנתוני המשתמשים על ידי ממשלת סין, שעלול להוות איום לביטחון הלאומי של ארצות הברית. החוק אף קבע כי מפעילות חנויות האפליקציות וחברות אירוח אינטרנטיות יעמדו בפני קנסות כבדים אם ימשיכו להפיץ או לתחזק את האפליקציה.

דונלד טראמפ. שאלות בטחוניות פתוחות (צילום: REUTERS/Shannon Stapleton)
דונלד טראמפ. שאלות בטחוניות פתוחות (צילום: REUTERS/Shannon Stapleton)

לאור זאת, אפל וגוגל הסירו את האפליקציה מחנויות האפליקציות שלהן, מהלך שהותיר מיליוני משתמשים אמריקאים ללא יכולת להוריד את טיקטוק במכשירים חדשים. עם זאת, האפליקציה המשיכה לפעול במכשירים בהם היא כבר הייתה מותקנת, אף שחלק מהמשתמשים דיווחו על תקלות טכניות, כגון בעיות בשידורים חיים ושימוש במטבעות דיגיטליים של האפליקציה.

בעוד שחוק איסור טיקטוק קיבל גיבוי משפטי עם אישורו על ידי בית המשפט העליון, הנשיא לשעבר טראמפ חתם על צו נשיאותי המורה על עיכוב אכיפת החוק למשך 75 יום. הצו עורר בלבול בקרב חברות הטכנולוגיה, אשר לא היו בטוחות האם הן יכולות להחזיר את האפליקציה לחנויותיהן מבלי להסתכן בהפרת החוק הפדרלי.

בסופו של דבר, לאחר שאפל וגוגל קיבלו מכתבים ממשרד המשפטים האמריקאי המבטיחים כי לא יוטלו עליהן קנסות בגין החזרת טיקטוק, הן החליטו להחזיר את האפליקציה לחנויותיהן. עם זאת, אי הוודאות המשפטית נותרה בעינה, במיוחד לנוכח הצהרותיו של טראמפ כי הוא עשוי להאריך את השהיית האכיפה מעבר ל-75 הימים שנקבעו.

החזרה של טיקטוק לחנויות האפליקציות מביאה איתה שאלות משפטיות ופוליטיות כבדות משקל. מצד אחד, המהלך מעניק למשתמשים האמריקאים גישה מחודשת לאפליקציה האהובה עליהם. מנגד, ישנם גורמים שטוענים כי טראמפ שם את כוחו הנשיאותי מעל שלטון החוק, ושהסוגיה עשויה להתפתח למשבר חוקתי משמעותי.

בקרב מחוקקים ואנשי מודיעין קיימים חששות ארוכי שנים כי ByteDance עשויה להעביר מידע אישי של משתמשים אמריקאים, כמו מיקום גיאוגרפי ונתוני שימוש, לממשלת סין. טיקטוק, מנגד, טוענת כי אין כל ראיה לכך שהדבר קרה אי פעם.

במקביל, ממשל טראמפ הבטיח לעבוד על עסקה שתאפשר את המשך פעילות טיקטוק בארה"ב, אך לא ברור כיצד ניתן לעשות זאת במסגרת החוק הקיים, המחייב מכירה מלאה של האפליקציה לגורם שאינו סיני. ByteDance  מצידה, הצהירה כי לא תוכל למכור את טיקטוק, שכן האלגוריתם המפעיל אותה נחשב לרכוש אסטרטגי של סין, שהממשלה הסינית לא תאפשר לייצאו.

נכון לעכשיו, טיקטוק חזרה לפעול באופן מלא בארצות הברית, אך עתידה עדיין אינו ברור. האפשרות כי טראמפ ימשיך לדחות את יישום החוק מעמידה בסימן שאלה את שליטתה של מערכת המשפט בהחלטות הרשות המבצעת. ייתכן שהנושא עוד יגיע לדיון נוסף בבית המשפט העליון, כאשר גם ההיבטים הפוליטיים והגיאופוליטיים ימשיכו לשחק תפקיד מרכזי בהחלטות שיתקבלו בעתיד.