אוקראינה הסכימה היום (שלישי) להצעה אמריקנית להפסקת אש מיידית בת 30 יום עם רוסיה, לאחר סידרת פגישות בין נציגי המדינות בג'דה שבסעודיה שנמשכה למעלה משמונה שעות. בתגובה, ארה"ב הודיעה כי תבטל באופן מידי את ההשהיה של שיתוף הפעולה המודיעיני עם אוקראינה ותחדש את משלוחי הנשק למדינה, שהופסקו לפני כעשרה ימים בעקבות עימות חריף בין נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לנשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי.
חבר הפרלמנט של רוסיה הגיב: "ארה"ב תחמש מחדש את אוקראינה במהלך 30 ימי הפסקת האש ותתחיל את המלחמה מחדש - רוסיה לא תסכים לכך. אני חושב שזה לחלוטין בלתי קביל. איזושהי הפסקת אש זמנית. הפוגה זמנית, גם הנשיא פוטין דיבר על זה, היא בלתי קבילה".
לפני זמן קצר, לינדזי גרהם, מקורבו של הנשיא טראמפ, שלח מסר מאיים לעבר רוסיה: "אם רוסיה תסרב להפסיק את האש, נטיל עליה סנקציות, כולל נפט, גז ואורניום".
הפסקת אש היסטורית וסיוע מתחדש
הפסקת האש המוצעת תחייב הסכמה והיענות מקבילה מצד רוסיה ותוכל להיות מוארכת בהסכמה הדדית של הצדדים. אם תיושם, מדובר בפריצת דרך דיפלומטית משמעותית במלחמה הנמשכת מזה שלוש שנים. צוות הביטחון הלאומי של טראמפ הבהיר כי הכוונה היא להפסקת אש מלאה שתכלול את כל סוגי הלחימה, לא רק תקיפות אוויריות.
"הם (בכירי אוקראינה) עשו צעדים קונקרטיים והציעו הצעות קונקרטיות, ולא רק קיבלו את ההצעה שלנו להפסקת אש מלאה " אמר מייק וולץ, היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב. "נכנסנו גם לפרטים מהותיים על איך המלחמה הזו תסתיים לצמיתות, איזה סוג של ערבויות יהיו להם לביטחון ושגשוג ארוכי טווח, אבל גם באמת בוחנים מה יידרש כדי לסיים סוף-סוף את הלחימה הנוראית".
רוביו ביחס ליחסי טראמפ- זלנסקי "זה לא “Mean girls
הפגישה בסעודיה התקיימה כשבוע וחצי לאחר עימות פומבי חריף בחדר הסגלגל בבית הלבן בין טראמפ לזלנסקי, במסגרתה גער הנשיא האמריקני בעמיתו האוקראיני ואמר כי הוא "מהמר על מלחמת עולם שלישית" ו"מפגין חוסר כבוד כלפי ארה"ב". זלנסקי עזב את הבית הלבן מבלי לחתום על הסכם המינרלים שתוכנן, ובעקבות המפגש הקפיאה ארה"ב את הסיוע הצבאי והמודיעיני לאוקראינה.
כשנשאל האם היחסים בין זלנסקי לטראמפ חזרו למסלולם התקין, השיב מזכיר המדינה רוביו: "מה שחזר למסלול כאן הוא השלום. זה דבר רציני. זה לא 'מין גירלס' (סרט תיכון פופולרי על מריבות בנות- ג'.ט.), זה לא איזה פרק של תוכנית טלוויזיה. זה רציני מאוד. היום, אנשים ימותו במלחמה הזו, הם מתו אתמול ולצערי ימותו גם מחר."
משמעותי יותר מההצעה בתחילה
ההסכמה של אוקראינה להפסקת אש לאורך כל קו החזית ובכל אמצעי הלחימה היא צעד משמעותי מעבר להצעה המקורית של זלנסקי, שכללה רק הפסקת פעילות אווירית וימית. בהצהרתו לאחר הפגישה, אמר זלנסקי: "הצד האמריקני מבין את הטיעונים שלנו, מקבל את ההצעות שלנו. אני רוצה להודות לנשיא טראמפ על קונסטרוקטיביות השיחות בין הצוותים שלנו".
זלנסקי פירט כי הצד האוקראיני העלה שלושה נושאים: "שקט בשמיים" ובים, וכן "צעדים אמיתיים לבניית אמון", כולל שחרור שבויים. "ארה"ב הציעה לנסות לבסס הפסקת אש מלאה למשך 30 יום, לא רק בנוגע לטילים, רחפנים ופצצות, לא רק בים השחור, אלא גם לאורך כל קו החזית. אוקראינה מקבלת הצעה זו, אנו רואים אותה באופן חיובי, ואנו מוכנים לנקוט צעד כזה. ארה"ב חייבת לשכנע את רוסיה לעשות זאת."
מתקפת רחפנים על מוסקבה לפני הפגישה
ההסכמה להפסקת האש באה פחות מיממה לאחר שאוקראינה שיגרה את שנראה כמתקפת הרחפנים הגדולה ביותר שלה על מוסקבה מאז תחילת המלחמה. לפי משרד ההגנה הרוסי, אוקראינה שיגרה 337 רחפנים לעבר שטח רוסיה, מתוכם 91 כוונו לאזור מוסקבה. הרשויות המקומיות דיווחו על שלושה הרוגים ולפחות שישה פצועים. המתקפה נתפסה בעיני רבים כניסיון של אוקראינה להפגין עמדת כוח לפני המשא ומתן.
שלום בר-קיימא והחלפת שבויים
שתי המשלחות הסכימו למנות צוותי משא ומתן ולהתחיל מיד בשיחות לקראת הסכם שלום מתמשך. מהלך דיפלומטי המזכיר את שסידרו אנשי טראמפ בהסכם הפסקת האש בין ארגון הטרור חמאס לבין ישראל, שגם בו שלב א' להסכם כלל התייחס לכניסה לדיונים ביחס לשלב ב' של העסקה.
המשלחות גם דנו גם בחשיבות של מאמצי סיוע הומניטרי כחלק מתהליך השלום, במיוחד במהלך הפסקת האש, כולל חילופי שבויי מלחמה, שחרור עצירים אזרחיים והחזרת ילדים אוקראינים שהועברו בכפייה. היועץ לביטחון לאומי מייק וולץ אמר לתקשורת הזרה כי "ברור מאוד" שאוקראינה חולקת את חזונו של טראמפ לשלום וכי קייב חולקת "את נחישותו לסיים את הלחימה". הוא הוסיף כי הדיונים עברו משאלה האם המלחמה תסתיים לשאלה כיצד היא תסתיים תחת ממשל טראמפ.
הסכם מינרלים והשלכות כלכליות
נושא נוסף שעלה בשיחות בין אוקראינה לארה"ב היה חתימת ההסכם בין אוקראינה לארה"ב בנושא פיתוח משאבי המינרלים הקריטיים של אוקראינה. "שני נשיאי המדינות הסכימו לסכם בהקדם האפשרי הסכם מקיף לפיתוח משאבי המינרלים הקריטיים של אוקראינה, כדי להרחיב את כלכלת אוקראינה ולהבטיח את שגשוגה וביטחונה לטווח הארוך", נכתב בהצהרה המשותפת.
מזכיר המדינה האמריקאי, רוביו, ציין לפני הפגישה כי למרות חשיבותו, הסכם המינרלים "אינו הנושא המרכזי על סדר היום". המשלחת האוקראינית הביעה את הכרת התודה העמוקה של העם האוקראיני לנשיא טראמפ, לקונגרס האמריקאי ולעם האמריקאי על כך שאפשרו התקדמות משמעותית לקראת שלום.
ההסכם הושג לאחר יותר משמונה שעות של משא ומתן בין בכירים אוקראינים ומשלחת אמריקאית בהובלת מזכיר המדינה מרקו רוביו בעיר הסעודית ג'דה.
ההודעה ציינה כי ארה"ב "תסיר מיידית את ההשהיה על שיתוף מודיעין ותחדש את סיוע הביטחון לאוקראינה". שניהם הוקפאו בעקבות פגישה סוערת בין המנהיג האוקראיני וולודימיר זלנסקי והנשיא טראמפ בבית הלבן בפברואר. אוקראינה נתמכה על ידי ארה"ב ובעלות ברית מערביות אחרות במאבקה נגד רוסיה מאז שמוסקבה התחילה בפלישה מלאה בשנת 2022, המהלך להפסיק את הסיוע הותיר את קייב בחיסרון ואת בעלות הברית האירופיות במצוקה.
סטיב ויטקוף, שליח המזרח התיכון של מר טראמפ, יבקר ברוסיה בימים הקרובים, כך לפי בכיר המעורה בתכנון שמסר את הפרטים לרשת CBS. בתדרוך לעיתונות לאחר הפגישה, אמר רוביו כי "הכדור כעת במגרש של רוסיה". "נביא הצעה זו כעת לרוסים. ואנו מקווים שהם יסכימו לשלום", אמר רוביו. "מטרת הנשיא כאן היא, מעל הכל, שהוא רוצה שהמלחמה תסתיים, ואני חושב שהיום אוקראינה נקטה צעד מוחשי בהקשר זה. אנו מקווים שהרוסים יגיבו בהדדיות".
ההודעה מארה"ב ואוקראינה ציינה כי כל אחת "תמנה את צוותי המשא ומתן שלה ותחל מיד במשא ומתן לקראת שלום מתמשך שיבטיח את ביטחונה ארוך הטווח של אוקראינה".
רוביו הוביל את המשלחת האמריקאית לערב הסעודית, בתמיכת ויטקוף ויועץ הביטחון הלאומי מייק וולץ. זלנסקי ביקר בערב הסעודית בזמן השיחות, אך לא השתתף בהן.
לפני השיחות, בכיר אוקראיני אמר כי המסר שלו למשלחת האמריקאית היה שקייב מוכנה להגיע להסכם שלום עם רוסיה, וכי בעוד שזלנסקי עשוי עדיין לרצות ערבויות ביטחוניות מערביות כחלק מההסכם כדי להרתיע כל תוקפנות רוסית עתידית, המיקוד היה "איך להתחיל את התהליך הזה".