בזמן שאיראן מתקדמת לעבר פצצה גרעינית ומשטר האייתולות ממשיך לשלוט באזרחיו, יש מי שמרשים לעצמם לדמיין איראן אחרת. אחד מהם הוא רזא פהלאווי, בנו הבכור של ה"שאה" מוחמד רזא פהלאווי, מנהיג איראן שלפני המהפכה. בראיון ל"טיימס" הוא מדבר על המצב באיראן ועל החלומות שלו לעתיד טוב יותר במולדתו.

פהלאווי מאמין שהשינוי חייב לבוא מבפנים, ללא התערבות של מדינות אחרות: "האפשרות הטובה היא לתמוך בעם האיראני כדי להביא את השינוי הדמוקרטי שהם מבקשים". "ההנהגה האיראנית תשתמש במשא ומתן כדי לעכב ולקנות זמן" הוא אומר בראיון. "הם הוכיחו שהם לא יכולים לשנות באופן יסודי את המדיניות שלהם".

רזה פהלווי, בנו של השאה (צילום: רויטרס)
רזה פהלווי, בנו של השאה (צילום: רויטרס)

פהלאווי התייחס גם לרשת ה"פרוקסיז" של איראן ושלוחותיה באזור: "ציר ההתנגדות של איראן הרוס לאחר נפילת בשאר אל-אסד והמתקפות הישראליות על חיזבאללה וחמאס. החות'ים עדיין פעילים בתימן אך ממשל טראמפ ממשיך להפציץ שם".

פרשנים רבים באיראן מטילים ספק האם פהלאווי זוכה לתמיכה שהוא סבור שיש לו. אביו היה מנהיג בזבזן שאירח מסיבה בשווי של 200 מיליון דולר, ייבא ציפורי שיר והטיס מלצרים כדי להגיש סעודות לשליטים זרים. פהלאווי עצמו גדל בארמון מפואר עם קולנוע פרטי כך שהזדהות עמו אינה מובנת מאליה. עם זאת, לדבריו הוא לא מתכוון לתפוס תפקיד ציבורי מרכזי: "אני לא היעד, אלא הדרך".

המצב הכלכלי, תוצאה של הסנקציות הכלכליות החריפות על המדינה, מהווה סיבה טובה לצעירים האיראנים לצאת לרחובות. יחד עם המאבק על החופש לנשים והסירוב של יותר ויותר ללבוש חיג'אב נוצר קרע גדול בין הדורות השונים במדינה. לדבריו, גם ילדיהם של אנשי הצבא והמשטרה של משמרות המהפכה משתתפים בהפגנות כך שלהוריהם יהיה קשה יותר לדכא אותן. גם העובדה ש-901 אנשים הוצאו להורג בשנה שעברה, כולל 40 בשבוע אחד, לא משנה את התמונה.

"כולנו מוכנים להקריב את חיינו למען המטרה" הוא מסיים. "התפקיד שלי כרגע הוא להיות מתווך הוגן ולומר - 'בואו נוביל לקריסת המשטר'. רק נקווה שנגיע לשם לפני שהוא יערוף לנו את הראש".