שיחות הגרעין עם איראן: שליח ארצות הברית למזרח התיכון, סטיב ויטקוף, חשף הלילה (שלישי) בריאיון לפוקס ניוז כי מטרת השיחות שהחלו בסוף השבוע האחרון עם איראן אינה פירוק מוחלט של הגרעין האיראני - אלא הגבלת העשרת האורניום לשיעור של 3.67%. שיעור זה זהה להסכם הגרעין הקודם שנחתם בממשל ברק אובמה ב-2015, ואותו עזב הנשיא דונלד טראמפ ב-2018.
"הנשיא מתכוון למה שהוא אומר, לא יכולה להיות להם פצצה. הם לא צריכים להעשיר אורניום בשיעור של יותר מ-3.67%", אמר ויטקוף. "במקרים מסוימים הם נמצאים כבר על 20% העשרה, ובאחרים 60%. אי אפשר לעבור על זה לסדר היום".
טראמפ עצמו שומר על עמימות בנוגע למטרה הקונקרטית של השיחות. במסיבת עיתונאים הלילה אמר כי "לאיראן לא יהיה נשק גרעיני. הם צריכים לוותר על החלום". לשיטתם של היועץ לביטחון לאומי מייקל וולץ, ושר ההגנה פיט הגסת' - מדובר על פירוק מלא של תוכנית הגרעין, אך הצהרתו של ויטקוף, כאמור, מדברת על חזרה לגבולות 2015.
בתוך כך, מוקדם יותר פורסם כי אחת מנקודות המחלוקת העיקריות היא הדרישה של ארצות הברית להעביר את המאגר הגרעיני למדינה שלישית. לפי דיווח בגרדיאן, המתווה האמריקאי להסכם כולל העברת המאגר למדינה שלישית כגון רוסיה, אך באיראן צפויים להתעקש כי יישאר בשטח המדינה - תחת פיקוח של הסוכנות הבינ"ל לאנרגיה אטומית. ככל הנראה האיראנים רואים בכך ערובה, על מנת למנוע מהנשיא האמריקאי טראמפ לסגת שוב מההסכם - כפי שעשה ב-2018.
עוד דווח כי לפי שעה טראמפ לא כולל במגעים סוגיות נוספות, בהן ערעור היציבות בידי איראן של המזרח התיכון - החלטה שהשאירה את ישראל וגורמים ניציים בוושינגטון בהלם. ארצות הברית עשויה להציג את הסוגיה בהמשך הדרך, ולדרוש ערובות שטהרן לא תתערב בריבונותן של מדינות זרות, אך איראן מצדה טוענת שישראל היא זו שכובשת שטחים בסוריה, לבנון וברשות הפלסטינית.
בסוף השבוע פורסם כי איראן ביקשה הקלה בסנקציות מארצות הברית בתמורה להגבלות על תוכנית הגרעין שלה. כך אמרו אנשים שתודרכו לגבי הפגישה ל"וול סטריט ג'ורנל". ב-CNN דווח כי טראמפ מוכן לחתום על הסכם קצר טווח שמבוסס על "תום לב".
כמו כן, איראן אמרה כי ארצות הברית רוצה הסכם גרעיני "בהקדם האפשרי". כך דווח באל-חדת' לאחר שאיראן וארצות הברית קיימו שיחות בדרג גבוה בעומאן, בניסיון להניע מחדש את המשא ומתן סביב תוכנית הגרעין של טהרן. השיחות, שהתנהלו ברובן באופן עקיף בתיווכו של שר החוץ העומאני, נמשכו כמה שעות והסתיימו באווירה שהוגדרה על ידי שני הצדדים כ"חיובית ובונה".