ארה"ב מתכננת לצמצם בחצי את נוכחות כוחותיה בסוריה על רקע התחממות צבאית אזורית, כך דווח בסוכנות הידיעות רויטרס. הצבא האמריקאי מתכנן לצמצם את נוכחותו בסוריה, כשהמטרה היא לקצץ את מספר החיילים מכ-2,000 כיום לכ-1,000 בלבד– כך לפי שני בכירים אמריקאים.

בעוד שאחד מהבכירים ציין כי מדובר בקיצוץ אפשרי של כ-50%, אחר הביע ספקנות לנוכח המתיחות הגוברת באזור והתגבור הצבאי האחרון שביצעה ארה"ב – כולל שליחת מפציצים ומערכות הגנה אווירית. במקביל, מזכיר ההגנה של ארה"ב, פיט הגסת', מבצע סקירה עולמית של פריסת הכוחות האמריקאים ברחבי העולם.

המהלך כבר בא לידי ביטוי בשטח, לפי דיווח של "אל ערבי אל-ג'דיד", כוחות אמריקאיים החלו לעזוב את בסיס קונוקו שבמחוז דיר א-זור – אחד המרכזיים והמבוצרים ביותר באזור. לפי דיווחים ממקורות המקושרים לכוחות הסוריים הדמוקרטיים (SDF), שיירה ראשונה ובה למעלה מ-70 כלי רכב עזבה את הבסיס לפני עשרה ימים, ולאחריה שיירה נוספת של יותר מ־200 רכבים שיצאה ב־13 באפריל. כלי רכב, אמצעי לחימה וחיילים הועברו לעיר ארביל שבחבל כורדיסטן העיראקי – אך לא נסוגו לחלוטין מהאזור.

תקיפה בסוריה (צילום: רשתות ערביות)
תקיפה בסוריה (צילום: רשתות ערביות)

הבסיס שפונה כלל מערכות נשק מתקדמות ובהן משטח להמראת מסוקים, מערכות טילי פטריוט, רכבים משוריינים מסוג בראדלי ומרכזי הדרכה. בלון התצפית ששימש לניטור אווירי באזור לא הופעל במשך למעלה משבוע, דבר המצביע על ירידה בפעילות המודיעינית האמריקאית.

למרות צמצום הכוחות, ההחלטה מעוררת מחלוקת בתוך המערכת הביטחונית האמריקאית. בכיר בפנטגון הביע ספק כי אכן תתבצע נסיגה כה עמוקה, במיוחד על רקע ההתחממות הביטחונית באזור והגעת תגבורת אמריקאית – כולל מפציצי B-2 ומערכות הגנה אווירית מתקדמות.

כאמור, שר ההגנה האמריקאי, פיט הגסת’, מוביל בימים אלה סקירה כוללת של פריסת הכוחות האמריקאיים ברחבי העולם. במקביל, בכירים בממשל אותתו כי הצמצום עשוי להיות חלק מהיערכות כוללת מול איומים גוברים מצד איראן ושלוחותיה באזור.

פיט הגסת'  (צילום: REUTERS/Evelyn Hockstein)
פיט הגסת' (צילום: REUTERS/Evelyn Hockstein)

במערכת הביטחון בישראל עוקבים בדריכות אחר ההתפתחויות. ירידה בנוכחות האמריקאית במזרח סוריה עלולה לאפשר לאיראן ולחיזבאללה לחזק את שליטתם בציר ייצור והברחת אמצעי לחימה ללבנון ולסוריה – אתגר מדאיג עבור ישראל, בייחוד לאור ההתפתחויות האחרונות בשיחות הגרעין בין ארה"ב לאיראן.