בעשור האחרון שואפת הודו להפוך ל"מפעל של העולם" – והיא כבר עשתה קפיצות מרשימות עם ייצוא של סמארטפונים, תרופות וטכנולוגיה. כעת, ראש הממשלה נרנדרה מודי שם לעצמו יעד חדש: הפיכת הודו למעצמת ייצוא ביטחוני עולמית.
לפי תחקיר של סוכנות הידיעות רויטרס, ממשלת הודו מרחיבה את פעילות הבנק הממשלתי EXIM (Export-Import Bank) לצורך מתן הלוואות ארוכות טווח בריבית נמוכה לרכישת נשק מתוצרת הודית. מימון זה מיועד במיוחד למדינות שאינן נהנות מאשראי בינלאומי מקובל, לעיתים בשל חוב לאומי גבוה או חוסר יציבות פוליטית.
במטרה להפוך לאימפריית ייצוא נשק עולמית, הודו מרחיבה את היצע התחמושת והציוד הצבאי שלה למדינות שבעבר נשענו בעיקר על רוסיה. התוכנית כוללת הלוואות ארוכות טווח ונוחות, עסקות מדינה-למדינה, וגיוס מסיבי של נספחים צבאיים לשגרירויות ברחבי העולם.
לראשונה, הודו משווקת באופן גלוי טילים, מסוקים, תותחים ואף ספינות מלחמה – במקביל לפתיחת משרדים צבאיים ייעודיים במדינות יעד כגון ברזיל, ארגנטינה, אתיופיה וקמבודיה, כך לפי הדיווח של סוכנות הידיעות רויטרס.
הזדמנות מתוך המשבר: רוסיה נחלשת, הודו נכנסת לתמונה
אחת הסיבות המרכזיות לתנופה החדשה נעוצה בפלישה הרוסית לאוקראינה. בזמן שרוסיה מנתבת את מרבית משאביה למלחמה, ואירופה שואבת את עודפי התחמושת שלה לאוקראינה – מדינות רבות, שבעבר הסתמכו על מוסקבה או וושינגטון, מצאו עצמן מחפשות חלופה.
כאן נכנסת הודו לתמונה. היא מציעה מגוון רחב של אמצעי לחימה – מטילים, תותחים ותחמושת ועד ספינות קרב ומסוקים – במחיר תחרותי, ובמקרים רבים עם מימון מלא מטעם הממשלה. מאז הפלישה הרוסית לאוקראינה ב־2022, הפניות להודו כתחליף לרוסיה גוברות. רוסיה מרוכזת בלחימה, ארסנלים במערב מצטמצמים – וניו דלהי מזהה הזדמנות.
מתחרה ישירה לצרפת, טורקיה וסין
לפי נתוני הממשלה, הודו ייצרה בשנים 2023-2024 נשק בשווי 14.8 מיליארד דולר, מדובר בעלייה של-62% מאז 2020. עם זאת, ייצוא הנשק הסתכם בכ-2.5 מיליארד דולר בלבד – פחות מהיעד של 3.5 מיליארד.
מודי הציב יעד שאפתני: להכפיל את ייצוא הנשק ל-6 מיליארד דולר עד 2029. לשם כך, ניו דלהי מעבירה הילוך גם בתחום הדיפלומטי – וממנה עשרות נספחים צבאיים חדשים לשגרירויות באפריקה, דרום אמריקה ודרום-מזרח אסיה.
הנספחים הללו נשלחים למדינות שבעבר רכשו נשק מהגוש הסובייטי, ומכירים תקינה רוסית. מדובר במדינות כמו אלג'יריה, גיאנה, קמבודיה, ארגנטינה, אתיופיה, מרוקו וטנזניה. במקביל, צפוי צמצום בנספחים המוצבים בשגרירויות במערב.
אחת המדינות המרכזיות שמודיעין ההודי מזהה כפוטנציאל היא ברזיל. בינואר פתחה EXIM סניף חדש בסאו פאולו, והחלה במגעים למכירת טילי קרקע-אוויר מדגם Akash, ואף לבניית ספינות מלחמה תוצרת הודית עבור הצי הברזילאי. בנוסף, חברת Bharat Electronics פתחה משרדי שיווק במדינה. לדברי גורמים ברזילאים, המדינה בוחנת את ההצעות, אך טרם התקבלה החלטה.
לוחמים בזול: תותחים במחצית מהמחיר האירופי
לפי מקורות בתעשייה הביטחונית ההודית, המדינה מסוגלת לייצר פגזים ארטילריים בקוטר 155 מ"מ במחיר של 300-400 דולר ליחידה - לעומת מעל 3,000 דולר ליחידה מקבילה מתוצרת אירופית. גם תותחים נמכרים במחצית מהמחיר המקובל במערב.
החברות Adani Defence ו-SMPP כבר מציגות קווי ייצור חדשים, עם הזמנות ממדינות זרות. "הביקוש לתחמושת ארטילרית נמצא בשיא חסר תקדים", אמר מנכ"ל SMPP.
ההצלחה הארמנית: פתח לקריסת ההגמוניה הרוסית
אחד הסיפורים הבולטים שהוזכרו בתחקיר הוא ארמניה, שבעבר הסתמכה על רוסיה לאספקת נשק. מאז שמודיעין הודו פרס נספח צבאי ראשון במדינה בשנה שעברה – היא הפכה לספקית הנשק המרכזית של ירבאן.
המהלך ההודי מבטא מגמה גיאופוליטית רחבה: ריכוזיות חדשה בשוק הנשק, תחרות מול סין וטורקיה, ורצון של מדינות רבות להיגמל מתלות במעצמות הגדולות. הודו, מדינה עם גבול חם מול סין ופקיסטן, מוכיחה שדווקא בזכות ניסיון אמיתי בשדה הקרב – היא מסוגלת להציע ציוד איכותי במחירים תחרותיים, ומוכנה גם לסבסד את הרוכשים.