ספרד הכריזה אמש (שני) על מצב חירום כאשר אזורים נרחבים צפויים לעבור לילה ללא חשמל אחרי הפסקת חשמל מסתורית שפגעה בספרד, צרפת ופורטוגל, שיתקה רשתות תחבורה ושיבשה תקשורת סלולרית. בצהריי היום ראש ממשלת ספרד פדרו סאנצ'ז אמר כי מומחים עדיין מחפשים את הסיבה להפסקת החשמל הארצית, אשר השביתה את מערכת הרכבות, עיכבה טיסות וגרמה לרמזורים להיכבות. בדבריו מאוחר יותר, בשעה 23:00 שעון מקומי, סאנצ'ז אמר כי החשמל הוחזר רק לחצי מהמדינה, יותר מ-11 שעות לאחר קריסת הרשת.
בהרחבה על הסיבה האפשרית להפסקת החשמל, סאנצ'ז אמר: "בשעה 12:33, 15 ג'יגה-וואט של ייצור אבדו פתאום מהמערכת והם אבדו בתוך חמש שניות בלבד. זה משהו שמעולם לא קרה בעבר... 15 ג'יגה-וואט שווים לכ-60% מהביקוש במדינה באותה עת. ה-60 אחוז שגרמו להיעלמות פתאומית זו של אספקה הם משהו שהמומחים עדיין לא הצליחו לקבוע, אבל הם יקבעו, ומוסדות המדינה הרלוונטיים וכל המפעילים הפרטיים עובדים בצורה מתואמת כדי להבין מה קרה. כל הסיבות האפשריות נבדקות... מבלי לשלול אף השערה, אף אפשרות. המצב ברחובות ממשיך להיות של חזרה לשגרה".
נתוני מזג האוויר הראו כי הטמפרטורות בדרום ספרד עלו בחדות בין השעות 12:00 ל-13:00 שעון מקומי. טמפרטורות גבוהות יותר יכולות להגביל את כמות החשמל שכבלים יכולים להעביר. עם זאת, סטיבן ג'רוויס, פרופסור עוזר לכלכלה סביבתית ב-LSE, אמר שמזג האוויר לא היה חריג וכשל מערכת הוא הגורם הסביר יותר, כאשר ההיצע והביקוש לא התאימו.
אדוארדו פרייטו, מנהל שירותים במפעיל הספרדי, רד אלקטריקה, אמר כי "תנודה חזקה מאוד" ברשת באותה תקופה ניתקה את רשת החשמל של ספרד משאר אירופה היבשתית, מה שהוביל לקריסת המערכת. רד אמרה כי בשעה 22:30 שעון מקומי, היא מספקת כמעט חצי מהביקוש, בחלקו הודות לאספקה מצרפת. שני שליש מתחנות המשנה פועלות והיא תגדיל "בהדרגה" את האספקה לרמות רגילות.
"אנחנו הולכים לעבור כמה שעות קריטיות לפני שנחזיר לחלוטין את החשמל", אמר סאנצ'ז לאחר פגישת חירום בשעות אחר הצהריים המאוחרות עם בכירי הממשלה. בנאום לאומה, הוא קרא לאנשים למזער נסיעות, לשים לב להודעות רשמיות במקום למדיה חברתית, ולהגביל את השימוש בטלפונים ניידים. הוא גם ציין את "ההשפעה העצומה" של הפסקת החשמל על חיי היומיום וכן את ההפסד הכלכלי ו"החרדה במיליוני בתים".
סאנצ'ז אמר שהוא בקשר עם מלך ספרד פליפה, מנהיגים פוליטיים והאיחוד האירופי ונאט"ו. רשות התנועה הראשית של ספרד קראה לאנשים לא לנהוג, כי הרמזורים לא פעלו. הממשלה הוסיפה כי תחבורת רכבות לטווח בינוני או ארוך לא תתחדש במהלך היום. סאנצ'ז אמר שכ-35,000 נוסעים חולצו מעל 100 רכבות שנתקעו, אך אנשים עדיין תקועים ב-11 רכבות לאחר יותר מ-11 שעות.
מוקדם יותר במדריד, אנשים יצאו לרחובות, תחנות מטרו פונו וחנויות, מסעדות ומשרדים נסגרו. גם הקליטה הסלולרית נפגעה בהתחלה. כלי תקשורת מקומיים אמרו שחלק מבתי החולים - אך לא כולם - פועלים כרגיל בעזרת גנרטורים לגיבוי.
איזבל דיאז איוסו, המנהיגה השמרנית של ממשלת מחוז מדריד, קראה לממשל הלאומי בהנהגת הסוציאליסטים בספרד להפעיל תוכניות חירום "כדי לאפשר לצבא לשמור על הסדר, אם יש צורך". אלברטו נונייז פייחו, ראש מפלגת האופוזיציה העממית, מתח ביקורת על ממשלת סאנצ'ז על כך שהייתה איטית במתן עדכונים. "אנחנו צריכים מידע בזמן אמת", אמר.
תקלת החשמל השפיעה גם על חלקים בפורטוגל וצרפת. ז'ואו קונסייסאו, חבר הנהלה של מפעיל הרשת הפורטוגלי REN, אמר לכתבים כי החברה לא שללה את האפשרות של "תנודה גדולה מאוד במתח החשמלי, תחילה במערכת הספרדית, שאז התפשטה למערכת הפורטוגלית".
"יכולות להיות אלף ואחת סיבות לתקלה, מוקדם מדי להעריך את הסיבה המדויקת", אמר קונסייסאו, והוסיף כי REN נמצאת בקשר רציף מול ספרד.
במקביל, בכיר במפעיל הרשת של ספרד REE, אמר אדוארדו פרייטו, ציין כשל בחיבור עם צרפת כגורם שהפעיל אפקט דומינו: "היקף אובדן החשמל היה מעבר למה שהמערכות האירופיות מתוכננות להתמודד איתו וגרם לניתוק של רשתות ספרד וצרפת, מה שבתורו הוביל לקריסה של מערכת החשמל הספרדית"
חלקים מצרפת סבלו מהפסקת חשמל קצרה. RTE, מפעיל הרשת הצרפתי, אמר כי פעל להשלמת אספקת חשמל לחלקים מסוימים בצפון ספרד.