אחת מהבטחות הבחירות המרכזיות של נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הייתה לטפל בהגירה העצומה הקיימת ולגרש חזרה למדינתם אינספור מהגרים בלתי חוקיים. במקרה של טראמפ, נראה שהוא התכוון לכל מילה. על פי סוכנות הידיעות AXIOS, המטוס הראשון ועליו מהגרים שחזרו לארצם, המריא היום מארצות הברית, במה שנראה כמו מימוש חזונו של הנשיא.

הטיסה הראשונה בתוכנית "הגירוש מרצון" של ממשל טראמפ המריאה מיוסטון הבוקר, ועליה 65 מהגרים מהונדורס וקולומביה, שחזרו למדינתם. התוכנית, שהוכרזה במרץ, מציעה למהגרים לא חוקיים הזדמנות לעזוב את ארה"ב מרצונם בתמורה לטיסה חינם ו-1,000 דולר עם נחיתתם בארץ מולדתם. לדברי גורם במחלקת ביטחון המולדת, המשתתפים בתוכנית נרשמו באמצעות אפליקציית CBP Home, שבאמצעותה ביקשו להשתתף ביוזמה. המהלך מוצג כאלטרנטיבה למעצר והחזקה במתקני מעצר צפופים, שעלולים להימשך חודשים.

דונלד טראמפ (צילום: רויטרס)
דונלד טראמפ (צילום: רויטרס)

"אם אתם כאן באופן לא חוקי, השתמשו באפליקציית CBP Home כדי לקחת שליטה על יציאתכם ולקבל תמיכה כספית לחזור הביתה", אמרה השרה לביטחון המולדת בארה"ב, קריסטי נואם בהצהרה והוסיפה כי "אם לא, תהיו כפופים לקנסות, מעצר, גירוש, ולעולם לא תורשו לחזור".

הנשיא טראמפ ונואם מדגישים כי יציאה וולונטרית מהמדינה עשויה לפתוח בעתיד נתיב לחזרה חוקית לארה"ב. "זו הזדמנות לשמור על האפשרות לחזור בדרך הנכונה והחוקית," הוסיפה נואם. אולם מבקרי התוכנית סקפטיים. "זו הונאה כי רוב האנשים לא יורשו לחזור לארה"ב," טוענת קרי טלבוט, מנהלת ארגון הסנגור Immigration Hub. "אין להם את הסמכות לשנות את החוקים האלה".

מישל בראנה, שניהלה את כוח המשימה לאיחוד משפחות בממשל ביידן, מציינת כי "באופן עקרוני, גירוש עצמי יכול להיות אפשרות טובה מאוד עבור אנשים", אך מוסיפה הסתייגות: "מסע ההלם והאימה של מדיניות ההגירה הנוכחית עלול להרתיע מהגרים מלהשתמש באפליקציה הממשלתית".

תוכנית הגירוש העצמי היא רק חלק ממדיניות ההגירה המחמירה של טראמפ, הכוללת גם שימוש בחוק האויבים הזרים משנת 1798 ובחוק ההגירה והאזרחות משנת 1958. למרות מאמצי הגירוש המוגברים, עד כה ממשל טראמפ עדיין מפגר אחרי ממשל ביידן במספר הכולל של גירושים בהשוואה לאותה תקופה אשתקד.