מקורות ממעגלים דיפלומטיים מערביים חשפו לערוץ הסעודי "א-שרק" כי בריטניה, צרפת וקנדה הכינו רשימה של תנאים שעל הארגון לשחרור פלסטין (אש"ף) וחמאס להתחייב אליהם כתנאי מוקדם להכרה במדינה פלסטינית. רשימה זו מגיעה כהכנה לוועידת המדינות בהובלת סעודיה וצרפת, תחת חסות האומות המאוחדות, אשר צפויה להתקיים בניו יורק ב-17 ביוני.

לפי הדיווח מקורות יודעי דבר הצהירו כי הן יכריזו בוועידה כאמור על דרך שתוביל להכרה במדינת פלסטין על בסיס גבולות 1967, אשר כוללים תנאים עבור הרשות הפלסטינית וחמאס בעזה.

מחבל חמאס (צילום: רויטרס)
מחבל חמאס (צילום: רויטרס)

הדברים קיבלו אישור ממקור דיפלומטי בכיר בפריז, שהבהיר היום (ראשון) כי צרפת נותרת מחויבת באופן מלא להקמת מדינה פלסטינית. "יש גורמים שיש להם אינטרס להציג כאילו איננו פועלים לקראת הכרה במדינה פלסטינית. זה פשוט לא נכון," אמר המקור. "אנו מזכירים את דבריו החד-משמעיים של שר החוץ שלנו בסנאט, רק לפני שלושה ימים: צרפת נחושה להכיר במדינה פלסטינית, כדי ליצור את התנאים למימושה בפועל".

עוד ציין המקור כי דברי שר החוץ הצרפתי עולים בקנה אחד עם ההצהרה המשותפת של נשיא צרפת עם מקביליו מבריטניה וקנדה, בה הודגש תפקידה המרכזי של הוועידה הבינלאומית שתתקיים ביוני באו"ם, בנושא פתרון שתי המדינות.

"עבורנו, מטרת הוועידה ביוני חורגת מהדיון הצר בשאלת ההכרה. מדובר ביצירת קונצנזוס בינלאומי מחודש סביב פתרון שתי המדינות, שיאפשר סיום יציב ובר-קיימא של הסכסוך," הוסיף המקור. "הכרה במדינה פלסטינית עולה בקנה אחד עם עמדתה ההיסטורית של צרפת – לתמוך בשאיפות הלגיטימיות של העם הפלסטיני. הוועידה שתיערך ב־18 ביוני צריכה לתרום תרומה ממשית לדינמיקה של מימוש חזון זה, בהתאם לעקרונות שהציג נשיא הרפובליקה."

לפי אתר "א-שרק ניוז", מנקודת מבטה של ​​הרשות הפלסטינית, גורמים ממדינות אלו הודיעו לפקידי הרשות הפלסטינית כי דרך זו מחייבת אותם לבצע רפורמות פוליטיות, כלכליות ומנהליות משמעותיות, לרבות קיום בחירות חופשיות והוגנות, החייאת הפרלמנט והבטחת העברת שלטון בדרכי שלום, בין היתר.

עוד נכתב, כי מנקודת מבטו של ​​חמאס, הדרך תכלול פירוז מוחלט של רצועת עזה והעברת הממשל בה, לאחר הפסקת הלחימה והנסיגה הישראלית, לממשלה או גוף פלסטיני מקומי עצמאי, ולאחר מכן לממשלה פלסטינית נבחרת. הדרך מחייבת את התנועה להפוך למפלגה פוליטית אם ברצונה להשתתף בבחירות, בהתאם לחוקים, למגילות ולהסכמים התקפים ברשות הפלסטינית.

מקור מערבי המעורה בנושא אמר לעיתון "א-שרק אל-אווסט" כי "דרך זו היא חובה, ובלעדיה, לא תהיה הכרה במדינת פלסטין כרגע".

הוא הוסיף כי "אלה אינם תנאים, אלא דרישות פלסטיניות, אזוריות ובינלאומיות פופולריות. לא ניתן להכיר במדינה פלסטינית ללא מערכת פוליטית שתגיב לדרישות העם לרפורמה, בחירות ואחריות. לא ניתן לעצור את המלחמה בעזה ללא פירוק נשק".

המקור ציין כי "הדרישה לפרק את עזה מנשק אינה שרירותית, אלא צעד הכרחי להפסקת המלחמה. ישראל מצהירה, בפומבי ובפרטי, כי לא תפסיק את הפעולה הצבאית בעזה כל עוד יישאר חמושים יחידים, ומצדיקה זאת במה שהיא מכנה זכותה למנוע הישנות של אירועי שבעה באוקטובר 2023".

המקור אמר כי הצד הישראלי "הודיע ​​לכל המתווכים ובעלי העניין כי לא יאפשר את הופעת הנשק ברצועת עזה או בגדה המערבית, וכי הופעתה של קבוצה קטנה של חמושים בכל מקום בגדה המערבית או בעזה פירושה, עבור ישראל, מתקפה פוטנציאלית דומה לשבעה באוקטובר, ולכן היא תנקוט פעולה כדי לעצור אותה, גם אם זה כרוך בפעילות צבאית בקנה מידה גדול".

טבח שבעה באוקטובר בקיבוץ כפר עזה (צילום: REUTERS/Evelyn Hockstein)
טבח שבעה באוקטובר בקיבוץ כפר עזה (צילום: REUTERS/Evelyn Hockstein)

לפי "א-שרק ניוז", גורמים ברשות הפלסטינית ובחמאס רואים דרך זו כ"בלתי אפשרית". הרשות הפלסטינית אומרת כי השלכותיה של הדרך, במיוחד בנוגע לקיום בחירות, קשות ביותר בהתחשב במה שקורה בגדה המערבית וברצועת עזה. חמאס אומר שפתרון סוגיית הנשק תמיד יהיה קשור ל"סיום הכיבוש".

בכיר בחמאס אמר ל"א-שרק אל-אווסט" כי "אם נסכים לפירוק נשק, ישראל לא תפסיק להשתמש בכך כהצדקה להמשך המצור וההתקפות. כל יום הם יגידו: יש טיל במנהרה באזור הזה, ויש פגזים באזור הזה... הם משתמשים בסוגיה הזו רק כדי להמשיך בהתקפות, התנקשויות, הרס ומצור. לכן, אין פתרון לבעיה זו מלבד סיום הכיבוש".

הוא הוסיף: "נניח שישראל חיסלה את המנגנון הצבאי של חמאס. האם זה ימנע את הופעתם של כוחות ודורות חדשים שיאמצו נשק כדי להיפטר מהכיבוש?".

מחוסלי חמאס (צילום: דובר צהל)
מחוסלי חמאס (צילום: דובר צהל)

באסם נעים, חבר הלשכה המדינית של חמאס, אמר ל"א-שרק אל-אווסט" ביום חמישי כי התנועה הודיעה על נכונותה לוותר על סמכות השלטון ברצועת עזה.

גורם רשמי ברשות הפלסטינית אמר כי "אנו מאמינים שמדינות אלו רוצות להכיר במדינת פלסטין, אך הן מהססות בשל חששן מתגובות אמריקאיות. לכן, הן סוללות דרך שנראית ארוכה וקשה לפני השגת משימה זו".

נזכיר כי בשבוע שעבר שני בכירים דיפלומטיים מצרפת ביקרו בישראל במטרה לנהל שיח עם גורמים ישראלים רשמיים לקראת הכנס שיתקיים השבוע בפריז,  וכן - לקראת הוועידה בניו יורק. הבכירים הצרפתים הבהירו כי "ועידת יוני הקרובה לא נועדה לקדם הכרה במדינה פלסטינית". לדבריהם, "מטרת הוועידה היא לגבש מסמך – לא החלטה – שישקף חזון בינלאומי משותף הכולל את פירוק חמאס מנשקו, שחרור כלל החטופים, רפורמה ברשות הפלסטינית והיערכות ל'יום שאחרי', תוך התייחסות לאופק של פתרון שתי המדינות".

עם זאת, מאחורי הקלעים מופעלים לחצים מצד מדינות ערב על צרפת לנקוט במהלך של הכרה במדינה פלסטינית, אך בשלב זה צרפת מתעקשת לשמור על קו מאוזן.

נשיא צרפת עמנואל מקרון (צילום: רויטרס)
נשיא צרפת עמנואל מקרון (צילום: רויטרס)

דיפלומטים ששוחחו עם עיתונאים ישראלים הבהירו כי תוצאת הוועידה לא תהיה החלטה מחייבת, אלא מסמך שיביע חזון משותף, אשר יובא לאישור בפני כלל המדינות החפצות בכך בעצרת הכללית של האו"ם.

עוד הדגישו: "איננו פועלים מעל ראשם של האמריקאים. אנו מקיימים עימם תיאום מלא לקראת הוועידה. אין בכוונתנו לעקוף אף צד. מטרתנו היא לתרום לחידוש דינמיקה פוליטית חיובית ויציבה שתוביל לשלום וביטחון לשני העמים – הישראלי והפלסטיני".

במהלך ביקורם בישראל נפגשו השניים עם גורמים ישראליים והעבירו את המסר: "אנו מקיימים שיח עם ישראל על תוכן החזון. מטרת הביקור היא להבין מהי תפיסת העולם של ישראל לגבי 'היום שאחרי' – והעתיד בכלל".