משבר דיפלומטי חדש מתפתח בין וושינגטון ללונדון: לפי דיווח של "הטיימס", הבית הלבן הזהיר את ממשלת בריטניה מפני כוונתה לאשר בניית שגרירות סינית עצומה בבירה הבריטית – סמוך ללב המערכת הפיננסית של לונדון. לפי הדיווחים, בכירים אמריקאים הביעו דאגה עמוקה מהשלכות ביטחוניות חמורות, ובראשם סכנת ריגול סיני אחר מערכות פיננסיות רגישות.

התוכנית לבניית "סופר-שגרירות" באתר ההיסטורי Royal Mint Court, לא הרחק מהמגדל של לונדון, נחסמה בעבר על ידי הממשלה הקודמת בעקבות אזהרות המודיעין הבריטי בנוגע למיקומה ולסיכון הריגול, אך חודשה לאחר פעילות אישית מצד נשיא סין שי ג’ינפינג.

נשיא סין שי ג'ינפינג (צילום: Kirill Kudryavtsev/Pool via REUTERS)
נשיא סין שי ג'ינפינג (צילום: Kirill Kudryavtsev/Pool via REUTERS)

על פי מקורות אמריקאיים, האתר המיועד ממוקם בסמוך למרכז רגיש של כבלי תקשורת שמעבירים נתונים פיננסיים קריטיים בין המרכזים הפיננסיים של העיר לונדון וקנרי וורף, ואף נמצא ליד שלושה מרכזי דאטה עיקריים. החשש בוושינגטון: לסין תיפתח גישה למידע פיננסי רגיש של בריטניה – ושל בעלות בריתה, בראשן ארה"ב.

אל תגידו לא ידענו - הטבה מיוחדת למי שרוצה ללמוד אנגלית. לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות>>

"הסכנה כאן ברורה", אמר בכיר בממשל טראמפ, "הצבת שגרירות סינית בגודל חסר תקדים מעל תשתיות פיננסיות רגישות של שתי המדינות חושפת את המערכות שלנו לסיכון בלתי נסבל".

הנושא הפך גם לכלי מיקוח בשיחות הסחר בין בריטניה לארה"ב, שנמצאות בימים אלה בעיצומן. גורמים בבית הלבן רמזו כי אישור התוכנית עלול להשפיע לרעה על הסכמי הסחר, ואף על שיתוף הפעולה הביטחוני בין שתי המדינות.

דונלד טראמפ לוחץ את ידו של וורן סטיבנס, שגריר ארה''ב בבריטניה, לאחר חתימה על הסכם סחר עם בריטניה (צילום: REUTERS/Leah Millis)
דונלד טראמפ לוחץ את ידו של וורן סטיבנס, שגריר ארה''ב בבריטניה, לאחר חתימה על הסכם סחר עם בריטניה (צילום: REUTERS/Leah Millis)

החששות הועצמו לאחר שחברי הברית הבינלאומית הפרלמנטרית נגד סין (IPAC) העבירו דו"ח מפורט למועצה לביטחון לאומי של ארה"ב. במסמך צוין כי כבלי תקשורת העוברים מתחת לאתר המיועד "מזינים את לב המערכת הפיננסית של לונדון".

גם בכירים בקונגרס האמריקאי מצטרפים ללחץ: "למפלגה הקומוניסטית הסינית יש היסטוריה מוכחת של חדירה לתשתיות קריטיות", הזהיר חבר הקונגרס הרפובליקני ג'ון מולנאר. למרות הלחצים, בלונדון טרם קיבלו החלטה סופית. משרד השיכון הבריטי העביר את הבקשה לאישור דרג השרים, וממשלת הלייבור נדרשת כעת להתמודד עם הביקורת הפוליטית הגוברת – גם מבית וגם מארה"ב.

שי ג'ינפינג, דונלד טראמפ (צילום: רויטרס)
שי ג'ינפינג, דונלד טראמפ (צילום: רויטרס)

שרת החוץ מהאופוזיציה הבריטית, פריטי פאטל, האשימה את ממשלת סטארמר ב"סיכון מיותר של הביטחון הלאומי". לדבריה, "מדובר באיום ממשי על מרכז הפיננסים הבריטי – אנחנו לא נתמוך בצעד הזה לעולם".

בינתיים, במקביל להחרפת המשבר, מתכוננים בימים הקרובים בלונדון לסבב פגישות נוסף בין בכירי ממשל טראמפ לנציגי סין, בניסיון לפתור את המתיחות בסוגיית הסחר – כשלסיפור השגרירות יש כעת משקל כבד על המשא ומתן כולו. הצד הסיני, מצדו, דוחה את ההאשמות מכל וכל: "גורמים אנטי-סיניים ממשיכים להכפיש את סין שוב ושוב", נמסר מהשגרירות הסינית בבריטניה.