הזרם הליטאי: נריוס ואלסקיס הוא הגניבה הגדולה של בני יהודה

החלוץ כבר היה סגור במקדוניה, אבל שום לחץ, ז'וטא המליץ, זובאס פרגן וכך השתנתה העונה של הזהובים. ב-20:30: נאחס הגביע של החלוץ יסתיים?

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
בני יהודה חוגגת
בני יהודה חוגגת | צילום: עדי אבישי

נריוס ואלסקיס קיבל בינואר המלצה חמה להגיע לליגת העל "ריימונדס ז'וטאוטס אמר לי שאני חייב ללכת לשחק בישראל. היה לי חוזה והצעה טובה במקדוניה, אבל הוא אמר לי 'נריוס אתה מגיע לישראל ואתה נותן עונה טובה, תקבל חוזים מצויינים אם בבני יהודה או בקבוצות אחרות'. ההסםפק שלו מאז, שישה שערים ב-13 משחקים, מלמד שהנבואה של ז'וטא עוד יכולה להתגשם.

רק ביום ראשון הקודם שיחק ואלסקיס 73 דקות לעיני 78 אלף צופים באיצטדיון וומבלי מול נבחרת "שלושת האריות" האנגלית והפסיד עם ליטא 2:0. הערב (שלישי) הוא ישחק בנתניה מול יריבה מהליגה הלאומית ויש לו סיבה טובה לרצות להניף את גביע המדינה. "כבר שיחקתי אולי 6-7 פעמים בחצי גמר גביע בעיקר בליטא ואף פעם לא זכיתי בגביע. אני מקווה שאולי זה יקרה עכשיו, אבל קודם אסור לנו לזלזל בהפועל רמת גן. אם נשחק כל אחד לבד לא נעבור אותם. אם נשחק קבוצתי נעלה לגמר".

כמו הבנתם נריוס כבר לא ילד. הוא נחת בליגה השישית בקריירה שלו אחרי ששיחק בליטא, בלארוס, לטביה, רומניה ופולין, חזר לליטא ובסך הכל הופיע ב-12 קבוצות שונות. המנהל המקצועי של בני יהודה, יצחק שום, היה זה ששכנע אותו להגיע לארץ אחרי שהוא הוצע לכמה קבוצות, אבל אף אחת לא התלהבה ממנו.

ז'וטאוטאס, ששיחק תחת שום במכבי חיפה ובפנאתינייקוס אימן את ואלסקיס בנבחרת, היה כאמור האיש שתיווך בעסקה. "יש אנשים שאני מכיר בליטא ויכולתי לנצל את הקשרים לשאול עליו. היה לו חוזה מוכן במקדוניה לשלוש שנים, אבל ניצלתי את העובדה שאני דובר רוסית ודיברתי איתו וגם השתמשתי בז'וטא, שהיה השליח שלי", מגלה שום.

בני יהודה שלפה קלף טוב כשהחתימה עוד בקיץ את שוער הנבחרת אמיליוס זובאס שתרם את ההמלצות שלו. לאחר פתיחת עונה רעה ועמוסת בעיות, הגיעו שום וניסן יחזקאל וביצעו מהפכה. פדרו גלבאן ואמיר עגייב חזרו הביתה, אבל האיש ששינה את בני יהודה הוא ואלסקיס.

"הבאנו אותו עד סוף העונה עם אופציה לעונה נוספת", ממשיך שום. "הוא נמצא לדעתי רק בכושר של 50 אחוז, כי בינואר קשה מאוד להביא חלוצים בכושר טוב בשל הפגרות בליגות של מזרח אירופה. זה חלוץ שעובד מהדקה הראשונה עד על האחרונה. אמרו לי שהוא חלוץ לא שגרתי. למה אני מתכוון? הוא יכול להבקיע שערים מדהימים ולהחמיץ ממטרים. הפלוס שלו שהוא תמיד מנסה. מקווה שיישאר אצלנו".

ואלסקיס שרשם 13 הופעות בנבחרת וכבש שער אחד החל את דרכו בפולוניה וילנה, קבוצה עם רקע פולני בליטא שהוקמה ב-1990 על ידי פולנים המתגוררים בעיר. החוזה המקצועני הראשון שלו היה בז'לגיריס וילנה הגדולה. אחר כך שיחק בשילוטה וקאונס הליטאיות, משם עבר לסמורגון הבלארוסית, ליפאייה הלטבית ופ.ק. מינסק.

ב-2013 במדי סודובה הליטאית כבש שיא קריירה של 27 שערים בעונה ובמשחק אחד כבש שלושה שערים תוך שש דקות מה שהביא להחתמתו בקראיובה הרומנית ל-3.5 שנים אחרי שזכה בשחקן העונה. לפני כן היה על סף סיכום בדינמו בוקרשט, אבל אחרי שכבר עבר את הבדיקות הרפואיות לא הצליח להגיע איתם להסכם כספי. קראיובה הציעה שכר כפול.

"ברומניה היה לי טוב מאוד. קבוצה ברמה גבוהה ששיחקה בליגה הראשונה עם כסף טוב וסיימה רביעית באותה עונה, אבל אחרי עונה בה היה לי מאמן שהאמין בי ונתן לי לשחק התחילו להחליף שם מאמנים. ארבעה מאמנים. אחד אהב אותי, אחד לא. השלישי כן, הרביעי לא. העדפתי לעזוב".

בפולין הוא חתם בויגרי סובלקי, לא קבוצה מפורסמת, ששיחקה בליגה הראשונה, אבל אחר שנפצע לארבעה חודשים נאלץ לעזוב וחזר לליטא שם אחרי שכבש בעונה שעברה במדי טרקאי 17 שערים החליט לזוז הלאה לליגה טובה יותר.

הוא מעיד על עצמו שהוא שרוף על כדורגל אנגלי והמשחק בוומבלי היה חוויה: "הם ברמה אחרת לחלוטין מאיתנו, אבל אני חושב שעמדנו נגדם בכבוד". כשהיה ילד העריץ את רונאלדו הברזילאי: "הוא היה פנומן. רציתי תמיד להיות כמוהו. מהיר, טכני, מעולה בטקטיקה, בעל בעיטות פצצה. כריסטיאנו רונאלדו אולי שחקן גדול, אבל עבורי רונאלדו הברזילאי היה מודל לחיקוי".

עכשיו הוא רצה לקדם את בני יהודה: "אני שמח מאוד שהגעתי לליגה טובה שיכולה לקדם אותי. ברור שאני רוצה לשחק בקבוצות גדולות, אבל כרגע טוב לי מאוד בבני יהודה ונראה מה יהיה הלאה. אני צריך להוכיח את עצמי. אני מרוצה מהרמה בקבוצה".

כך בנתה לעצמה בני יהודה מיני מושבה ליטאית. "אני יודע שנכנסתי לנעליים של שוערים גדולים בני יהודה. שמעתי הכל על וינסנט אניימה", אמר זובאס, שמפרגן לחברו: "ברור שהמאמן שאל אותי עליו. ואלסקיס חלוץ שלוחץ כל הזמן על היריבה. זה כיף לשחק עם בן ארצך באותה קבוצה. אנחנו לפעמים מדברים בשפה שלנו ויכולים להפתיע את כולם. זה גם כיף שאפשר לטוס איתו ביחד לנבחרת. ההתאקלמות קלה יותר בישראל".

ומה הלאה? זובאס סיכם: "אני מקווה שנישאר בליגה. אין שחקן שלא רוצה להתקדם, אבל טוב לי בקבוצה. יש לנו מטרות לעלות לגמר הגביע ולהישאר בליגה ועל זה אני חושב. הזמן יעשה את שלו. בינתיים אני מאושר בקבוצה".

תגיות:
בני יהודה
/
גביע המדינה
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף