מליאת הכנסת אישרה היום (רביעי) בקריאה טרומית שתי הצעות חוק בנושא מיגור אלימות במשפחה באמצעות פיקוח אלקטרוני. את ההצעה הראשונה העלתה חברת הכנסת קרן ברק (ליכוד), והיא אושרה ללא מתנגדים. "אני שמחה שבמאבק באלימות במשפחה אין חשבונות של קואליציה ואופוזיציה והיום אנו צועדים צעד נוסף, חשוב ומשמעותי בהגנה על קורבנות האלימות במשפחה", אמרה.

היא הוסיפה: "למרות היותי באופוזיציה, הצלחתי להעביר את החוק על הפעלת הפיקוח האלקטרוני על אדם שהוצא כנגדו צו הגנה. בשנים 2018-2019 היו קרוב ל600 תלונות של נשים על הפרת צווי הרחקה ע״י  בני זוגן  ו1/3 מהנשים שנרצחו על ידי קרוביהן, הגישו בעבר תלונה על בן זוגן בכל שנה. החוק הופך את המציאות על פיה באופן הצודק ביותר. כיום, אישה שנמצאת בסכנת פגיעה ואלימות בידי בן זוגה צריכה לברוח, לנוס על נפשה, החלת הפיקוח מחוללת מהפכה. בזכות אמצעים טכנולוגיים אלו, האישה שמאוימת על ידי בן זוגה תוכל להמשיך את חייה כרגיל בתחושת ביטחון וחירות".

"הצעת החוק מבקשת לחייב את הגורמים האלימים שניתן כנגדם צו הרחקה, לשאת על גופם אזיק אלקטרוני, אשר בעזרתו יבוצע על החשוד מעקב ופיקוח צמוד שיגביל את גישתו לקורבנותיו ויתריע למשטרת ישראל במקרה של הפרת הצו", הדגישה חברת הכנסת, "בישראל, על פי ההערכות יש כ-200 אלף נשים מוכות וכחצי מיליון ילדים העדים לאלימות במשפחה. אסור לנו להתעלם מצו השעה ומזעקת הקורבנות. הפתרון שאנו מעניקים להם יימנע את הרצח הבא ויבטיח את ביטחונם".

את הצעת החוק השנייה הציגה עאידה תומא-סלימאן (הרשימה המשותפת), יו״ר הוועדה לקידום מעמד האישה ושוויון מגדרי, וגם היא עברה בקריאה טרומית וללא מתנגדים. ההצעה עברה אחרי תיאום עם השר לביטחון פנים עמר בר לב ושר המשפטים גדעון סער - בהסכמה כי תקודם בהסכמה לקריאות הנוספות בכפוף לעבודה מקצועית במשרדים.

ח"כ תומא-סלימאן אמרה לאחר ההצבעה: "את הצעת החוק הזו קידמתי במשך שנים ארוכות כיו״ר הוועדה לקידום מעמד האישה מול שרי ביטחון הפנים הקודמים, בכנסת ה-20 ובכנסת ה-23 היא עברה בקריאה טרומית, אך לא קודמה על-ידי הממשלה. בכנסת זו בתפקידי כיו״ר הוועדה אפעל לקידום החוק במהרה ובאופן מוסכם".

היא ציינה עוד כי ההצעה קובעת כי בית המשפט יהיה רשאי להורות על הפעלת פיקוח אלקטרוני על אדם שהוצא נגדו צו הגנה. בנוסף מוצע לקבוע את השיקולים שעל בית המשפט לשקול בעת מתן ההחלטה על הפיקוח האלקטרוני, את הפרטים שתוכנית הפיקוח האלקטרוני צריכה לכלול ואת אופן הבירור של הפרת תנאי הפיקוח. כמו כן מוצע לקבוע חובת דיווח לכנסת על מספר צווי ההגנה שניתנו ועל מספר המפוקחים בתוכנית הפיקוח האלקטרוני. 

"הכוונה בהצעה הזו היא להחזיר לידי הנשים, במיוחד אלה הנמצאות בסכנת חיים ומרגישות שאיבדו את השליטה על ביטחונן, וסדר יומן, כדי שיוכלו להמשיך בחיים התקינים שלהן ובכל זאת להגן על עצמן", הוסיפה, "חלק מהנשים שנרצחו בשנים האחרונות ידעו שהן עלולות להירצח בכל רגע, אנחנו רוצים לתת לאישה את האפשרות לחזור לשלוט בחיים שלה. החוק הזה הוא צעד אחד קדימה בקידום ההגנה על נשים נפגעות. אך הוא מוכרח להיות מלווה בקידום התוכנית הממשלתית הרחבה ומערך שלם של טיפול רב משרדי ורב מערכתי. נמשיך להיאבק למען ביטחון ורווחת כלל הנשים".

ממרכז רקמן באוניברסיטת בר-אילן, שהיה שותף להצעת החוק, נמסר: "אושר בטרומית פיקוח אלקטרוני על אדם שהוצא נגדו צו הגנה (תיקון לחוק למניעת אלימות במשפחה) . השימוש בפיקוח אלקטרוני על אדם שהוצא כנגדו צו הגנה יאפשר למשטרת ישראל לדעת אם אדם עומד בתנאי הצו שהוצא נגדו. אם הצו מופר, לא יהיה צורך בהגשת תלונה במשטרה כדי להפעיל הליכי מעצר. בכך, הפיקוח האלקטרוני יגדיל את אפקט ההרתעה, יהפוך את צו ההגנה לכלי אפקטיבי בהצלת חיים של נשים וילדים בסיכון גבוה ואף יאפשר לחלקם המשך חיים בקהילה ללא צורך בעקירתם למקלט".