השבוע יחול ליל הסדר. הארוחה המשפחתית בדרך כלל רבת משתתפים. בימים כתיקונם השאלות המעסיקות את מרבית הישראלים הן: היכן נחגוג את הסדר? עם משפחה או עם חברים? מה נכין לארוחה: תבשיל או קינוח? ואולי נסתפק במתנה? השנה את החג וארוחותיו נבלה באינטימיות ובצניעות. בפורום מצומצם של המשפחה הגרעינית עם ילדים, בזוג או ביחידים בודדים. ויש אפילו בודדים מאוד.

לא פשוט להשאיר את ההורים, את הסבתא והסבא המבוגרים, הדודה או השכן בגפם. יחד עם זאת, בצל מגיפת הקורונה ברור כי זהו צו השעה. לשמור ולהגן על המבוגרים שבינינו, אלו שבקבוצת סיכון גבוהה, ולחכות לימים טובים יותר, שבהם נוכל לבלות איתם ולתמוך בהם פיזית ולא וירטואלית כמו שאנו נאלצים לנהוג עכשיו.

בחזית ההתמודדות בקורונה, הבידוד והשמירה על היגיינה. אך שמירה על תזונה בכל יום מימות השנה, ובמיוחד בימים כאלה, יכולה לסייע לגוף להגיב טוב יותר למחלות וזיהומים. בני 60 ויותר מוגדרים כאוכלוסייה בסיכון גבוה, כיוון שהידבקות במחלה עלולה לגרום להם לתחלואה קשה ואף למוות. משרד הבריאות ממליץ לכל האוכלוסייה ובמיוחד להם להימנע ככל האפשר מיציאה מהבית ומהכנסת אנשים הביתה ולהיעזר בבני משפחה וחברים בהבאת מוצרי מזון, תרופות, דואר ועוד.

המלצות לצעירים בני 60 פלוס / חלבונים בונים: נוסף על כך שהנטייה עם העלייה בגיל לאכול פחות, שינויים מטבוליים אצל מבוגרים גורמים לייצור מופחת של חלבון בשרירים ביחס לצעירים הצורכים אותה כמות של חלבון בתפריט. לכן יש צורך להגדיל משמעותית את כמות החלבון בתפריט - ב־50% יותר מהמומלץ.

חלבונים הם אבני הבניין של הגוף: תאים, רקמות, איברים ורכיבים נוספים כמו הורמונים ואנזימים. הם מהווים מרכיב משמעותי בביצים, מוצרי חלב, דגים, עוף, בקר וקטניות. יש לנסות לשלב חלבון בכל ארוחה - ובכמויות גדולות. אפשר להוסיף גבינה לירקות, לסלטים או לתפוחי אדמה; להוסיף ביצים קשות לסלטים או לאכול יוגורט לצד פירות; לבחור מוצרי מזון מועשרים בחלבון; לשתות שייק פירות על בסיס חלב או יוגורט; להעשיר את התפריט בקטניות כמו עדשים, גרגירי חומוס או שעועית ולהוסיפם למרקים, לסלטים ולתבשילים.

מים בששון: טוב שירדו הרבה גשמים השנה, כי המציאות החדשה מגבירה את מספר שטיפות הידיים... כשמבלים בבית, במיוחד כשהימים אינם חמים במיוחד, שותים פחות. צריכת נוזלים חיונית לבריאות טובה, ובמיוחד כאשר יש זיהום. ההמלצה למבוגרים היא ליטר וחצי עד שני ליטר נוזלים ליום (תכולת בקבוק מים מינרלים גדול היא ליטר וחצי). בהמלצה זו נכללים מים, תה, קפה ומרק. על מי שמקפיד לאכול מצות ולא לחם חשוב לשים לב יותר לצריכת נוזלים מספקת. אכילה מרובה של מצות עלולה לגרום לאי־נוחות במערכת העיכול - כאבי בטן, גזים ועוד. כדי לצמצם את התופעה מומלץ לשתות הרבה מים. מסיבה זו עדיף לאכול מצות רטובות או לחמניות מקמח מצה.

זאת ועוד, אפשר להוסיף לתפריט חיידקים “טובים", המסייעים לתהליך העיכול - כאלה הנמצאים ביוגורט פרוביוטי או לצרוך תוספי תזונה פרוביוטיים.

חשיפה לשמש: בימים אלו אנו נשאלות הרבה על תוספים וביניהם גם על ויטמין D. ויטמין זה, המכונה גם בשם ויטמין אור השמש, הוא אחד הוויטמינים הנחקרים והפופולריים ביותר. אצל מבוגרים - ובמיוחד בימים אלו, שבהם ממעטים, אם בכלל, לצאת מהבית בשעות האור וגם התזונה לרוב פחות מגוונת - ישנה פגיעה משמעותית ביכולת של הגוף לייצר ויטמין D (עד 70% פחות).

תוספת של ויטמין D אצל אנשים בעלי רמות נמוכות מסייעת לחזק את כוח השריר. בישראל ישנה הנחיה ליטול ויטמין D מגיל 65. בימים אלו חשוב במיוחד להקפיד על ההנחיה. בנוסף, אם יוצאים לצעידה קצרה עם הכלב, מומלץ לעשות זאת בשעות האור. כמו כן מומלץ, למי שיש לו אפשרות, לצאת למרפסת או לחצר בשעות אלה.

תוספים של ויטמינים ומינרלים: בטיפים שמועברים ברשתות החברתיות ישנן המלצות לחיזוק מערכת החיסון. חשוב להבין שמערכת החיסון אינה נבנית ביום אחד, והיא משקללת מספר רב של גורמים גופניים וגם מנטליים. אין ויטמין או מינרל מסוימים שיכולים לסייע, ולכן אנו ממליצות לדאוג לבסיס נכון בתזונה ולא להתמקד בתוסף כזה או אחר.

תת־תזונה במאה ה־21 / אנשים רבים הנמצאים בקבוצת הסיכון לקורונה, הם גם אלה שנחשבים בסיכון גבוה יותר לתת־תזונה. תת־תזונה מוגדרת כחוסר בקלוריות ו/או בחלבון כתוצאה מאכילה מועטה מאוד, המלווה לרוב גם בחוסר בוויטמינים, מינרלים ויסודות קורט. תת־תזונה היא מצב חמור שיכול להגביר את הסיכון לזיהום, כמו גם להאט את החלמתו. הסובלים מזיהום נמצאים גם בסיכון גבוה יותר לפתח תת־תזונה, מה שמאט את התאוששותם.

בנוסף, התרחקות חברתית ובידוד חברתי עשויים להשפיע על הגישה של האדם למגוון הרחב של המזונות הדרושים לשמירה על בריאותו ועלולים לדכא את החשק לאכול. תת־תזונה יכולה גם להעלות את הסיכון לשבריריות, ששכיחה יותר בגיל מבוגר. שבריריות יכולה להוביל לשרירים חלשים יותר ולהפוך אנשים לפגיעים יותר לזיהומים ונפילות.

איכות ולא רק כמות / בימים אלו במיוחד חשוב שהמזווה והמקרר יכילו מזונות טעימים, איכותיים ואהובים. כאלו שיכולים לסייע למלא את הדרישות התזונתיות: כמו ביצים, שימורי דגים, ירקות טריים וקפואים, קטניות וחלב ומוצריו. בנוסף, מומלץ להשתמש בתבלינים ובעשבי תיבול, המעוררים את החשק לאכול, כמו שום, כמון, פפריקה חריפה, פטרוזיליה ושמיר.