סגר כולל במהלך חג הפסח: הערב (שלישי) בשעה 19:00 נכנס לתוקפו הסגר הכולל, האוסר על מעבר בין יישובים בישראל, יימשך במהלך חג הפסח, ויישאר עד יום שישי בשעה 6:00 בבוקר.

מוקדם יותר, נמסר בהודעה משותפת של משרד רה"מ, משרד האוצר ומשרד הבריאות, כי אושרה דחיית הסגר לשעה 19:00, לאחר שהיה אמור להיכנס לתוקפו בשעה מוקדמת יותר. עוצר ייכנס לתוקפו מהשעה 15:00 בצהריים מחר ועד לשעה 7:00 ביום חמישי, לאחר החג. בהתאם, התחבורה הציבורית והטיסות יופסקו שעה לאחר תחילת הסגר, ויחודשו ביום ראשון הבוקר. הסגר יוחל במקומות בהם ריבוי תושבים יהודים.

מהשר ארדן נמסר כי בהתאם לבקשתו מהגורמים הרלוונטיים, הוחלט על מניעת קניות מחוץ לעיר או לשכונה בעיר ירושלים, וההגבלה הזו חלה  ב-19:00 בערב היום במקום מ-16:00 אחר הצהריים, כפי שנאמר בהתחלה. בתוך כך, במשרד הבריאות הבהירו כי בהתאם לתקנות, משלוחי המזון, הסופרים, המכולות ומאפיות המצות יוכלו להישאר פתוחים מחר עד לשעה 18:00.

המשטרה החמירה את האכיפה גם בתחבורה הציבורית (צילום: אבשלום ששוני)
המשטרה החמירה את האכיפה גם בתחבורה הציבורית (צילום: אבשלום ששוני)


כמו כן, על פי התקנות החדשות, נאסר לצאת מיישוב המגורים אלא אם לשם הצטיידות במזון או לקבלת שירותים חיוניים ביישוב עצמו. עם זאת, ההוראות מתירות הסעת ילדים בין הורים המתגוררים בבתים שונים וכן יציאה לעבודה של עובדים חיוניים במהלך החג.

מוקדם יותר הבהיר משרד הבריאות תהא החרגה בהנחיות ביחס לחלק מתושבי ירושלים החרדיים. תיקון זה קובע כי תושבי חלק מהשכונות לא יוכלו לצאת כלל משטחי השכונה במהלך הסגר. בתקנות שפורסמו, צוין כי הבירה תהווה תחום שיפוט המחולק לפי רבעים ובהם נהלים שונים.
מדובר בשכונות הר נוף, גבעת שאול וקריית משה, בית וגן וגבעת מרדכי (אזור ב'), רמות ורמת שלמה (אזור ג') וסנהדריה, שמואל הנביא, בית ישראל, הבוכרים, מאה שערים, גאולה, זכרון משה, מקור ברוך, רוממה והשכונות הצפוניות (אזור ד').

סגר הקורונה בירושלים  (צילום: משרד הבריאות)
סגר הקורונה בירושלים (צילום: משרד הבריאות)

כאמור, שעות ספורות לפני כניסתן לתוקף של הגבלות התנועה החדשות, נרשמו פקקי תנועה משמעותיים באיילון צפון, ממחלף יוספטל ועד ההלכה, וגם בכביש 20 לצפון ממחלף השריון למחלף השלום. עומסים נרשמו גם בכביש 1 למזרח משורש לחמד ובכביש 1 למערב מאזור מחלף אדומים למחלף הזיתים, ובכביש 443 למזרח מבית חורון לגבעת זאב.

בנוסף להגבלות התנועה, פרסם משרד הבריאות צו המורה על חבישת מסיכה בכל יציאה מהבית, כאשר הדגש הוא על מסיכה המכסה את האף והפה. על פי התקנה, המסיכה יכולה להיות ייעודית או מסיכה ביתי, בהתאם להוראות המשרד. תחילתו של הצו החל מיום ראשון, ה-.12.4 בשעה 7:00 בבוקר.

פקק תנועה באיילון צפון (צילום: אבשלום ששוני)
פקק תנועה באיילון צפון (צילום: אבשלום ששוני)

הוראות חבישת המסיכה לא יחולו על קטין מתחת לגיל 6, אדם שמחמת מוגבלות נפשית, שכלית או רפואית מתקשה באופן משמעותי בשימוש במסכה, אדם השוהה בכלי רכב, במבנה או בחדר במבנה ללא אדם נוסף או אדם השוהה במקומות כאמור עם אנשים הגרים באותו מקום איתו, משתתף בשידור באמצעי תקשורת שנדרש לדבר בשידור ובלבד ששומר על מרחק של שני מטרים מאדם אחר, שני עובדים העובדים בקביעות בחדר אחד במקום העבודה ובלבד שיישמרו על המרחק הנדרש לפי ההנחיות.

משרד הבריאות - צו המסיכות (צילום: משרד הבריאות)
משרד הבריאות - צו המסיכות (צילום: משרד הבריאות)

גם בצה"ל נעתרו להנחיות החדשות והודיעו כי שטחי האימונים וציר 10 לא ייפתחו במהלך חג הפסח למטיילים כמדי שנה והכי האימונים באזורים אלו ימשיכו במהלך תקופת חול המועד.

ירושלים מובילה במספר החולים

מפת התחלואה העדכנית לאתמול בבוקר מלמדת על כך שירושלים, העיר עם מספר התושבים הגבוה ביותר בארץ (קרוב ל-915 אלף), ממשיכה להוביל עם מספר החולים המדווחים הגבוה ביותר – 1,464 (0.16%). את המקום השני אוחזת עדיין העיר ה-12 בגודלה בארץ (כ-195 אלף תושבים), בני ברק, עם 1,386 חולים (0.71%). שלישית מגיעה תל אביב, עם 393 חולים, מתוך כ-450 אלף תושבים (0.09%), ובחיפה, העיר השלישית בגודלה, מדווחים 108 חולים מתוך כ-273 אלף תושבים (0.04%).

יצוין שמפריסת חולי הקורונה בשכונות של ירושלים, שמופיע בנייר העמדה של מרכז המידע והידע הלאומי שפרסם אתמול משרד הבריאות, עולה שרובם המוחלט של החולים בקורונה מרוכזים בשכונות החרדיות הצפופות בעיר, שבהן מתגורריםכ-230 אלף תושבים. להערכת מחברי הדוח – 1,100 חולים מתוך 1,450 נמצאים בשכונות החרדיות, כך שהיחס האמיתי בין חולים לתושבים מזכיר את היחס בבני ברק (כ-47 חולים ל-10,000 תושבים) - דבר המציב את השכונות החרדיות של ירושלים, בדגש על אזור מאה שערים-סנהדריה, במקום השני בארץ ביחס החולים
לכל 10,000 איש.

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, נשא אמש הצהרה לגבי המשך הנהלים להתמודדות עם משבר הקורונה, לקראת חג הפסח, והכריז על איסור אזרחים לצאת מהיישובים שלהם, החל ממחר בשעה 16:00 ועד ליום שישי בשעה 7 בבוקר, במקרה של העיר ירושלים, יחול איסור על יציאה מהמרחב השכונתי. עוד אמר רה״מ כי ״ביום רביעי, לפני ליל הסגר, כל אחד יישאר בביתו משש בערב עד למחרת בבוקר״.

בתוך כך, תורי ענק נרשמו הבוקר מחוץ למרכולים ברחבי הארץ על רקע החשש ממחסור בביצים בחג, כאשר גם מחוץ למספר קצביות בתל אביב נצפו עשרות ישראלים שהגיעו לרכוש מוצרי בשר לפני ליל הסדר. 

סגן ניצב רועי ולדמן, ראש אגף חקירות במשטרת ישראל, ציין הבוקר בגל"צ כי "כבר היום ב-16:00 לא יוכלו אזרחים לנסוע בין ערים, ומהשעה 14:00 מחר ועד יום חמישי ב-19:00 יהיה עוצר מלא בחברה היהודית. המטרה היא שאנשים יישארו בבתים. מי שיבלה בדרכים ימצא אכיפה משמעותית. אנחנו נתן קנסות".

כאמור, בפתח הצהרתו אמר: ״שבוע גורלי לעולם ולישראל בקרב מול הקורונה. הימים הללו יקבעו את הכיוון. התקדמות או נסיגה ועל אנשים רבים - חיים או מוות. בניו יורק המגפה מתשוללת. טראמפ אמר שהרע מכל עדיין לפניהם. באירופה מדינות הצליחו להקטין במעט את מספר המתים אבל התמונה כולה מוסיפה להיות קודרת״.

״נחליט על הטלת סגר כללי ברחבי המדינה ממחר בארבע אחר הצהריים״ הדגיש רה״מ והוסיף: ״תישארו רק בערים שלכם. תושבי שכונות בירושלים יישארו רק בהן. הסגר יימשך עד יום שישי בשבע בבוקר. אני מבקש למלא אחר ההנליות במשמעת עצמית ובאחרות אישית. למענכם למען יקיריכם, למען השוטרים, למען החיילים, שיחד עם צוותי הרפואה, עושים מלאכת קודש״.

״יש סימנים חיוביים באופק. אבל אל תיכנסו לשאננות״ הוסיף נתניהו והבהיר כי ״אנו נערכים לתרחישי היציאה מהמשבר רק לאחר הפסח והמימונה. יש אפשרות שאם המגמה החיובית תימשך, נצא בהדרגה מהסגר. מי שבסיכון נמוך יצאו ראשונים ומי שבסיכון גבוה ייצאו בסוף. תחילת היציאה תפיח ארוח חיים במשק, לעסקים הקטנים והגדולים שנאנקים״.

השתתפו בהכנת הכתבה: מעיין הרוני, יאסר עוקבי, אנה רייבה ברסקי, טל לב רם ואלון חכמון