"מוטרד כאזרח ישראלי": הכרעת הממשלה להחמיר את ההנחיות ולהדק את הסגר עוררו הדים רבים בחברה הישראלית בעד ונגד ההחלטה. מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' חזי לוי, התראיין היום (ראשון) לגלי צה"ל בניסיון לספק תשובות לשאלות שנותרו ללא מענה, והדגיש: "זו תקופה קשה, התחלואה עולה ואני ומוטרד כאזרח ישראלי. אנחנו רואים התקהלויות ענק וחשש מתפילות במקומות שביקשנו לצמצם - אני קורא לכולנו להתעשת".

נתוני התחלואה באוויר בפתוח נמוכים מאשר בחדרים סגורים.
"זה ברור, לכן גם נעתרנו למתווים מסוימים שמאפשרים לשמור על ריחוק בחוץ, ואני מקווה מאוד שהמתפללים ישמרו על המתווה בבתי הכנסת. אנחנו חייבים להבין איפה אנחנו נמצאים". 

קורונה - המשטרה איתרה נהגת מחויבת בידוד. צילום: דוברות המשטרה

היית מעדיף שייסגרו בתי הכנסת?

"אין ברירה, אנחנו במצב של אל חזור כמעט, ולכן אני מעדיף שאנשים יהיו בחוץ השנה, במרחק, בהתקהלויות קטנות יותר. אין ברירה. נגד המחלה הזו יש מסכות ושמירה על ריחוק, אין לנו שום דרך אחרת". בהתייחס לסוגיית הבדיקות, אמר: "יום הכיפורים הוא יום מיוחד, ולכן אנחנו נעמיד תחנות בדיקה, בעיקר בקרב האוכלוסייה הערבית. ללא ספק מערך הבדיקות ביום כיפור יהיה קטן יותר". 

שמענו את פרופ' גרוטו אומר בכנסת שאדם יכול להיבדק ולצאת חיובי במקום אחד, אך במקום אחר לצאת שלילי.
"הבדיקה שלנו היא כרגע הבדיקה הטובה ביותר. אנחנו יודעים שיש בדיקות שמוגדרות כ"חיוביות חלשות", זה אומר שהבדיקה נחשבת חיובית אבל שהריכוז של הווירוסים בגופו של הנבדק אינו גבוה ושיעור ההדבקה שלו בקורונה אינו גבוה. זה נבדק במקומות רבים בעולם, ובהם ארה"ב ואירופה. עדיין לא הורידו את הסף, ואנחנו נוהגים על פיו. אני מניח שבעתיד הסף הזה ירד שבו החולה ייחשב כחיובי".

בדיקות קורונה (צילום: רפי קורן,באדיבות בית החולים הלל יפה)
בדיקות קורונה (צילום: רפי קורן,באדיבות בית החולים הלל יפה)

מה מתווה היציאה מהסגר?
"אנחנו עם 15% חולים מאומתים ואנחנו חייבים לרדת מתחת ל-10%, ל-7% בערך. אני מניח שלא נצא מהסגר מיד אחרי שמחת תורה, אבל נדון אם ניתן להגדיל את היקף ההתקהלות במספר מקומות". כמו כן אמר לוי: "להערכתי הלימודים לא יתחדשו במלואם לאחר סוכות, ואני מניח שגם לאחר שמחת תורה לא נחזור לשגרה כפי שהיינו לפני כן".