"מקווים לטוב, נערכים לרע": יחידות הקורונה בבתי החולים בארץ נפתחות מחדש

לנוכח העלייה בתחלואה יחידות הקורונה פותחות מחדש את שעריהן, והצוותים הרפואיים, שקיוו שהתקופה הזו כבר מאחוריהם, מדברים על החזרה למאבק במגיפה, הפעם בצל החיסונים

אילנה שטוטלנד צילום: פרטי
ניצן הורוביץ ובני גנץ במאהל בדיקות הקורונה בנתב"ג (צילום: טל עוז/ משרד הביטחון) | צילום:

"קיוויתי שלא נגיע למצב שנצטרך שוב לפתוח מחלקת קורונה", מודה פרופ' צבי פרידלנדר, מנהל מחלקה פנימית ומחלקת פנימית קורונה בהדסה עין כרם, שאתמול פתח מחדש את המחלקה. "כרגע אנחנו מתארגנים מחדש. בחודשים האחרונים היו אצלנו בין אפס חולים לחולה אחד, והם טופלו במפוזר במחלקות הפנימיות. בסוף השבוע הזה המספר הגיע לחמישה־שישה חולים, וכדי לתת להם את הטיפול הטוב שאפשר ארגנו מחדש את האזור שבו טיפלנו בעבר בחולי הקורונה. דאגנו שיהיה מוניטור בכל מיטה, חדר בקרה מסודר, חדר התמגנות – דברים שלא היו בשימוש בחודשים האחרונים".

פרופ' צבי פרידלנדר
פרופ' צבי פרידלנדר | צילום: דוברות הדסה עין כרם

בצל העלייה בתחלואה, משרד הבריאות דרש בשבוע שעבר מבתי החולים לשוב ולפתוח את מחלקות הקורונה, ואכן בחלק מבתי החולים כבר פתחו מחדש מחלקות או יחידות ייעודיות לטיפול במגיפה. בבית החולים בילינסון מקבוצת הכללית נפתחה מחלקת קורונה ייעודית בתחילת השבוע. "לפני כן סגרנו מסדרון במחלקת האם שלנו, שיכול לקלוט שמונה חולי קורונה. בתחילת השבוע היו לנו 11 חולים וכבר לא יכולנו להכיל את המספר הזה והיינו צריכים לפתוח", מספרת ד"ר נעה אליקים־רז, מנהלת מחלקת פנימית קורונה ה'.

ד''ר נעה אליקים רז
ד''ר נעה אליקים רז | צילום: דוברות בית חולים בילינסון

יש הפרדה

"פתחנו יחידת קורונה בתוך המחלקה שלי לפני כשבוע", מספר ד"ר רוברט דרגו, מנהל מחלקה פנימית ג' במרכז הרפואי לגליל בנהריה. "מדובר ביחידה שיכולה לקלוט עד שישה חולי קורונה. זוהי יחידה מבודדת לחלוטין מהמחלקה עצמה עם צוות רפואי נפרד. לפני כחודש, כשהגל התחיל, היה אצלנו חולה אחד או שניים".

"בהנחיית מנהל המרכז הרפואי ובהתאם להנחיות של משרד הבריאות נפתחה עכשיו יחידת קורונה. כרגע מאושפזים בה שלושה חולים, מתוכם שניים מחוסנים, כאשר שלושתם מבוגרים בני 70־90, עם מחלות רקע לא מועטות. בשבוע שעבר, בנוסף לשלושת המאושפזים האלה, היו שניים ששוחררו".

"אני חושב שאם מדברים על 50־60 מאושפזים בבתי החולים, אז המספר הזה עדיין לא מאפשר להסיק מסקנות. בגל הקודם הייתה אצלנו מחלקה של מונשמים קשה, מחלקות פנימיות שהוסבו למחלקות קורונה. היום אנחנו לא במצב הזה, ואם מסתכלים על סטטיסטיקות, אז בכל זאת קיימת הפרדה בין העקומות של החולים המאומתים היומיים לבין אלה שמתאשפזים ומוגדרים כקשים".

ד''ר רוברט דרגו
ד''ר רוברט דרגו | צילום: דוברות המרכז הרפואי לגליל

דריכות והכשרות

"בחודשיים האחרונים לא היו מאושפזי קורונה בבית החולים", מספרת גם פרופ' ארנה טל, סגנית מנהל המרכז הרפואי שמיר אסף הרופא. "בימים האחרונים, במקביל לגלי התחלואה בקהילה, התחילו להתאשפז מטופלים. כרגע מאושפזים חמישה מבוגרים ושני ילדים. במרץ 2020 פתחנו מחלקה פנימית לחולי קורונה, מעין מחלקת 'אקורדיון' שאפשר להרחיב ולצמצם אותה בהתאם לדרישות".

"כרגע המבוגרים נמצאים במחלקה הזאת. 'האקורדיון' נפתח שוב, ואתמול פתחנו מחלקה נוספת כי אנחנו חוששים מפני עלייה בתחלואה וכבר נערכים. הילדים שמאושפזים כרגע במתחם ילדים נמצאים במצב יציב. בנוסף לכך, יש לנו מחלקות של טיפול נמרץ קורונה ילדים ומבוגרים שאפשר לפתוח בהתראה של ארבע שעות".

פרופ' ארנה טל
פרופ' ארנה טל | צילום: עידן גרוס

לדברי פרופ' טל, בקרב המבוגרים המאושפזים כעת - רק אחד מתחת לגיל 60, והיתר מבוגרים יותר ומחוסנים. "אבל היו לנו בשבוע שעבר גם חולים לא מחוסנים", היא אומרת. "החולים יותר קשה הם הלא מחוסנים או בעלי מחלות רקע. באופן כללי, החולים פחות קשים מבעבר".

"אנחנו ממשיכים הדרכות לגבי התמגנות לצוות, טיפול בהנשמה, הדרכות לגבי מכשירי הנשמה ואקמו (מכשיר המחליף את עבודת הלב והריאות – א"ש). חברי צוות אפילו מתנדבים למחלקה הזאת. הם רואים בכך שליחות, וגם החרדה והחשש שלהם ירדו כי עכשיו הם מחוסנים, וגם רבים מהמשפחה שלהם כבר מחוסנים".

תגיות:
בית חולים
/
קורונה
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף