מצעד פירות החורף: כשאנחנו רוצים להימנע ממחלות חורף מעצבנות, אנחנו מעשירים את הדיאטה שלנו בוויטמין C, שמגיע ברובו מפירות טריים, וגם מצוי לרוב בפירות הדר. עם זאת, ישנם פירות וירקות נוספים שכדאי לצרוך כדי לשמור על דיאטה מאוזנת וגם לספק לגוף את הוויטמינים החשובים שהוא צריך כדי לתפקד. הדיאטנית המומחית של 103FM, ד"ר מאיה רוזמן, נדרשה לסוגייה בתוכניתה השבועית.

"המקור הכי חשוב לויטמין C, שדרוש למערכת החיסון שלנו, במיוחד בימים האלה - הם אך ורק ירקות ופירות טריים", אמרה תחילה. "חימום, אפייה או בישול הורסים את הוויטמין הזה. גם אם חותכים לסלט קטן או סוחטים למיץ", הוסיפה. "אבל חשוב לדעת ששילוב של הירקות והפירות הטריים הם בחשיבות מאוד גבוה לתפריט שלנו. אז איזה מהם הכי משמינים, ואילו הכי טובים לבריאות?", שאלה רוזמן - ומיד החלה לענות.

תותים

"הפרי הכי דיאטטי שיש", טענה רוזמן. "הם מכילים רק 32 קלוריות ל-100 גרם, כ-5% סוכר, קצת פחות ממה שיש בגזר. סלסלה של 300 גרם תותים זו מנת פרי, שיכולה להיות נשנוש גם בזמן דיאטה". "הפתעה", הוסיפה רוזמן, והסבירה: "אפשר להוסיף לתותים גם קצפת מהספריי שמגיע בבקבוק. אין בזה קלוריות וזה נראה כמו קינוח מושחת וחגיגי. תותים מצטיינים גם מבחינת ויטמין C שיש בהם. בסלסלת התותים שדיברנו עליה קודם, יש בערך 180 מ"ג ויטמין C, זה יותר מפי שניים ממה שצריך ליום".

תותים (צילום: אינגאימג)
תותים (צילום: אינגאימג)

אגסים

"באגס יש כ-10% סוכר, פי שניים ממה שיש בתותים" סיפרה הדיאטנית. "גם יש בו כמות נמוכה של ויטמין C, אבל פרט לטעם המיוחד שלו יש עוד משהו טוב לומר עליו - כמעט שאין אלרגיות לאגסים".

אגסים (אילוסטרציה) (צילום: אינגאימג')
אגסים (אילוסטרציה) (צילום: אינגאימג')

בננות

"בבננה יש כמות גדולה מאוד של אשלגן, שדרוש להגנה מלחץ דם גבוה", סיפרה הדיאטנית המומחית. "יש בה גם מגנזיום שדרוש לפעילות השרירים". היא הוסיפה פרט מעניין נוסף על הפרי הצהוב: "בניגוד למיתוסים, היא לא גורמת לעצירות. יש בה סיבים תזונתיים שמסדירים את פעילות המעיים. היא טובה גם למי שיש נטייה לכאבי בטן ושלשולים".

בננות (צילום: אינג אימג')
בננות (צילום: אינג אימג')

תפוזים

"גם בתפוזים יש 10% סוכר בערך, מה שאומר שבתפוז אחד גדול יש כ-4 כפיות של סוכר פירות", סיפרה רוזמן. "בתפוז אחד יש גם יותר ויטמין C ממה שצריך ליום, אבל אם סוחטים אותו למיץ - הוויטמין הזה מתפרק", הדגישה. "במיץ שסחטנו אתמול למשל, כבר כנראה אין בו ויטמין C. במיץ אין סיבים תזונתיים כמו בפרי, אז הסוכר נספג מהר יותר. תפוז שלם משביע לזמן ארוך יותר ומתאים יותר, אם יש נטייה לסוכרת, מאשר מיץ".

מיץ תפוזים (צילום: אינג אימג')
מיץ תפוזים (צילום: אינג אימג')

קיווי

"כמות הוויטמין C דומה שיב בו זהה לזו שיש בפירות ההדר, אפילו מעט יותר", סיפרה על הפרי האקזוטי והשעיר. "בקיווי קטן יש יותר ממה שצריך מהוויטמין ליום. יש בו רק 60 קלוריות, זאת אומרת ששני פירות הם מנת פירות לדיאטה", הוסיפה.

קיווי (צילום: אינגאימג)
קיווי (צילום: אינגאימג)

אפרסמון

"פרי החורף המשמין ביותר", העניקה לו רוזמן את התואר המפוקפק. "עם כמות הסוכר הכי גבוהה ומעל 100 קלוריות ליחידה בינונית. יש בו הרבה ויטמין A שחשוב למערכת החיסון לא פחות מוויטמין C. הקליפה שלו קשה מאוד לעיכול, עלולה לבעיות עצירות אצל רבים. הכי כדאי לקלף אותו".

אפרסמון (צילום: אביר סולטן, פלאש 90)
אפרסמון (צילום: אביר סולטן, פלאש 90)

אז לסיכום - איזה פרי הכי בריא? רוזמן סיכמה: "אין פרי אחד שיש לו את כל היתרונות, וכמו כל דבר בתזונה - כדאי לגוון. לכל פרי יתרונות אחרים, אם אוכלים מכולם, כך יש יותר סיכוי שהגוף יקבל את הוויטמינים והמינרלים שהוא צריך".