בטור זה אנו מתעמקים בשיקולים הכספיים המהותיים שכל חייל צריך להתחמש בהם לפני שהוא נכנס למילוי תפקידו. כי כשם שתוכנית קרב מחושבת היטב היא חיונית, כך גם אסטרטגיה פיננסית מוצקה לקרבות הבלתי צפויים שעלולים להתעורר בעורף. 

נקראת למילואים? ריכזנו עבורך את כל הטיפים הפנסיונים שיש לבצע לפני היציאה מהבית:

1. להוציא דוח עדכני מאתר "המסלקה"

יש לפנות לסוכן הביטוח שלך, להודיע שקראו לך למילואים, ולבקש ממנו להוציא מסלקה עדכנית, שתישלח אליך ואל מי מבין הקרובים שבחרת. זה יחסוך את כל הבירוקרטיה הכרוכה באיסוף מידע על הזכויות הפנסיוניות והפיננסיות של נפטר, כי במקרה של חלילה פטירה, חברות הביטוח, קופות הגמל וקרות הפנסיה לא מעבירות יותר מידע למסלקה. ניתן להוציא את המידע גם באופן עצמאי באתר המסלקה.

2. לשלוף מידע מאתר "הר הביטוח"

אם פנית לסוכן כדי שישלוף את המידע שלכם מאתר "המסלקה", כדאי לבקש גם את המידע שלכם מאתר "הר הביטוח", הכולל את רשימת החברות שבהן יש לך כיסוי ביטוחי, ומה גובה הביטוח. 

בדומה לנתוני "המסלקה", זה מאפשר מיצוי מהיר של זכויות במקרה של פטירה, חלילה. גם את המידע הזה ניתן להוריד באופן עצמאי ללא תשלום באתר הר הביטוח.

3. לוודא שיש לך ביטוח שארים בקרן הפנסיה שלך

התחתנת או נולד לך ילד בשנתיים האחרונות? כדאי לבדוק מול קרן הפנסיה אם חתמת בעבר על ויתור על כיסוי ביטוחי לשאירים (אישה וילדים) במקרה של פטירה. רווקים רשאים לוותר על כיסוי ביטוחי לשאירים, וזה חוסך להם כמה עשרות שקלים בחודש בעלויות הביטוח. אך על פי התקנון האחיד של קרנות הפנסיה החדשות, אם אותו רווק לא עדכן את קרן הפנסיה על נישואין או הולדת ילד, ייתכן מצב שבו האלמנ/ה והיתומים לא יהיו זכאים לקצבת שאירים. 

4. לקבוע מוטבים בתוכניות פנסיוניות וביטוח חיים

מתי בפעם האחרונה (אם בכלל) קבעת מי המוטבים שיקבלו את הכסף שחסכת בתוכניות הפנסיוניות, ומהו סכום ביטוח החיים שלך במקרה של פטירה? אם לא קבעת מוטבים, ולא עשית צוואה, הכסף יועבר בהתאם להחלטת המדינה, על פי חוק הירושה. החלוקה הזו לפעמים לא תואמת את הרצונות והצרכים שלך.

במקרה של פטירה, חסכונות בבנק ובתיקי השקעות הם חלק מכספי העיזבון כלומר חוק הירושה חל עליהם, אם לא עשית צוואה. כספי חיסכון בתוכניות פנסיוניות וביטוח חיים, לעומת זאת, ניתן להוריש למוטבים שבחרת, ולקבוע כמה כל מוטב יקבל במקרה של פטירה. זה יכול להיות כל אחד, אפילו עמותה. 

לא בטוח אם עדכנת מוטבים, או מיהם? מומלץ לפנות לסוכן הביטוח שלך, ולקבוע מוטבים בהתאם למצבך המשפחתי והרצונות שלך. קביעת מוטבים מאפשרת לך להחליט למי ילך הכסף, חוסכת בירוקרטיה, ומקצרת משמעותית את מועד קבלת הכספים, כי אין צורך להמציא צו ירושה או צו קיום צוואה, בתהליך שאורך כמה חודשים (וגם זה אם אין התנגדויות, שעלולות לגרום לעיכוב של שנים עד שמישהו יקבל כסף). 

5. לחתום על סעיף אריכות ימים בבנק

במקרה של פטירה, חשבון העו"ש המשותף עם בן/בת הזוג מוקפא, ולא ניתן לבצע בו כל פעולה, אפילו משיכת המשכורת השוטפת של האלמן/ה, עד להמצאת צו ירושה או צו קיום צוואה. פעולה פשוטה בבנק מאפשרת לחתום על סעיף אריכות ימים, המאפשר לבן/בת הזוג להתקיים בכבוד, מבלי להזדקק ל"טובות" ממנהל הבנק או להמתין להמצאת צו ירושה.

6. להגדיל כיסוי שאירים ונכות 

למבוטחים בקרן פנסיה חדשה, מומלץ להגדיל את כיסוי השאירים ל-100%, ואת כיסוי הנכות ל-75%. ההגדלה נכנסת לתוקף בחודש העוקב למועד העברת הבקשה, ועשויה להגדיל את קצבת השאירים לאלמנה ולילדים פי 2.5, ואת קצבת הנכות פי 2. פנה לסוכן הביטוח שלך או לקרן הפנסיה לבצע זאת.