בדרך להרכבת ממשלה: סבב שיחות המשא ומתן עם הליכוד החל היום (רביעי) לקראת הגשת ההמלצות על מועמד להרכבת ממשלה בפני הנשיא. נציגי מפלגות גוש הימין מגיעים בזה אחר זה לשיחות עם יו"ר הליכוד בנימין נתניהו וח"כ יריב לוין. עד כה שוחחו עם ראשי נעם, הציונות הדתית ויהדות התורה. 

יו"ר ש"ס אריה דרעי לא הגיע שכן הוא מתנהל ישירות מול נתניהו ולוין, לפי הלו"ז הייחודי שלו. גם יו"ר עוצמה יהודית ח"כ איתמר בן גביר לא הגיע לפגישה, אך בסביבתו מדגישים כי כבר העבירו את הדרישות הקואליציוניות בצורה מסודרת וכי הוא צפוי להגיע לפגישה מחר. במקביל, בתום הפגישה עם סמוטריץ' נמסר כי הפגישה התנהלה באווירה טובה ונרשמה התקדמות משמעותית לקראת הקמת ממשלה לאומית.

לפי הגורמים המעורים בפרטים, הדרישה הגדולה והאמיתית של בצלאל סמוטריץ' היא רשות מקרקעי ישראל. הוא מוכן לכהן כשר התחבורה, אבל אך ורק בתנאי כי רשות מקרקעי ישראל תעבור למשרד זה ממשרד השיכון.

הדרישות העיקריות של בצלאל סמוטריץ' כוללות תיקונים במערכת המשפט, חיזוק הזהות היהודית, חיזוק המשילות בנגב בגליל וביהודה ושומרון, לצד ביטחון אישי, משילות ותמיכה בהתיישבות הצעירה (בנייה, כבישים ופיתוח). הוא מוכן לוותר על דרישתו לתיק האוצר, ודורש בתמורה לכך את תיק הביטחון. שיחת הצוותים צפויה להתקיים מחר, כשהרצון הוא להשביע ממשלה בהקדם.

פגישת נתניהו עם חבר הכנסת אבי מעוז (צילום: ללא קרדיט)
פגישת נתניהו עם חבר הכנסת אבי מעוז (צילום: ללא קרדיט)

בתוך כך, רשימת הדרישות שהציגו במפלגת יהדות התורה כוללת תיקון של חוקי הגיוס וחוק הסלולר, השוואת שכר עובדי ההוראה ובניית כיתות לימוד חדשות והשוואת תקציב מוסדות החינוך. במקביל, הועלתה דרישה לפסקת התגברות, ביטול רפורמת הכשרות, טיפול במשבר הדיור, ביטול השינוי בתקנות המעונות, תיקון חוק הגיור, שינוי מחירי התחבורה הציבורית והתחייבות לשמירה על הסטטוס קוו.

רשימת הדרישות של ש"ס כוללת החזרת כרטיסי המזון לזכאים, כאשר ישנו ויכוח האם הדבר ייכלל בתקציב או בכספים הקואליציוניים. במקביל, עלתה דרישה לתקצוב נוסף לרשתות החינוך של המפלגה, ביטול המס על השתייה המתוקה והכלים החד פעמיים, וביטול רפורמותה גיוס והכשרות.

מטרת הסבב: כל מפלגה מביאה את רשימת הדרישות הקואליציוניות לקראת תחילת עבודת הצוותים. צוותי המו"מ טרם התחילו לעבוד, אך המטרה היא להשביע את הממשלה בהקדם האפשרי. לא נקבע תאריך ספציפי, אך רוצים לזרז את התהליך כמידת האפשר. 

כזכור, ראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו החל כבר בסבב פגישות עם ראשי מפלגות הגוש במלון לאונרדו פלאזה - ופתח בפועל את המו"מ הקואליציוני לקראת הקמת הממשלה, עוד בטרם קיבל רשמית את המנדט מהנשיא.

בכל הפגישות שקיים הבהיר נתניהו כי בכוונתו לקיים מו"מ קואליציוני מהיר ולהשביע ממשלה חדשה הרבה לפני תום תקופת המנדט להרכבתה. אלא שלפי ההערכות, המלאכה תהיה קשה וארוכה ולא תסתיים לפני סוף דצמבר.

אתמול נפגש נתניהו עם יו"ר מפלגת "נעם" אבי מעוז. השניים נפגשו במשרדו של נתניהו במצודת זאב, כחלק מפגישות המשא ומתן הקואליציוני בין הליכוד ומפלגות גוש הימין.

בתום הפגישה אמר מעוז: "הפגישה עם נתניהו הייתה עניינית וברוח טובה. הצגנו לראש הממשלה המיועד את תפיסת העולם שלנו לפיה יש צורך להוציא מיד את תכניות הלימוד האנטי ציוניות והאנטי יהודיות שהוחדרו למערכת החינוך, וכן את הצורך בחיזוק זהותה היהודית של המדינה. מקווים שבעז"ה תקום במהרה ממשלה יהודית ולאומית, ואני מאמין שמפלגת נעם תהיה חלק ממנה".

שלשום קיים נתניהו פגישה עם יו"ר עוצמה יהודית איתמר בן גביר לראשונה מאז אחר הבחירות. נתניהו הציע לבן גביר להקים ממשלה בשלבים: לסכם מהר על התיקים ,להציג ממשלה ואז לדון בדרישות הקואליציוניות בפרטי פרטים. בן גביר ענה כי זה רעיון מצויין, אבל חייבים גם הסכם שייתייחס לעקרונות וייתן כלי עבודה בתחומו המשילות המשפט והזהות היהודית.