תעשיית ההייטק היא אחד מהענפים המכניסים והריווחים ביותר בעולם. ישנה התפתחות רבה של ארגונים וסטארט-אפים, ולמרות זאת עדיין קיים מחסור עצום בעובדים, בשלל תחומים שונים: סייבר, פיתוח, QA ועוד. רבים מאיתנו חולמים להגיע לשם. איך ניתן לעשות זאת? בחרתי לפרט על 3 המסלולים הפופולריים ביותר שבעזרתם ניתן להתקבל לתעשייה – האקריו (מרכז הכשרה), אקדמיה או לימוד עצמי.
עולם האקדמיה – אוניברסיטאיות ומכללות
רבים ממכריי, שלמדו (או עדיין לומדים) מדעי המחשב, היו צריכים לשפר בגרויות ואף לגשת מספר פעמים למבחן הפסיכומטרי, זאת על מנת לקבל את הציון הנכון, אחד מאותם חבר'ה שאני מכיר, ניגש בפעם השלישית לפסיכומטרי, זאת מכיוון שהיו חסרות לו רק 11 נקודות על מנת להגיע לציון הראוי (קיבל 619 והיה צריך 630).
ומעבר לכך, בלי קשר לציוני פסיכומטרי ובגרות, אחד שירצה להתקבל אל לימודים של מדעי המחשב, יצטרך להיות בעל ידע רב במתמטיקה ואנגלית, במהלך הלימודים עצמם, יש דגש עצום ועיקרי על תחום המתמטיקה (בניגוד למכללת האקריו המדגישה לימודים פרקטיים, נגיע בהמשך), למרות שברוב המקרים אין קשר לכך בפועל לעולמות של מדעי המחשב.
משך הלימודים לרוב עומד על 3 עד 4 שנים, פרק זמן ממושך שלעתים עלול לתסכל., מצד אחד, מדובר בתחום שהוא מאוד מעניין ומי שיעסוק בו בעתיד ירוויח משכורות מכובדות, אך מצד שני, ניתן לומר שרוב הלימודים מתמקדים בתחום התיאורטי. וכולנו יודעים שבשנת 2020, מגייסים ובעלי חברות שונות, יעדיפו את האדם עם הפרקטיקה הנכונה.
ומה אחרי הלימודים?
בעבר, לחלק ממקומות העבודה בעולם ההייטק הייתה קיימת העדפה מסוימת לבעלי תארים. הייתי בטוח שלהיות עם תואר בתחום מדעי המחשב זה איזשהו קסם, וכי ברגע שמסיימים את התואר, כל משרדי ההייטק רק ירצו לקבל את שירותייך.
אבל האמת, שההפך הוא הנכון, זה די קשוח למצוא עבודה בהתחלה, מכיוון שאין לך יותר מדי ניסיון פרקטי, ולחברות עדיין תהיה העדפה למועמדים בעלי ניסיון מעשי. קיימים בוגרי תארים, שבמשך חודשים רבים לא מוצאים עבודה בתחום והם מוצאים את עצמם נאלצים להתפשר על מקומות עבודה פחות איכותיים או על שכר נמוך מהרגיל המוצע בשוק.
ללמוד בעצמך
כולנו מכירים אותם, כולנו שמענו עליהם ואת כולנו הם מעצבנים. תמיד יש את הטאלנט הזה שהצליח ללמוד בעצמו, הכל, מאפס. נושא מסוים שקשור לתחום ההייטק (או אפילו הדיגיטל), בין אם זה שפות תכנות שונות שעזרו לו להתקבל לעבודה או את עולמות ה-PPC וה-SEO.
בדרך כלל אלו יהיו אותם אנשים, שכבר מגיל 14 הצליחו ללמוד דרך מדריכים ביו-טיוב ובעזרת כמה ספרים שהם הזמינו דרך איביי. אלו שלאחר מכן, במסלול הצבאי שלהם התקבלו ליחידה מובחרת במודיעין וכבר לקראת השחרור שלהם, כשכולנו עדיין בעבודות זמניות, הם יהיו במשרד הייטק, בתור מתכנתים, גרים במרכז תל-אביב ומרוויחים קרוב ל-15,000 ₪.
מדובר במסלול לדרך ההייטק שהוא יחסית נדיר. הלוואי והיינו זוכים לראות עוד הרבה שכאלה, אבל לדעתי, מדובר רק ביחידי סגולה ובמקרים באמת נדירים. רק אחוזים בודדים הם למעשה Wonder Kids שמגשימים לעצמם את "חלום ההייטק" עוד כשהם משתחררים.
מרכז הכשרה – האקריו
עוד בשנות ה-90 התחילו להרגיש בשוק ההייטק הישראלי את המחסור בעובדים. אחת הסיבות העיקריות לכך הייתה זמן ההכשרה הארוך שלהם ותנאי קבלה הקשוחים. כפי שכבר ציינתי, תהליך הקבלה ללימודים אקדמאיים אורך לפחות שנה והלימודים עצמם כ-3 עד 4 שנים, כלומר, לפחות כ-5 שנים מהרגע שהאנשים בחרו את התחום ועד שהם מוכנים לשוק העבודה.
בעקבות בעיה זו, קמו מספר מרכזי הכשרה למקצועות ההייטק ברחבי ישראל. HackerU, המובילה והבולטת מבין מרכזי ההכשרה, מציעה הכשרה מהירה שאורכה מספר חודשים עד לשנה. ההכשרה מתאימה לאנשים שאינם בעלי רקע בתחום, כך שגם אדם שלא טעם או הכיר את תחום ההייטק אי-פעם בחייו, יכול בתוך כמה חודשים ספורים להיכנס אליו ולהתמקצע בו בצורה הכי טובה שיש.
מה הם המסלולים השונים שניתן ללמוד במכללת האקריו?
תחום ההייטק צומח בקצב היסטרי בשנים האחרונות, ובהתאם לכך, גם המקצועות שקיימים בו. במרכז ההכשרה של HackerU ניתן למצוא כ-13 מסלולי לימוד שונים ומגוונים:
ניהול רשתות ומחשב ענן
מיד לקראת סיום הלימודים, חלק מבוגרי הקורסים של האקריו כבר נכנסים לתעשייה בזכות המרצים או ראשי התחום, שמכניסים אותם לעסק בו הם עובדים או מקושרים אליו, אבל ברוב המקרים, כפי שציינתי קודם, רוב הבוגרים מתחילים תהליך לקבלת עבודה באמצעות מחלקת ההשמה. בתהליך זה הם לומדים כיצד להתראיין, מבצעים סימולציות שונות, כותבים ובונים את קורות החיים שלהם, ולבסוף, מחלקת ההשמה שולחת את קורות החיים באופן אישי ופרטני לחברות השונות בתעשיית ההייטק והדיגיטל.
ולסיכום...
לבחור תחום לימודים אף פעם לא היה קל, אבל כיום, כשיש מרכז הכשרה כמו של HackerU, שבתוך חודשים ספורים ניתן לבחור את התחום שבאמת רוצים ללמוד ולהתמקצע בו בצורה הפרקטית ביותר, זה הופך את העניין הזה להרבה יותר פשוט וקל.