האסון הכבד שחווה עם ישראל ב-7/10 מחייב חקירה מעמיקה לבירור הגורמים לכשל הרב מערכתי. יחד עם זאת הצהרת מבקר המדינה מתניהו אנגלמן כי משרדו יפתח כבר עכשיו בהליך ביקורת בצה"ל ומערכת הביטחון מעוררת סימני שאלה. יו"ר אומ"ץ פנחס פליצ'ה פלד, ויו"ר המועצה הציבורית של התנועה עו"ד יצחק מינא, פנו למבקר על-מנת שישקול מחדש את הרעיון. במכתב, שנשלח גם אל היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה, ואל פרקליט המדינה עמית ויסמן, הדגישו ראשי אומ"ץ כי הם שוקלים לעתור לבג"ץ אם אנגלמן לא יחזור בו מהחלטתו.

"הקצאת משאבים וכוח אדם מצד צה"ל לצורך עבודת הביקורת של משרדך עלולים לגרום לפגיעה ממשית במאמץ המלחמתי של מדינת ישראל, אשר נמצא בעיצומו", כתבו פלד ועו"ד מינא למבקר המדינה. בעיה נוספת שהציגו היא שיוזמת אנגלמן פורסמה זמן קצר לאחר החלטת הרמטכ"ל הרצי הלוי למנות צוות תחקור ותגובות קשות מצד גורמים פוליטיים מסוימים: "החלטת המבקר עלולה להיתפס בציבור כהבעת אי אמון בצה"ל, בעומד בראשו ובצוות שמונה על-מנת להפיק לקחים ולתקן ליקויים". בראש צוות התחקור הבכיר שהוקם ע"י הרצי הלוי, בהתאם לסמכותו על-פי חוק, עומד מי שכיהן גם כרמטכ"ל וגם כשר ביטחון, שאול מופז. מופז ו-3 האלופים בדימוס שחברים איתו בצוות מביאים איתם ניסיון צבאי רחב היקף והיכרות בלתי אמצעית עם מאפייני התפקידים בדרג הפיקודי הבכיר – ידע שספק אם קיים במשרדו של מבקר המדינה.

מעבר לביקורת על עיתוי החלטת אנגלמן, ציין פליצ'ה פלד כי בעקבות מלחמת לבנון ה-2 בחן מבקר המדינה דאז, מיכה לינדנשטראוס, אך ורק נושאים שלא נבדקו ע"י ועדת החקירה שהוקמה בתום הקרבות – ועל כן תמוהה החלטת המבקר הנוכחי לחרוג מגבולות הגזרה האלה.

באומ"ץ סיכמו כי "קציני וחיילי צה"ל עושים לילות כימים במלחמה עקובה מדם. על כל אזרחי ישראל לתמוך בהם בעת הזו". בתנועה מקווים כי מתניהו אנגלמן ייענה לפנייה, הן לגבי מועד פתיחת הליך הביקורת והן לגבי הנושאים שייבדקו ע"י משרדו. אם לא, אומ"ץ תשקול להעמיד את החלטת המבקר במבחן בג"ץ.

תנועת אומ״ץ, אזרחים למען מנהל תקין וצדק חברתי ומשפטי, עומדת בראש המאבק בשחיתות השלטונית ופועלת למען הקניית ערכי המנהל התקין, טוהר המידות והדמוקרטיה. כמו כן פועלת תנועת אומ״ץ למען צדק חברתי ומשפטי.