מערכת הלייזר הקרקעי של צה"ל יירטה בהצלחה כלי טייס בלתי מאוישיים, פצמ"רים, רקטות וטילי נ"ט במספר תחרישים, כך הותר היום (חמישי) לפרסום. המערכת, שפותחה על ידי חטיבת המו"פ במפא"ת במשרד הביטחון וחברת רפאל, עברה בהצלחה את סדרת הניסויים, מה שמהווה צעד משמעותי לקראת השגת יכולת מבצעית.

כאמור, חברת רפאל ומשרד הביטחון חשפו כי השלימו סדרת ניסויים במערכת יירוט קרקעית בלייזר כנגד איומי תלול מסלול במגוון תרחישים ומטרות. ממשרד הביטחון נמסר כי "מדובר בפריצת דרך מן המעלה הראשונה של שילוב טכנולוגית לייזר במערך ההגנה של מדינת ישראל. המדגים שפותח בשיתוף פעולה בין מפא"ת לחברת רפאל, הדגים יירוטים של פצמ"רים, רקטות, טילי נ"ט וכלי טיס בלתי מאוישים, במגוון תרחישים מורכבים. ישראל היא בין המדינות הראשונות בעולם, שהצליחו להבשיל את טכנולוגיית הלייזר רב-עוצמה לכדי פיתוח מערכת בסטנדרטים מבצעיים ולהדגים יירוט בתרחיש מבצעי".

סדרת הניסויים הזו היא השלב הראשון בתכנית ניסויים רב שנתית של מפא"ת והתעשיות הביטחוניות לפיתוח מערכת לייזר יבשתי ואווירי להתמודדות עם איומים לטווחים שונים בהספקים גבוהים. הלייזר ישולב כיכולת משלימה למערכת 'כיפת ברזל' וירחיב את האפקטיביות של מערכת ההגנה הרב-שכבתית ואת יעילותה הכלכלית. 

מערכת הלייזר החדשה בפעולה (צילום: אגף דוברות והסברה, משרד הביטחון)
מערכת הלייזר החדשה בפעולה (צילום: אגף דוברות והסברה, משרד הביטחון)

שר הביטחון בני גנץ בניסוי מערכת הלייזר החדשה (צילום: אגף דוברות והסברה, משרד הביטחון)
שר הביטחון בני גנץ בניסוי מערכת הלייזר החדשה (צילום: אגף דוברות והסברה, משרד הביטחון)

את תכנית הפיתוח מובילה חטיבת המו"פ במפא"ת) במשרד הביטחון. חברת רפאל הינה המפתחת הראשית של המערכת, בשיתוף עם חברת 'אלביט מערכות'.

מטרת מערכת היירוט באמצעות לייזר היא להגיע ליכולת מבצעית בתוך שנים ספורות, כך שתוכל בשלב הראשון להיות מוצבת כמשלימה למערכת כיפת ברזל בדרום. במסגרת הבדיקות שנערכו לאחרונה ובבחינה של סימולציה נמצא כי במידה ולישראל הייתה מערכת מסוג זה במבצע האחרון ברצועת עזה ניתן היה לחסוך  מאות מיירטי כיפת ברזל.

במערכת הביטחון מדגישים אומנם כי עד להפעלת מערכת הלייזר כמבצעית עוד ייקח מספר שנים, אבל סדרת הניסויים היא פורצת דרך בכך שהוכיחה באופן חד משמעי את יעילותה ואת הטכנולוגיות שפותחו עד כה בישראל.

מערכת הלייזר ההגנתי אמורה להשלים את מערכות ההגנה הקיימות ולא תעמוד בפני עצמה, אך  בהסתכלות לעתיד הרחוק, הלייזר, כך סבורים בישראל עשוי להביא לשינוי אסטרטגי - דרך הקטנת יכולות האויב לאיים על ישראל בטילים,כאשר השימוש בלייזר צפוי להקטין בצורה דרמטי את העלויות האדירות שישראל משלמת על מיירטים בכל סבב הסלמה מול עזה בשנים האחרונות.

עם זאת, על רקע ההתקדמות במערכת הלייזר ההגנתית, במערכת הביטחון רואים פוטנציאל רב גם לפיתוח של יכולות התקפיות המבססות על הלייזר רב העוצמה.

שר הביטחון, בני גנץ מסר: "לפני כחודש הכרזנו על צעד דרמטי, הוצאה לפועל של הזמנת ענק לפיתוח וייצור מערכת הגנה בלייזר. היום הצעד הזה הופך להישג בינלאומי. בפעם הראשונה אי פעם, מערכת לייזר רב עוצמה, מפיתוח כחול לבן, מיירטת מטרות מרחוק. ההישג הזה שמור לחדשנות הישראלית, למערכת הביטחון ולתעשיות שחוברות יחד ומספקות מטריית ביטחון והגנה לאזרחי ישראל. נעשה הכל כדי שהמערכת תהפוך למבצעית בהקדם ותאפשר מטריית הגנה יעילה, זולה וחדשנית. מטריית הגנה שתציל חיי אדם – ותאפשר מרחב תמרון רחב בהתקפה מול אויבינו".

בני גנץ עם ראש מו''פ במפא''ת, תא''ל יניב רותם (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
בני גנץ עם ראש מו''פ במפא''ת, תא''ל יניב רותם (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)

ראש מפא"ת, תא"ל (מיל') ד"ר דניאל גולד: "מפא״ת, כגוף טכנולוגי לאומי, מובילה תכניות מחקר ופיתוח משמעותיות במגוון רחב של תחומים המהווים ״מכפיל כוח״ טכנולוגי לעוצמתו של צה״ל ומדינת ישראל. תכנית הלייזר מובלת על ידינו מזה שנים רבות, ופריצת הדרך הטכנולוגית הוכחה בדיוק בעת בה מתעצמת הדרישה המבצעית למערכת לייזר שתהווה חלק בלתי נפרד ממערך ההגנה הרב שכבתי של מדינת ישראל. סדרת הניסויים הנוכחית היא הגשמת חזון טכנולוגי ומהווה הישג משמעותי, וזאת בזכות תעוזה, יצירתיות, חדשנות והבנה מקצועית הטמונים בתהליכי המחקר והפיתוח. תכנית הלייזר הובלה בשנים האחרונות על ידי יחידת המחקר והפיתוח במפא״ת בשותפות מלאה עם זרועות צה״ל ואנשי התעשייה הביטחונית, וזאת בפיקודו הישיר של ראש מו״פ תת אלוף יניב רותם. הם האנשים שהפכו את החזון לביטחון. מפא״ת תמשיך להוביל מחקרים, ידע, תהליכים ופיתוחים טכנולוגיים שיהוו בסיס למערכות פורצות דרך עבור ביטחון מדינת ישראל ועליונותה הטכנולוגית".

ראש מו"פ במפא"ת במשרד הביטחון, תא"ל יניב רותם: "השלמת סדרת ניסויים דרמטית בלייזר רב עוצמה המהווה עדות לתחילת הגשמת החזון הטכנולוגי בתחום לוחמת האנרגיה, במסגרתו הוכחה על ידינו יכולת טכנולוגית פורצת דרך ליירוט באמצעות לייזר רב עוצמה. לראשונה, הצלחנו ליירט מגוון איומים מסוג פצמ״רים, רקטות ומל״טים בטווחים ובזמנים מאתגרים. השימוש בלייזר הינו "שובר שיווין", והטכנולוגיה פשוטה לתפעול ומוכיחה כדאיות כלכלית. אנו יוצאים לפרויקט השלמת פיתוח והצטיידות ראשונית עבור מדינת ישראל. בהתאם לתוכנית יוצבו בעשור הקרוב משדרי לייזר בגבולות המדינה, ובמקביל נמשיך לפתח יכולות מתקדמות לרבות הלייזר האווירי". 

מנכ"ל רפאל, אלוף (מיל') יואב הר אבן: ״רפאל גאה על סיום סדרת הניסויים הראשונה של מערכת לייזר רב-עוצמה המתקדמת בעולם. סדרת הניסויים המוצלחת הוכיחה את הייחודיות של המערכת, אשר יירטה במהלך הניסויים מגוון רחב של איומים במגוון תרחישי ייחוס. שיתוף הפעולה בין רפאל למפא״ת ומשרד הביטחון הביא לפריצת דרך טכנולוגית ולהשלמת אבן דרך משמעותית, כזו שתאפשר לנו להגיע בזמנים קצרים ליכולת מבצעית ראשונית. אני משוכנע שההישג הטכנולוגי הזה יהווה מרכיב משמעותי וחשוב בפיתוח יכולות עתידיות המבוססות על אנרגיה מוכוונת בכלל, ולייזר רב-עוצמה בפרט. ההישג הטכנולוגי שמהווה פריצת דרך הוא פרי עמלם של עובדי רפאל שעושים לילות כימים על מנת לפעול למען בטחון מדינת ישאל תוך שימור ופיתוח יכולות טכנולוגיות עילית לשימור היתרון האיכותי של מדינת ישראל״.