חברת אקרמן, יבואנית האלכוהול, תפיץ את בירות מבשלת אלכסנדר המקומית, בנוסף לוורשטיינר הגרמנית שהצטרפה לאחרונה לחברה...

ענף הבירה הישראלי לא מפסיק לספק לנו חדשות. ביום שלישי האחרון התבשרנו באופן רשמי כי חברת אקרמן, יבואנית האלכוהול, תפיץ את בירות מבשלת אלכסנדר המקומית, בנוסף לבירת הפילז הגרמנית וורשטיינר שהצטרפה לחברה בחודש אוגוסט. חברת אקרמן הוותיקה מוכרת בזכות מותגי הכהילים הרבים אותם היא מייבאת לארץ, ביניהם ג'ק דניאלס, בקארדי, גריי גוס, פינלנדיה, קורבזייה ועוד.

את ברזי מזיגה של מבשלות מקומיות נמצא רק באזור הגיאוגרפי הקרוב למבשלה... (צילומים: קלואי גאלארד, יח"צ)
את ברזי מזיגה של מבשלות מקומיות נמצא רק באזור הגיאוגרפי הקרוב למבשלה... (צילומים: קלואי גאלארד, יח"צ)
ברזי מזיגה של מבשלות מקומיות נמצא רק באזור הגאוגרפי הקרוב אליהן... (צילומים: קלואי גאלארד, יח"צ) ידיעה זו פורסמה כשבועיים לאחר פרסום עסקת הרכישה של יבואנית הבירה נורמן פרימיום, שבתיק המוצרים שלה אפשר למצוא בירת נגב, על-ידי חברת הכרם שמפיצה גם את בירה מלכה. שחקנית נוספת בשוק הבירה היא חברת י.ד עסקים המייבאת מגוון רחב של בירות לאגר ובירות חיטה יחד עם הבירות של מבשלת הגולן. האם כבר אפשר לזהות כאן מגמה? להערכתי בהחלט, אם נתחשב בעובדה שגם החברה הסקוטית, שבבעלות טיב טעם, החלה לייבא בירות מסקוטלנד ויפן ואף מפיצה את בירות מבשלת שריגים. אז מה בעצם קורה פה? לאורך שנים, והרבה לפני כל סבב הרכישות והסכמי ההפצה הללו, נשלט שוק הבירה הקר בישראל (בירות בחבית ובירות בבקבוק לפאבים ומסעדות) על-ידי טמפו והחברה המרכזית למשקאות. במקביל אליה פעלו מספר חברות יבוא בירה גדולות יחסית כגון נורמן פרימיום, רדקס, גילס קפה ו-י.ד עסקים, ואף חברות יבוא בירה קטנות יותר שהתמקדו במספר מותגי בירה מועט כמו בירות מבשלת שופ, בירות בישופ, בירות פולר'ס, קרושוביצה, קרומבאכר ועוד. בשלב הראשון יצאו מהשוק חלק מהיבואנים הקטנים, כאשר חלק מהבירות שייבאו עברו לחברות הגדולות יותר וחלקן אף נעלם מהנוף - קרושוביצה עברה לרדקס, פולר'ס לנורמן פרימיום, ויבואנית קרומבאכר נסגרה. במקביל התחילו לפעול בגזרה המקומית מבשלות בוטיק ישראליות ששיווקו בעצמן את הבירה שלהן. השלב הבא היה רכישה של מבשלות בוטיק על-ידי חברות יבוא הבירה - נגב על-ידי נורמן פרימיום ומבשלת הגולן על-ידי חברת י.ד עסקים - כאשר מטרתן של חברות היבוא היתה להכניס לתיק המוצרים שלהן גם בירה ישראלית שהסתמנה אז כטרנד החדש.
בירה אלכסנדר - אווירה
בירה אלכסנדר - אווירה
גל הרכישות וההסכמים הבא היה של חברות יבוא האלכוהול שחשקו אף הן בדריסת רגל בשוק הבירה ולכן רכשו או חתמו הסכמי הפצה עם מבשלות ישראליות - הכרם עם בירה מלכה והחברה הסקוטית עם מבשלת באטרפליי ובהמשך עם שריגים. עם האוכל בא התיאבון ומבחר הבירות של אותן חברות החל להתרחב, אם על ידי יבוא עצמי או באמצעות רכישת חברות ייבוא בירה מרמת הביניים. אז מה טומן בחובו העתיד? כמו בכל ענף אחר במשק, אפשר בהחלט לראות כאן התחלה של ריכוזיות. תחום הבירה מתחבר לתחום האלכוהול והיין ולחברות יבוא האלכוהול הגדולות. טמפו והחברה המרכזית כבר מזמן הוסיפו לסל שלהם כהילים ויינות במקביל לבירה, ואילו חברות האלכוהול הגדולות צירפו לסל שלהן בירה - החברה הסקוטית, הכרם וכעת גם חברת אקרמן נכנסה למשחק. איך זה ישפיע על שוק הבירה? קשה לקבוע, אם כי ההערכה היא שלחברות הבינוניות יהיה קשה לפעול מול מערכי ההפצה והשיווק המשומנים של חברות האלכוהול הגדולות, שבזכות סל המוצרים הרחב שלהן וחוזקן הפיננסי, יש להן אמצעי שכנוע טובים יותר מול בעלי הפאבים והמסעדות. חברות הביניים יאלצו לשכלל את כח השכנוע שלהן על-ידי הגדלת סל המוצרים ותקציב השיווק, ואם לא יעשו כך - יעמדו בסכנה של סגירה, או לחלופין - התמזגות / מכירת הפעילות לאחת מחברות האלכוהול (כשהמועמדת הפנויה העיקרית היא חברת אקרמן). תרחיש זה יגדיל את הקוטביות בשוק כשמצד אחד יהיו חברות גדולות וחזקות שילחמו על כל נקודת מזיגה עם כח רב להתמודד מול מתחרים קטנים, ומצד שני יבואנים קטנים שפועלים "מתחת לרדאר", אם כי הם לא מספיק גדולים בשביל לעצבן את הגדולים. מבחינת הייצור המקומי ייתכן מצב בו נתחיל לראות יותר ויותר מבשלות "מקומיות" שאת ברזי מזיגה שלהן נמצא רק באזור הגיאוגרפי הקרוב למבשלה - מצב שדי נפוץ באירופה. אם נמשיך בקו פסימי זה, הריכוזיות תשאיר בסל רק את המותגים הרווחיים והחזקים יותר וכך נאבד ממבחר הבירות שיש לנו כיום. מצד שני, נפילת שוק הבירה לידיים חזקות שיש להן היכולת לשווק, לפרסם ולקדם את הבירה, תגרום להגדלת הביקוש והצריכה ותאפשר מקום לעוד ועוד מותגים מעניינים. מה יקרה באמת, ימים יגידו.