לא אחת מתקבלות ידיעות על ניצול הכספים ההומניטריים על ידי ארגוני טרור, למטרותיהן ולמטרות של מאבק בישראל, במקום שיגיעו למקומם הנכון - עזרה לתושבים. היום (שלישי) הותר לפרסום כי בפעילות של שירות הביטחון הכללי בסיוע משטרת ישראל, נעצר לחקירה מחמד מורתג'א, יליד 77, תושב רצועת עזה, שמנהל את סניף רצועת עזה של ארגון TIKA - ארגון סיוע הומניטארי של ממשלת טורקיה, בחשד כי פעל בזרוע הצבאית של החמאס.



על פי חקירתו בשב"כ נודע כי בשלהי שנת 2008, התגייס מורתג'א לשורות החמאס, והפך להיות פעיל בה משנת 2009. פעילות זו כללה, בין היתר, הכשרות ואימונים צבאיים, לרבות ייצור אמצעי לחימה ומטעני נפץ וכן חפירת מנהרות טרור. מורתג'א אף אחסן בביתו אמצעי לחימה כגון רימוני יד ונשקים, כשבחקירתו התברר שיציאתו דרך ישראל להכשרה מטעם הארגון, היא שהביאה למעצרו. הוא חשוד גם בכך שעזר להשיג מידע שיסייע לחמאס לשפר את דיוק הרקטות המשוגרות לעבר ישראל.



עוד עלה בחקירה, כי החל משנת 2012 שימש מורתג'א כמנהל סניף ארגון TIKA ברצועת עזה. מדובר בארגון הפועל מטעם ממשלת טורקיה, ומטרתו לקדם פרויקטים הומניטאריים ברצועת עזה. החקירה העלתה כי מורתג'א הונה את הארגון, בכך שניצל את משאבי הארגון ותקציביו, שהיו מיועדים לפרויקטים הומניטריים משמעותיים ברצועת עזה, עבור הזרוע הצבאית של חמאס. הונאה זו בוצעה במעורבות הדרג הבכיר בחמאס ברצועת עזה, ובראשו אסמאעיל הניה. מורתג'א סיפק בחקירה מידע אופרטיבי רב על תוואי-מנהרות, שיטות הפעולה של חמאס בחפירת מנהרות, תכניות פעולה בלחימה, וכן ייצור אמצעי לחימה.



 העביר רשימות נזקקים, שהתגלו כבכירי חמאס 



החקירה חשפה את דרכי הפעולה השונות שבהן נקט מורתג'א. כך, למשל, העביר למנהליו בארגון TIKA , רשימות של תושבי רצועת עזה כמועמדים לקבלת סיוע כלכלי בשל היותם נזקקים. בפועל, רשימות אלו הועברו לידיו ע"י בכירים בחמאס, ומרבית ה"נזקקים" כביכול היו פעילי טרור בחמאס הצבאי ובני משפחותיהם, אשר זכו לשורת הטבות ומענקים בדרך זו.



שיטת פעולה נוספת של מחמד מורתג'א, שנחשפה בחקירה, הביאה להעברת מיליוני ש"ח עבור פעילי החמאס הצבאי, תוך כדי ולאחר הלחימה במהלך "צוק איתן". כך, למשל, חבילות מזון שבמקור נתרמו על ידי ארגון TIKA עבור האוכלוסייה הנזקקת ברצועת עזה, הועברו לפעילי החמאס הצבאי. בנוסף, בתום מבצע "צוק איתן" מימן ארגון TIKA אירוע פומבי, במהלכו זכו פעילי חמאס צבאי למענקים והטבות.



עוד העלתה החקירה, כי ארגון IHH סייע לממן באופן ישיר את פעילותה של הזרוע הצבאית של החמאס. מדובר בארגון תורכי שהוכרז בישראל כארגון טרור בשנת 2008 עקב תמיכתו בחמא"ס. החקירה חשפה כי מהמט קאיא, המשמש כראש סניף ה- IHH ברצועת עזה, העביר לידי בכירי החמאס, אסמאעיל הניה וראאד סעד, כספים במזומן שהגיעו מתורכיה והיו מיועדים לזרוע הצבאית של החמאס. הכספים שהעבירה ה- IHH לחמאס הצבאי שימשו, בין היתר, להקמת מתקן לאימוני הכוח הימי במוצב חמאס, וכן לרכישת ציוד ואמצעי לחימה. בדרך זו העביר ארגון ה- IHH לזרוע הצבאית של החמאס, באופן שיטתי ובמשך שנים, כספים ששימשו להתעצמות הצבאית של חמאס.



גורם בשב"כ מסר: "חקירתו של מורתג'א מספקת חשיפה רחבה לדרכי פעולתו של החמאס הן בהשגת משאבים עבור התעצמותו, והן בתחום הצבאי האופרטיבי. מידע זה, המצטרף למידע רב שהתקבל בחקירותיהם של פעילי חמאס צבאיים בשנה האחרונה, מצביעים על מאמצים ניכרים שמשקיע החמאס בהכנות לעימות צבאי עם ישראל, על חשבון המצב ההומניטרי ברצועת עזה".