מדריך הכיס של מבקר היין יו ג'ונסון לשנת 2016 שייצא לאור בחודש הבא במהדורתו החדשה, הוא ממדריכי היין המשפיעים ביותר בעולם...

בארץ, כמו גם ברחבי העולם, ישנם לא מעט מדריכי יין. למעשה, כמעט בכל עיתון ניתן למצוא כיום ביקורות, המלצות ודירוגי יין. עידן התקשורת המקוונת אף הוא הרחיב את היריעה ומספק אינספור אתרים ובלוגים העוסקים בכך אף הם. אך אם מכל ההיצע העצום הזה נבחר להתמקד בשניים עיקריים, יהיו אלה, ללא ספק, ה"Wine Advocate" של רוברט פרקר וה"Pocket wine book" של יו ג'ונסון. שני אלה ותיקים ביותר, משפיעים מאוד, ובעיקר – שונים זה מזה. רוברט פרקר נהיה גורו של יינות, שהשכיל לדרג יינות בסולם מ-1 ועד 100 (ערכים אוניברסליים לכל הדעות). הוא פנה לשוק האמריקאי שלא הכיר יינות, ארצות יין וסגנונות יין, והיה לו מאוד נוח שמישהו "עשה סדר" עבורו בהיצע היין העצום והכניס את כל המגוון המופלא לטור לינארי אחד. השפעת ביקורתו של פרקר היתה כה גדולה, עד שיצרני יין החלו להתאים את סגנון יינותיהם לסוג היינות שיקבלו דירוג גבוה. אין כאן אשמים, מר פרקר הביע את דעתו המלומדת, היצרנים רצו לשרוד והסוחרים סמכו על המדריך ככלי שיווקי מצוין, אם כי במבחן התוצאה, איבד עולם היין מעט מהרב-ממדיות המופלאה שלו.

מדריך היין 2016 יו ג'ונסון - אווירה
מדריך היין 2016 יו ג'ונסון - אווירה
המדריך של יו ג'ונסון אינו מדרג יינות, לא נותן להם ציונים ולא מעריך את חלון השתייה שלהם. ההתייחסות במדריך זה היא לבית, ליצרן, בעוד הוא מסתמך על התוצאות הכוללות והרב-שנתיות המצטברות של אותו יצרן. אין כאן הצלחה פתאומית או נפילה פתאומית. הדירוג משקף את היכולת הכללית, שכמובן מכילה בתוכה את מקור הכרמים, איכותם, הטכנולוגיה ביקב, לצד העשייה והיצירתיות הייננית. הערכה כללית זו, בהצלבה מול הדירוג המקומי של שנת הבציר, ייתנו בסיס טוב למה עלינו לצפות כשאנו עומדים לפתוח בקבוק. הבדל נוסף בין המדריכים טמון באופי הדירוג. רוברט פרקר הקים צוות שעליו לטעום אישית את היינות ואמור להיות חף מפניות (וכבר היו אי-אילו שערוריות בנושא זה), ואילו יו ג'ונסון נסמך על כותבים מקומיים, שבשקיפות מלאה נמצאים לכאורה בניגוד עניינים. למרות זאת, יו ג'ונסון מאמין בידע ובאמינות של הכותבים שלו, ומעדיף זאת על-פני חזות של אובייקטיביות לכאורה. יו ג'ונסון הוא כתב היין מהבולטים והמפורסמים ביותר בעולם. מדריך היין הראשון שלו יצא לאור בשנת 1977, ואז הוא נמכר בכל שנה במאות ואלפי עותקים. בארבעת העשורים האחרונים כתב ג'ונסון ספרים שהפכו לציוני דרך בתעשיית היין, ולצד מדריך היין בולטים ספריו "The World Atlas of Wine", אותו כתב עם סופרת היין ג'נסיס רובינסון, "Wine Companion", שיצא לאור לראשונה בשנת 2003, ו-"The Story of Wine". את הפרק הישראלי במהדורתו ה-39 של המדריך כותב כיום אדם מונטיפיורי ביחד עם גל זוהר ( בעבר ביחד עם דניאל רוגוב ז"ל). לרגל צאת המהדורה החדשה שוחחתי בנושא עם אדם מונטיפיורי: אדם מונטיפיורי: "הגעתי לישראל לפני 25 שנה לאחר שכבר הייתי חלק מתעשיית היין באנגליה. לא אהבתי את ההתייחסות שהיתה אז ליינות ישראל ופעלתי לקבל את המינוי לכתיבה על ישראל במדריך של יו ג'ונסון. קיבלתי את המינוי לפני 22 שנה. באותה תקופה עבדתי ביקבי רמת-הגולן וחשתי אי-נוחות בשל חשש לניגוד עניינים העלול להיות טמון בכתיבה על התעשייה המקומית, בעוד אני מייצג את אחד היצרנים. לכן מיוזמתי ביקשתי מדניאל רוגוב שיצטרף אליי, והוא המשיך בכך עד לפטירתו. לאחר מכן כתבתי שוב לבד את הפרק הישראלי במשך מספר שנים נוספות, ולקראת צאת המהדורה החדשה של המדריך, צירפתי אלי את גל זוהר (סומלייה, יועץ יין למסעדות, עיתונאי ומבקר יין ומכותבי מדריך היין הישראלי החדש), שבעיני הוא מייצג את הדור הבא של כתבי היין. עלי לציין שהכתיבה שלנו היא בגדר המלצה בלבד, ומה שנכתב אינו עובר הישר תחת מכבשי הדפוס, אלא קודם כל עובר לביקורת הצוות המקצועי של הספר, ולאחר מכן עובר לביקורתו של יו ג'ונסון עצמו. במהלך ביקורות אלו נעשים שינויים רבים, עד שהכתוב מקבל את גרסתו הסופית שיורדת לבסוף לדפוס. אני חש שביום אני עובד ביקב כרמל, ובלילה אני עובד כשגריר עבור תעשיית היין הישראלית כולה. בשנות כתיבתי ההתייחסות ליינות ישראל עלתה משלושה יקבים שקיבלו התייחסות בעבר, ועד לכשלושים יקבים שמקבלים התייחסות היום. אם בראשית כתיבתי היו כל היקבים המקומיים בעלי דירוג נמוך, הרי שהיום יש כבר מספר יקבים המקבלים 4 או 3-4 כוכבים – מצב שבעבר נחשב לבלתי אפשרי. אפשר בהחלט לומר שההתייחסות לישראל עלתה הן בכמות והן באיכות". כשלושים יקבים ישראליים מופיעים בספר במהדורתו החדשה, ובו ניתן יהיה להתרשם, בין היתר, מהשינויים העיקריים וההישגים של היקבים הישראליים הבאים: יקב קלו דה גת קיבל ארבעה כוכבים - היקב השני שמקבל ציון גבוה כזה, לאחר יקב קסטל. יקב פלם קיבל שלושה עד ארבעה כוכבים ובזאת הצטרף אל יקב יתיר. יקב צרעה עלה בדירוגו וקיבל שלושה כוכבים. היקבים ספרה וכרם שבו עלו בדירוגם וקיבלו שניים עד שלושה כוכבים, והיקבים בר מאור ועביה שנכנסו לראשונה לרשימת הדירוג בספר.   מדריך הכיס ליין של יו ג'ונסון 2016.יוצא לאור על-ידי Mitchell Beazley מהוצאת Octopus Publishing Group. מחיר: £11.99