ישראל חוגגת 76 שנות עצמאות, ועמה עשרות אלפי עצמאים ישראלים מעלים על נס את התפתחותם העסקית. בדומה למדינה, גם הם נאבקים באופן יומיומי להצלחת עסקיהם תוך שמירה והגנה מהמתחרים/יריבים, ומשלמים על בחירתם מחיר אישי.

מסעדנים, עורכי דין, רואי חשבון, רופאים, יועצים, חוקרים, מתכנתים ואפילו יזמי סטארט־אפ: כולם משלמים את מחיר הצעידה בשביל העצמאות, אך בכל זאת מנסים להמשיך לחייך לעבר יעדי החירות האישית והכלכלית שהתוו לעצמם.

לאחר השנה השחורה: מספר הנופלים לאורך השנים עולה על 25 אלף | הנתונים המלאים
בשורות רעות למשק: הגירעון עלה ל-7% מהתוצר

לפי הגדרת הביטוח הלאומי, "עצמאי" בהקשר כלכלי הוא אדם שאינו מועסק כשכיר, ואשר הכנסותיו מגיעות מפעילותו העצמאית (משלח ידו). בפועל, הגדרת העצמאי היא מי שמספר זהותו זהה למספר העסק שלו, ובהגדרה רחבה - זה שהעסק מועמס על כתפיו.

מאות אלפי עובדים

העצמאים עלו לאחרונה לכותרות בעקבות קריסת המילואימניקים שביניהם, שגויסו מאז השבעה באוקטובר להגנה על המולדת, ונאלצו לזנוח את עסקיהם ופרנסתם מאחור. נתוני הביטוח הלאומי לסוף שנת 2023 מראים כי כ־7.5% מכלל המילואימניקים המגויסים באותו זמן היו עצמאים.

נטל אחריות הפרנסה מורגש ביתר שאת בקרב העצמאים, שאחראים הן לפרנסת משפחתם והן לפרנסת עובדיהם. אין זה מקרי, לפיכך, שעשרות חיילי המילואים בצנחנים הודיעו למפקדם בשלהי אפריל האחרון, כחצי שנה לאחר שגויסו, כי לא יחזרו לשירות המילואים בשל קשיים שחווה העסק שלהם בהיעדרם (כל הפונים העלו את סיבותיהם האישיות מול הגורמים הרלוונטיים בצה"ל, וקיבלו את האישורים הנדרשים לאי־התייצבות להמשך שירותם).

ב־2022 עמד שיעור העסקים העצמאיים על כ־68% מכלל העסקים שפעלו בישראל, והם העסיקו כ־385 אלף עובדים מכלל 4.3 מיליון משרות השכיר בישראל באותה שנה.

רוב העצמאים הם גברים (72%), המחזיקים בכ־98.5% מעסקי העצמאים בתחומי הבינוי, וברוב עסקי העצמאים בשירותי התחבורה, אחסנה, דואר ובלדרות. נשים מחזיקות ברוב עסקי העצמאיות בענפי שירותי הבריאות, רווחה וסעד, ומהוות כ־56% מהם.

שיעור העצמאים והעצמאיות הנשואים והנשואות עומד על 70.9%, המנהלים את רוב (77.4%) עסקי העצמאים בענפי התעשייה, כרייה וחציבה. הרווקים מחזיקים בכ־15.4% מעסקי העצמאים, ועיקרם בענפי האומנות, בידור ופנאי (32.6%) ומידע ותקשורת (27.3%). נתוני הלמ"ס מראים עוד כי גרושים מהווים 11.3% מעסקי העצמאים בישראל לשנת 2022, וכי אלמנים ואלמנות מהווים 2.4% מאותם עסקים.

ירידה בעולם

הרצון לפרוץ את תוואי המסלול המוכר ולהתחיל בהרפתקת היזמות אינו נחלת הישראלים בלבד. לפי נתוני הבנק העולמי, כ־1.57 מיליארד בני אדם פעלו בתחילת 2020 כעצמאים, והיוו כ־47% מכלל כוח העבודה על פני הגלובוס.

אלא שבזמן שבישראל שיעור היזמים נמצא במגמת עלייה, שיעורם בעולם נמצא בשלושת העשורים האחרונים במגמת ירידה. נתוני הבנק העולמי מראים כי בשנת 1991 עמד שיעור העצמאים העולמי על 55%, ומאז כאמור ירד לכ־47%, נכון לשנת 2020.הרצון לעצמאות, כך נראה, שייך לצעירים. לפחות אם נשפוט לפי שיעור הפרילנסרים הגלובלי של בני גיל 35 ומטה, שעמד על כ־70% נכון לסוף 2019. ממוצע השכר השעתי הגלובלי של פרילנסר עמד על 21 דולר לאותה שנה, וסקר שבוצע בקרב יזמים על ידי Upword וחברת הייעוץ העסקי Edelman Intelligence בשנת 2020, מצא כי 51% מהעצמאים דיווחו שלא יהיו מוכנים לחזור להיות שכירים עבור אף סכום.

לקראת יום העצמאות יצאנו לבדוק עם היזמים הישראלים, ותיקים וחדשים, מה עודד אותם לצאת לדרך העצמאית כיזמים, מה המחירים ששילמו בדרך, ומה הם ממליצים לישראלים המבקשים לצעוד באותו השביל.

"רציתי לשבת ליד ההגה"
דב מורן (68)
תפקיד כעצמאי: מנהל שותף בקרן ההון סיכון Grove Ventures, סופר, נגן קונגס בלהקת היוניקורנס ויזם.
תפקידים בולטים בעבר: יו"ר טאואר, מייסד ומנכ"ל חברת מודו, מייסד ומנכ"ל M-Systems, ממציא הדיסק־און־קי ומעורב בהקמה של כעשר חברות.
מתי יצאתי לדרך עצמאית: "מיד עם השחרור מצה"ל".
למה בחרתי בעצמאות: "תמיד רציתי להיות זה שיושב ליד ההגה, לוקח את ההחלטה הסופית ומוצא את האנשים הטובים, ולאו דווקא זה שמוצאים אותו".
היתרונות בעצמאות: "חופש לעשות את הדבר הנכון בעיני, שאומנם זה לא תמיד המקרה, אבל פעמים רבות כן. יש פשרות, ולצד זאת גמישות ועצמאות המאפשרות לי להגשים באופן הטוב ביותר את רצוני לעשייה - עולם קצת יותר טוב".
המחיר של הדרך העצמאית: "סיכון מתמיד, חיים על הקצה. השאלות שמעסיקות אותי הן למשל 'האם יהיה כסף למשכורות או האם נצליח לגייס כספים', אלו שאלות שמציבות הרבה אחריות על הכתפיים. לצד האחריות יש גם פגיעה מסוימת בנוחות האישית, שכן יזם ועצמאי תמיד מחויב, ותמיד עם עין על מה שקורה בחברה. בכך יש גם מידה מסוימת של פגיעה בחיי המשפחה, שכן את היזם והעצמאי תמיד מלווה ההרגשה שאולי יכולתי להקדיש להם יותר ולהיות בעל מסור יותר ואבא טוב יותר".
מסר למי ששוקלים דרך עצמאית: "לכו על זה, אבל רק לאחר שאתם מבינים את המחיר ובטוחים שאתם מוכנים לשלם אותו".

דב מורן, שותף מנהל Grove Ventures (צילום: דוד גארב)
דב מורן, שותף מנהל Grove Ventures (צילום: דוד גארב)

"יש חוסר ודאות"
פרופ׳ איתמר גרוטו (59)
תפקיד כעצמאי: חוקר, מפתח ויועץ בתחומי הבריאות בארץ ובעולם.
תפקידים בולטים בעבר: ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, משנה למנכ״ל משרד הבריאות.
מתי יצאתי לדרך עצמאית: מרץ 2021, לאחר סיום העבודה במשרד הבריאות.
למה בחרתי בעצמאות: "פעילות כעצמאי, מבחינתי, היא חופש במחקר, בעשייה ובביטוי. אחרי למעלה מ־30 שנה במגזר הציבורי, רציתי לטעום את ה'עצמאות'".
היתרונות בעצמאות: "אני מצליח לנהל את הזמן שלי טוב יותר, גם עבור עצמי, ולבחור את נושאי עיסוקיי כך שיתאימו לערכיי ולתחומים החשובים לי".
המחיר של הדרך העצמאית: "פעילות כעצמאי כוללת מרכיב של חוסר ודאות, לצד ירידה בתחושת הביטחון שיש לשכיר, ובמיוחד כשהאחרון עובד בארגון גדול".
מסר למי ששוקלים דרך עצמאית: "נצלו את המעבר כדי להגדיר מחדש את מה שבאמת חשוב לכם ועבורכם".

פרופ' איתמר גרוטו (צילום: עדינה וולמן, דוברות הכנסת)
פרופ' איתמר גרוטו (צילום: עדינה וולמן, דוברות הכנסת)

"המוניטין מונח על הכף"
גת מגידו (41)
תפקיד כעצמאית: שותפה־מייסדת ומנכ"לית של בית ההשקעות 'פינסה קפיטל'.
תפקידים בולטים בעבר: סמנכ"לית בבית ההשקעות 'פסגות' ומנהלת ההשקעות הראשית.
מתי יצאתי לדרך עצמאית: 2021.
למה בחרתי בעצמאות: "הגעתי לצומת דרכים מקצועי: 'פסגות' נמכרה, ואחרי קריירה עשירה וכ־20 שנות ניסיון זה הרגיש טבעי להקים פעילות השקעות עצמאית תחת ה'אני מאמין' שלי. החיבור החזק שיש לי עם שותפי לדרך, רן אטיאס, והחיבור לבעלים של קבוצת ION, שהפכו לשותפים שלנו, הפך את זה למציאות".
היתרונות בעצמאות: "העצמאות מאפשרת לי ולשותפיי להביא לידי ביטוי באופן מוחלט את ה'אני מאמין', הניסיון המקצועי והערכים שלנו, והם אלו שמובילים אותנו בניהול ההשקעות ובשירות שאנו מציעים ללקוחותינו בתחום רגיש במיוחד – הכסף שלהם".
המחיר של הדרך העצמאית: "לטוב ולרע, הצלחת פינסה קפיטל בידיים שלי ושל שותפיי. המוניטין של כל אחד מאיתנו מונח על הכף והאתגר גדול, אך לצד האחריות נמצאת גם תחושת השליחות, שבתקופה המאוד מטלטלת בשנה האחרונה שומרת עליי מפוקסת וחדה".
מסר למי ששוקלים דרך עצמאית: "זו דרך מתאימה למי שאוהבים לשאת באחריות מלאה ולהגשים חלומות. כשנודע שאני מקימה את פינסה קפיטל אנשים כתבו לי שהם רוצים לשתות מ"מיץ האומץ שלי", ואני בכלל לא הרגשתי אמיצה, אלא בשלה לתהליך. הרגשתי שאני במקום הנכון, בתנאים הנכונים ובעיתוי הנכון, כדי שזה יצליח, והמעבר היה עבורי טבעי לחלוטין. כשמגיעים בשלים לתהליך – מדובר בסיפוק גדול שאין לו תחליף".

גת מגידו, שותפה־מייסדת ומנכ''לית של בית ההשקעות פינסה קפיטל (צילום: רמי זרגנר)
גת מגידו, שותפה־מייסדת ומנכ''לית של בית ההשקעות פינסה קפיטל (צילום: רמי זרגנר)

"ליצור ערך אמיתי"
טל קרייזלר (37)
תפקיד כעצמאי: ממייסדי ומנכ"ל חברת ההזנק NoTraffic.
תפקידים בולטים בעבר: אנליסט עסקי בחברת הייעוץ Beta Finance.
מתי יצאתי לדרך עצמאית: 2017.
למה בחרתי בעצמאות: "הרצון להביא את מה שלראייתי הוא 'ערך אמיתי' לעולם, וליצור שינוי ו־Impact של ממש".
היתרונות בעצמאות: "היכולת לבנות חברה עסקית לפי אמות המידה וה־DNA שלך ושל שותפיך".
המחיר של הדרך העצמאית: "עבורי, ייזום, הקמת וניהול החברה הם כמו תהליך של גידול ילד - מלא בסיפוק ואושר מצד אחד, לצד המשמעויות הנוספות המתלוות לכך מצד שני".
מסר למי ששוקלים דרך עצמאית: "אל תחששו ללכת בדרך שאתם מרגישים כ'שלכם', שללא ספק תהיה רבת אתגרים, אך גם מלאה בלא מעט סיפוק".

טל קרייזלר, ממייסדי ומנכ''ל חברת ההזנק NoTraffic (צילום: הדר דולן)
טל קרייזלר, ממייסדי ומנכ''ל חברת ההזנק NoTraffic (צילום: הדר דולן)

"ליהנות מהתהליך"
רון מירון (61)
תפקיד כעצמאי: יועץ ודירקטור בתחומי התרופות והציוד הרפואי.
תפקידים בולטים בעבר: מנכ"ל טבע ישראל, יו"ר אייסקיור.
מתי יצאתי לדרך עצמאית: 2015.
למה בחרתי בעצמאות: "לאחר שנים שבהן כיהנתי בתפקידים ניהוליים בכירים בטבע, החלטתי לצאת לכבוש פסגות חדשות, הן בתחומים שבהם עסקתי והן בתחומים משיקים וחדשים".
היתרונות בעצמאות: "היכולת לבחור לעצמי במה לעסוק ואיזה אחוז מהזמן אני מעוניין להקדיש בעיסוק זה, לצד הגיוון. כיום אני חופשי לפעול במספר חברות ובמספר תחומים, שאינם דווקא מהתחום שבו התמקדתי ועסקתי בעבר".
המחיר של הדרך העצמאית: "האתגר העיקרי בעיניי, ובהקשר לדברים שאני עוסק בהם כעצמאי, הוא חלוקת הזמן למספר הלקוחות שבסוף היום מצפים לקבל את השירות הנדרש, לצד הידע המעמיק שצריך, וכולל למידה והתעדכנות כל העת לטובת פעילות בכל אחת מהחברות".
מסר למי ששוקלים דרך עצמאית: "ליהנות מהתהליך. לראייתי, הדרך הנכונה ביותר לעשות זאת היא הגעה לפעילות העצמאית בשלים הן מבחינה מנטלית, תוך הבנה בכל הכרוך ליציאה למסלול זה, והן בצד הידע הנדרש לתחום העיסוק שבו כל אחד ואחת בחרו".

רון מירון, יועץ ודירקטור בתחומי התרופות והציוד הרפואי (צילום: באדיבות המצולם)
רון מירון, יועץ ודירקטור בתחומי התרופות והציוד הרפואי (צילום: באדיבות המצולם)

"מחויבות טוטאלית"
דידי גורפינקל (50)
תפקיד כעצמאי: שותף־מייסד ומנכ"ל Datarails.
תפקידים בולטים בעבר: GM at Cisco, COO at Jungo, VP מחקר ופיתוח ב־SimiGon.
מתי יצאתי לדרך עצמאית: 2015.
למה בחרתי בעצמאות: "מקובל לחשוב שהבחירה ביזמות או בעצמאות כרוכה באומץ, אך אצלי המעבר אירע עם תחילת החשש להמשיך ולהפקיד את השליטה על ההצלחות והכישלונות שלי בידי אחרים. אז החלטתי לקחת יותר שליטה על הישגיי, לטוב ולרע".
היתרונות בעצמאות: "באופן פרדוקסלי, בעולם היזמות יש הכי פחות עצמאות ואפילו להפך - יש מחויבות כמעט טוטאלית לעסק, ללקוחות, לעובדים ולמשקיעים. אבל לפחות אין יותר את השאלה 'מה אני רוצה לעשות כשאהיה גדול'".
המחיר של הדרך העצמאית: "הטוטאליות הנדרשת גובה מחירים גם מהמשפחה וגם מחלקים בחיים האישיים, שבתור שכיר קל יותר להשקיע בהם, דוגמת תחביבים, חברים, לימודים וכו'".
מסר למי ששוקלים דרך עצמאית: "יפה שעה אחת קודם".

דידי גורפינקל, שותף־מייסד ומנכ''ל Datarails (צילום: פלג אלקלעי)
דידי גורפינקל, שותף־מייסד ומנכ''ל Datarails (צילום: פלג אלקלעי)

"הגשמה עצמית אין־סופית"
נעה סרברניק (37)
תפקיד כעצמאית: ממייסדי ומנכ"לית חברת ההזנק Citrusx.
תפקידים בולטים בעבר: אחראית על המשרדים הביטחוניים והקניין הרוחני הממשלתי בחשב הכללי במשרד האוצר.
מתי יצאתי לדרך עצמאית: 2021.
למה בחרתי בעצמאות: "לאחר כמה תפקידים בגופים ממשלתיים, לרבות בנק ישראל ומשרד האוצר, החלטתי שנכון לאופי ולשאיפות שלי להתחיל לצעוד בשביל היזמות ולהוביל את הקמת סיטרוס איקס, המתמחה בשקיפות למודלים מורכבים של בינה מלאכותית".
היתרונות בעצמאות: "יכולת ההגשמה העצמית היא אין־סופית, והיא תלויה רק בי".
המחיר של הדרך העצמאית: "מצד אחד אני אומנם קובעת לעצמי את הלו״ז ואת משימותיי, אך אני גם זו שאחראית להתקדמות והצלחת החברה - ולכן יש קושי להתנתק מהעבודה. אחריות זו הופכת את זמן העבודה ל־24/7".
מסר למי ששוקלים דרך עצמאית: "מדובר בשביל שאינו מתאים לצעידה עבור כל אחד, וכדאי שכל אחד ואחת השוקלים לצעוד בו יבחנו אם כובד האחריות לצד המסע הנדרש מתאימים להם. אם ההחלטה היא כן, אז לדהור קדימה מבלי להתנצל ולחלום בעיניים פקוחות".

נעה סרברניק, ממייסדי ומנכ''לית חברת ההזנק Citrusx (צילום: עומר הכהן)
נעה סרברניק, ממייסדי ומנכ''לית חברת ההזנק Citrusx (צילום: עומר הכהן)

"דווקא שכירים יכולים יותר לשנות ולהשפיע"

רוב העובדים בישראל מעדיפים דווקא את נוחות מעטה מטריית הארגון שבו הם עובדים, מאשר לפתוח במסע הרפתקני עם פעילות עצמאית.
נתוני הלמ"ס מראים כי נכון לתחילת ינואר האחרון, עבדו בישראל כ־4 מיליון שכירים, לצד כ־137 אלף ישראלים שכירים בחו"ל. תחומי החינוך והבריאות מכילים כ־18% מכלל השכירים בישראל, ואחריהם שכירים בתחומי הסיטונאות, קמעונאות ותיקון כלי הרכב, המהווים כ־12%.

רוב המשרות שהוצעו במשק הישראלי בשנת 2023 היו מתחום שהוגדר על ידי הלמ"ס כ"חברות לא פיננסיות". לפי נתוני רשות החדשנות, אחד מכל עשרה שכירים ישראלים עבד בתעשיית הטכנולוגיה והחדשנות. האחרונים רשמו שכר חודשי ברוטו ממוצע בגובה של כ־29.7 אלף שקלים, נכון לסוף שנת 2023, לעומת השכר הממוצע במשק, שחצה לראשונה את רף ה־14 אלף שקלים ברוטו במרץ האחרון והגיע ל־14,108 שקל.
בדקנו עם שני שכירים בכירים מדוע הם לא רואים בפעילות העצמאית את החירות המיוחלת, ומה משאיר אותם תחת המטרייה הארגונית.

אורי אורון (56)
תפקיד נוכחי: מנהל סוכנות החלל הישראלית.
עובדים באחריותו: כ־25, חלקם עובדי מדינה וחלקם יועצים.
תפקידים בולטים בעבר: ראש להק מודיעין בחיל האוויר ומפקד בסיס חצור.
למה מעדיף להיות שכיר ולא עצמאי: "לשכירים בשירות המדינה יש הזדמנות יוצאת דופן להשפיע ולשנות, ומנגנון ההעסקה היחיד המתאפשר במסגרת זו הוא כשכיר. כך שלמעוניינים בהזדמנות זו אין אופציה אחרת".
היתרונות בלהיות שכיר: "מייעל את כל תהליך ההעסקה, שהוא אחת הטרדות הגורמות ללא מעט כאבי ראש לעצמאים".
החסרונות בלהיות שכיר: "אובדן חלק מהגמישות הניהולית".
מסר למתלבטים: "לא שיטת ההעסקה היא הקובעת, אלא מהות העבודה, המסגרת והאנשים שנמצאים סביבכם".

אורי אורון, מנהל סוכנות החלל הישראלית (צילום: שלומי אמסלם)
אורי אורון, מנהל סוכנות החלל הישראלית (צילום: שלומי אמסלם)

"שכירים יכולים לעשות מגוון תפקידים"
ליאת אשכנזי (46)
תפקיד נוכחי: GM ישראל ו־SVP Engineering ביוניקורן Own Company
עובדים באחריותה: 170 עובדי הפיתוח בישראל.
תפקידים בולטים בעבר: ניהול קבוצות פיתוח גלובליות בחברות דוגמת HP, CWT, Harman ו־Imperva.
למה מעדיפה להיות שכיר ולא עצמאי: "בתעשייה שלנו עצמאי/ת משמע להיות על תקן של יועצ/ת. גם עם הקמת הסטארט־אפ, אותם עצמאים עדיין שכירים בסטארט־אפ. עבור אנשים שאוהבים את אתגר ניהול האנשים והצוותים, כמו בתפקיד שלי, אין את אפשרות הניהול בתקן של יועצים. לכן, עבורי, תפקיד של שכירה הוא המתאים ביותר לאתגר המקצועי שבחרתי לעצמי - שעיקרו ניהול צוותים טכנולוגיים".
היתרונות בלהיות שכירה: "מגוון התפקידים ששכירים יכולים לבצע ולבחור לעצמם בתעשייה שבה אני פעילה, גדול יותר מאשר יועצים עצמאיים. אני מכירה מעט מאוד עצמאים שנותנים שירותים כמנהלים בארגונים, זה מאוד לא רווח. שכיר יכול לעבור ולהתקדם בין תפקידים שונים, לבחור את החברה שבה יעבוד, לשנות ולגוון. כעצמאי, או יועץ, המנעד מאוד מצומצם. כשכירה את לא מודאגת באופן תמידי לגבי מקורות ההכנסה. בנוסף, מהשכירים נחסכת האחריות התמידית לתחזק את מאגר הלקוחות והפרסום, ומתאפשר להם להתמקד יותר בעבודה ובהתפתחותם המקצועית והאישית - ללא הסחות הדעת שמסביב".
החסרונות בלהיות שכירה: "לשכיר.ה תמיד יהיה מנהל שצריך לדווח לו. גם בעמדות בכירות דוגמת מנכ״לים, האחרונים כפופים לדירקטוריון, וכן הלאה. בנוסף, לשכירים אין את הפריבילגיה לבחור לעצמם טווחי זמן עבודה דוגמת 'חודש כן, חודשיים לא' או אפילו את הפרויקטים שעליהם הם עובדים, וזאת בניגוד לעצמאים - שיש להם גמישות גדולה יותר מזו של שכירים".
מסר למתלבטים: "בחירה בעצמאות דורשת יכולת כלכלית ראשונית עד להנעת העסק והשגת הלקוחות הראשונים, שכן תזרים ההכנסות בתקופה הראשונית הוא לרוב נמוך, עד לייצור אותו מאגר ראשוני של לקוחות. קחו בחשבון שיש עבודה נלווית לא מבוטלת כחלק מ'אחורי הקלעים' של הצעידה בדרך העצמאית, דוגמת פרסום עצמי, בנייה של מאגר לקוחות, תחזוקה שוטפת מול הלקוחות ועוד".

ליאת אשכנזי, GM ישראל ו־SVP Engineering ביוניקורן Own Company (צילום: ליאור)
ליאת אשכנזי, GM ישראל ו־SVP Engineering ביוניקורן Own Company (צילום: ליאור)