ראשי הרשויות האזוריות גליל עליון וגולן ומנכ"ל ארגון מגדלי הפירות בישראל פנו היום (רביעי) במכתב בהול לשרי האוצר והחקלאות בו דרשו: "עצרו לאלתר את הכוונה לייבוא הקיווי מיוון ובטלו את הייבוא החד צדדי של תוצרת חקלאית טרייה עפ"י  הרפורמה ההרסנית בחקלאות של הממשלה הקודמת". 

לטענת החקלאים, הכוונה לייבא קיווי מיוון נעשתה בעיצומה של עונת שיווק הקיווי, ללא התייעצות עם החקלאים ולמרות שאין מחסור בקיווי מגידול ישראלי ובישראל יש עודף פרי קיווי. ‎‎לדבריהם מדובר ב"צעד שיגרום לפגיעה קשה בענף המפואר בגליל ובגולן". 

קיווי ישראלי (צילום: עמוס לוין, החברה לפיתוח הגליל)
קיווי ישראלי (צילום: עמוס לוין, החברה לפיתוח הגליל)

במכתב דחוף מטעם ראש מועצה אזורית הגליל העליון גיורא זלץ, ראש מועצה אזורית גולן חיים רוקח ומנכ"ל ארגון מגדלי פירות ירון בלחסן אל שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ושר החקלאות אבי דיכטר הם מתריעים כי פתיחת ייבוא של קיווי מיוון, במכס מופחת וללא תמיכה ישירה בחקלאים, עלולה להביא להרס ענף גידול הקיווי המפואר, שרובו באזור הגליל והגולן, על גבול סוריה-לבנון, צעד אשר יגדרום לפגיעה קשה נוספת לענף החקלאות.

"בעיצומה של עונת שיווק פרי הקיווי מייצור מקומי, למרות שאין מחסור בפרי ולמרות שהתפוקה מיצור מקומי גדולה מהצריכה השנתית של קיווי בישראל, נודע לנו מגורמים מקצועיים במשרד החקלאות, על כוונה להעניק רישיון לייבוא של קיווי מיוון", כתבו ראשי הרשויות מהגליל והגולן ומנכ"ל ארגון מגדלי הפירות לשרי האוצר והחקלאות.

םה הוסיפו והזהירו: "מתן רישיון לייבוא קיווי בעונת השיווק של הפרי מייצור מקומי, ללא היוועצות עם חקלאים, עלולה להיות השפעה הרסנית על ענף זה ופגיעה קשה ביותר בחקלאים המתפרנסים מגידול הקיווי והשקיעו ממון רב בשנים האחרונות בהקמת מטעים חדשים ובהשבחת הפרי".

 עוד טוענים הפונים לשרים כי מהלך של ייבוא הינו בעצם "המשך ביצוע הרפורמה ההרסנית והחד צדדית בחקלאות, אותו קבעו שר האוצר ושר החקלאות בממשלה הקודמת, רפורמה, אשר אותה הבטיחה הממשלה הנוכחית לעצור, מחשש ממשי לפגיעה אנושה בחקלאות ובחקלאים ובייצור מזון עצמי מהצומח לאוכלוסיית מדינת ישראל".

"למרות ההבטחות ישנה מגמה לייבוא קיווי כאשר השווקים וחדרי האחסון מלאים בפרי מתוצרת הארץ, ללא היוועצות עם החקלאים, ובמצב בו אין מחסור בפרי והתפוקה מייצור מקומי גדולה מהצריכה השנתית של קיווי בישראל העומדת על מעל 9,000 טון, כולל ייבוא קיווי שלא בעונה, שממילא מתקיים בתמיכת החקלאים", נמסר. 

ראשי הרשויות גליל גולן ומנכ"ל ארגון מגדלי הפירות טוענים כי "מגמה זו ממשיכה את דרכם של שרי החקלאות והאוצר הקודמים במדיניות רפורמת הייבוא ההרסנית, ואשר אינה מורידה ממילא את המחירים לצרכן". 

על פי נתוני ארגון מגדלי הפירות בישראל ושולחן הקיווי במועצת הצמחים, רק בעונת הקטיף האחרונה (רבעון בשנת 2022) נרשם שיא של כל הזמנים ביבול הקיווי שעמד על כ- 10,000 טון – היבול הגדול ביותר שנקטף בישראל, מאז החל גידול הקיווי בארץ. 

עד כה הממוצע השנתי של יבול קיווי עמד על כ-7,000 טון בשנה. השיפור הדרמטי נובע מההשקעה הגדולה של החקלאים בגליל ובגולן בהקמת מטעים חדשים הפרושים כיום על פני שטח בהיקף של 3,700 דונם, כאשר בכל שנה נוספים עוד ועוד מטעים.

לפי החקלאים איכות הקיווי הישראלי הינה בין הגבוהות בעולם, ונחשב לפרי מצטיין, בריאותי וטעים, בעל מרקם עדין האהוב על הישראלים, זאת הודות לשילוב של תנאי אקלים אידיאליים בישראל והיכולת להאריך את חיי המדף של הפרי, מבלי לפגוע באיכותו, בזכות מחקרי מו"פ מוצלחים, כך שניתן למצוא את הקיווי הישראלי בשווקים, גם בתחילת הקיץ.

ירון בלחסן, מנכ"ל ארגון מגדלי הפירות: "כבר כעת אנו החקלאים, חווים את ההשלכות ההרסניות של מהלכי הממשלה הקודמת, אשר הביאו בימים אלה להיצף פירות שיובאו ממדינות זרות, כגון תפוח ואגס, בזמן שבתי הקירור בישראל מלאים בשפע פרי מקומי, איכותי ובריא.

"אני קורא לשרי האוצר והחקלאות להתייחס בכובד ראש לטענותינו, ומבקשים להיוועץ טרום ההחלטה עם גורמי המקצוע ועם החקלאים, מגדלי הקיווי היושבים בפריפריה הצפונית, ומהווים ערך אסטרטגי ליצירת חוסן לאומי וביטחון ייצור מזון עצמי בישראל למלא אחר הבטחותיהם טרום הבחירות לביטול הרפורמה בחקלאות".