שבוע ועוד שבוע, הימים לא שקטים. הדאגה מרחפת מעלינו, והחיים שאנו מכירים מלפני 7 באוקטובר לא חזרו למסלולם ולדאבוני כנראה לא יחזרו לעולם. בזמנים אלו אני נאחזת, מתעקשת ממש, לשמור על סוג של רוטינה, גם אם היא אינה שלמה.

למתכונים נוספים היכנסו לאתר הקולינרי של פסקל פרץ רובין

סיגלתי לעצמי בקרים שבהם אני מתרגלת מדיטציה ונשימות. המשכתי עם שיעורי הפילאטיס. אבל רק המטבח והבישול מהווים עבורי מעין מפלט, שבו איני צריכה לחשוב ולדאוג, אסקפיזם מושלם שמאפשר לי להכין מאכלים פשוטים וקלים, אשר עוזרים לי להתנתק מהרעשים, מהפחדים ומהדאגה ליקרים לנו. 

לכבוד שבת בחרתי להכין מספר מנות שהן הכי בית שיש, כאלו שמשרות מעט רוגע. המתכון הראשון הוא להכנת ארוחה שלמה בתבנית. הרוטב מחבק ואוסף את כל הטוב הזה והופך הכל לכדי ארוחה שלמה, המוגשת בתבנית למרכז השולחן.

בחרתי הפעם בפרגיות על מצע ירקות וקינואה בשני גוונים. אתם יכולים להחליף את הפרגיות בכרעי עוף או בכל נתח אחר האהוב עליכם, אפילו בנתחי דגים מפולטים. את הירקות אפשר לחתוך פרי סטייל, ואפשר להוסיף על הירקות במתכון ירקות אחרים, כמו בטטות, קולרבי, לפת ועוד. 

המתכון השני הוא להכנת תפוחי אדמה צלויים בתנור, הכי פשוט וקל. הם יכולים להיות תוספת למנה עיקרית, נשנוש או ארוחת ערב קלילה - איך שלא תסתכלו על זה, אין בהכנתם כמעט עבודה, ומדובר במנה סוחטת מחמאות. היא תהיה אפילו טובה יותר אם תשזפו את תפוחי האדמה משך זמן ארוך מהמצוין במתכון, כך הם יהפכו לקריספיים וטעימים בכל נגיסה ונגיסה. 

המתכון השלישי הוא להכנת עונג שבת מתוק. הפעם בחרתי מתכון לעוגה בחושה בניחוח תפוז, בשילוב ריבה ופירורים. היא מהירת הכנה, טעמה המיוחד מתקבל משימוש בריבת שזיפים, אך אפשר לגוון ולהשתמש בכל ריבה שאהובה עליכם. כוס תה מהביל, פרוסת עוגה חמימה ומתוקה ובית חם ואוהב. 

לימים שקטים שעוד יבואו.

פרגיות על מצע ירקות
וקינואה בשני גוונים

החומרים (ל־6־8 מנות):
לרפידת הירקות:
• 3 גזרים
• 1 בצל גדול
• 2 פלפלים אדומים חריפים טריים או יבשים 
• 4־3 פלפלים מתוקים בשלל צבעים
• ½ כרובית
• ½ כרוב
• 2 ראשי שום
• ¾ כוס קינואה בהירה 
• ¾ כוס קינואה אדומה
• 5־4 ענפי תימין 
• 10 פרגיות 
לרוטב:
• מלח ופלפל, לפי הטעם 
• 2 כפות רוטב צ'ילי מתוק־חריף
• 2 כפות רוטב סויה
• ⅓ כוס שמן זית
• 1 כפית פפריקה מתוקה
• 1 כפית גריל עוף (לא חובה) 
• 2 כוסות מים קרים
• קליפה מגוררת מלימון אחד

פרגיות רגע לפני האפייה עם רוטב (צילום: פסקל פרץ-רובין)
פרגיות רגע לפני האפייה עם רוטב (צילום: פסקל פרץ-רובין)

אופן ההכנה:

קולפים את הגזרים וחותכים אותם לפסים עבים, פרוסות עבות ואלכסוניות או כל צורה אחרת. חותכים את הבצל לקוביות גדולות. קוטמים את ראשי הפלפלים החריפים והמתוקים, מסלקים את הגרעינים וחותכים לרצועות עבות, לפרוסות או לקוביות רחבות. את הכרובית מפצלים לפרחים, ואת הכרוב חותכים לרבעים או לפלחים. מסלקים את הקליפה הדקה העוטפת את ראשי השום וחוצים אותם לשניים.

פרגיות לפני אפייה (צילום: פסקל פרץ-רובין)
פרגיות לפני אפייה (צילום: פסקל פרץ-רובין)

מפזרים את שני סוגי הקינואה בתבנית תנור רגילה. מסדרים את כל הירקות החתוכים על הקינואה. מסדרים את חצאי השום וענפי התימין בין הירקות. את נתחי הפרגיות דוחסים בין הירקות המרפדים את תחתית התבנית בצורה נוחה וברווחים. 

בקערה נפרדת שמים את כל חומרי הרוטב ומערבבים היטב. יוצקים על פני הפרגיות והירקות. מנענעים את התבנית כך שהרוטב יצפה הכל בשכבה אחידה. מכסים את התבנית בנייר אפייה וסוגרים ברדיד אלומיניום. 

אופים בתנור שחומם מראש לחום של 200 מעלות במשך 45 דקות. בודקים שהירקות והקינואה רכים. במידת הצורך אפשר להוסיף עוד כ־¼ כוס מים, מוסיפים עוד 10 דקות ואז מסירים את רדיד האלומיניום ונייר האפייה. מערבבים קלות ומרטיבים את הפרגיות ברוטב, ממשיכים לאפות עוד כרבע שעה לקבלת גוון חום זהבהב. 

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: כשעה וחצי עד שעתיים 
סוג המנה: בשרית
תפוחי אדמה צלויים בתנור
החומרים (ל־8־6 מנות):
• 6 תפוחי אדמה בינוניים
• ¼ כוס שמן זית 
• ¼ כוס שמן קנולה
• מלח גס ופלפל, לפי הטעם
• 1 כף פפריקה מתוקה או חריפה
(או ½ כפית פלפל שאטה גרוס)
• 1 כפית שום כתוש או פרוסות שום מיובשות  
• 3־2 גבעולי אורגנו או תימין 
• ¼ כוס פטרוזיליה יבשה (לא חובה)

אופן ההכנה:
מחממים את התנור ל־250 מעלות. חותכים את תפוחי האדמה לרבעים או לשמיניות מוארכות. מסדרים את תפוחי האדמה בתבנית אפייה משומנת כך שהקליפה כלפי מטה (אפשר לסלק את הקליפה או לבשל את תפוחי האדמה בישול ראשוני למשך 7 דקות ואז לחתוך אותם לשמיניות).  

יוצקים על תפוחי האדמה שמן זית ושמן קנולה, ובוזקים מלח גס, פלפל ופפריקה. דוחסים בין תפוחי האדמה את גבעולי האורגנו או התימין ומפזרים מעט פטרוזיליה מיובשת אם רוצים. מעסים את תפוחי האדמה בכל התבלינים והשמן, כך שיצפו הכל בשכבה אחידה. 

מכסים ברדיד אלומיניום, מכניסים לתנור לשלב האמצעי וצולים כ־35־40 דקות. מסירים את רדיד האלומיניום וממשיכים בצלייה עוד כ־25־30 דקות, עד קבלת גוון חום זהבהב. מעבירים לכלי הגשה ומפזרים מעל פטרוזיליה.

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: כשעה וחצי
סוג המנה: פרווה

עוגה בחושה מפתיעה
החומרים (לתבנית קפיצית
בקוטר 28 ס"מ משומנת ומקומחת):
לבצק:
• 200 גרם חמאה (או "מחמאה" או מרגרינה)
• ¼1 כוסות סוכר
• 2 ביצים
• 1 כפית תמצית וניל משובחת
• ¼ כפית קינמון טחון
• קליפה מגוררת מתפוז אחד
• 3 כוסות קמח מנופה
• 1 שקית אבקת אפייה
• ¾ כוס מיץ תפוזים טרי ומסונן
• ¼ כוס מי סודה
• 3 כפות ריבת שזיפים (פובידל) או כל ריבה אחרת
לפירורי הבצק:
• 4 כפות קמח מנופה
• 3 כפות סוכר או סוכר חום
• ¼ כפית קינמון
• 50 גרם חמאה קרה (או "מחמאה" או מרגרינה)

להגשה: 
• מעט סילאן

עוגה בחושה בניחוח תפוז עם ריבה ופירורים (צילום: פסקל פרץ-רובין)
עוגה בחושה בניחוח תפוז עם ריבה ופירורים (צילום: פסקל פרץ-רובין)

אופן ההכנה:
להכנת הבצק: מניחים את החמאה והסוכר בקערת מערבל חשמלי ומערבלים במהירות בינונית עד לקבלת תערובת קלילה וקצפית. תוך כדי ערבול מוסיפים את הביצים, תמצית הווניל, הקינמון וקליפת התפוז. ממשיכים לערבל במהירות גבוהה, 2־3 דקות.

מנמיכים את מהירות המערבל ומוסיפים לסירוגין את הקמח, אבקת האפייה, מיץ התפוזים ומי הסודה. מבליעים הכל לבלילת בצק אחידה ומעבירים אל התבנית. מיישרים ומחליקים את בלילת הבצק בתבנית. נוטלים בכפית מריבת השזיפים ומפזרים על פני הבצק תוך כדי דחיסה קלה אל תוך הבלילה.

להכנת הפירורים: שמים את הקמח, הסוכר, הקינמון והחמאה בקערה. משפשפים בין כפות הידיים ליצירת פירורים. מפזרים על פני העוגה.
אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) במשך כ־40 דקות, או עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא נקי ויבש. מצננים היטב. פורסים ומעטרים את פרוסות העוגה במעט סילאן ליופי וטעם.

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: כשעה 
סוג המנה: חלבית
(פרווה בשימוש ב"מחמאה" או במרגרינה)