המימונה, האירוע שסוגר את חג הפסח בעדה המרוקאית, הפך מזמן לחג של כולם עם מפגנים מרהיבים של שולחנות מימונה, שבהם ניכרת מיומנות מופלאה בהכנת המתוקים, הדקורציה ושאר המטעמים. 

אומרים שמי שלא ראה שולחן מימונה ערוך כהלכתו, לא ראה שולחן עשיר מימיו. על השולחן מונח מבחר גדול של מתוקים וריבות מיוחדות, בין קישוטים של שיבולים, עלי נענע ופרחים. חוויה קולינרית לכל מי שאוהב אוכל מיוחד, ובעיקר לחובבי המתוק. 

בשנים האחרונות אני פוגשת יותר ויותר אנשים מעדות שונות שחוגגים את המימונה בבתיהם, לא רק מרוקאים. הם מכינים מופלטה, זבן ועוד מתוקים בדרגת מיומנות שלא מביישת את העדה. 

 לאורך השנים פרסמתי כאן המון מתכונים להכנת עוגיות, ריבות, נוגט שקדים (זבן בלוז) וכמובן מופלטה - חביתית בצק דקיקה, המהווה את הלחם הראשון שלאחר הפסח ומוגשת לצד חמאה ודבש. השנה החלטתי להציע לכם מספר מתכונים להכנת מתוקים שאינם דורשים מיומנות גבוהה והם מאוד קלים להכנה. מספיק שתכינו אותם לאירוח ותוכלו להגיד שגם אתם חגגתם את המימונה השנה. 

כמובן, אל תשכחו לערוך שולחן עם מפה יפה ולעטר אותו בשיבולים, בעלי נענע ובפרחים. הניחו את המתוקים שתכינו לצד ריבות מפירות וירקות והמון אגוזים ופירות מיובשים וטריים. והנה לכם מימונה לתפארת.

המתכון הראשון שתמצאו כאן הוא להכנת עוגיות קוקוס אפויות. העוגיות הללו מדגימות את חוכמת האפייה של המטבח הצפון-אפריקאי. הן נוצרו מתוך כוונה לתת מענה לכל החלמונים שנותרים אחרי שמהחלבונים הוכנו שלל עוגיות מרנג צבעוניות, המוכרות בשמות "קצפיות" או "נשיקות". העוגיות משלבות פתיתי קוקוס, חלמונים וסוכר. מעצבים את עיסת הבצק לכדורים פחוסים קלות או לצורת אגס. הן נכנסות לעטרות נייר ולאפייה קצרה של כ־7 דקות, המייצבת אותן ומעניקה להן גוון קרמי קל.

המתכון השני הוא להכנת עוגיות בוטנים (טרפס דל־קאוקאו) שמבושמות בציפורן ובקינמון. העוגיות נקראות טרפס (כמהין בערבית), כי הן דומות במראה שלהן לפטריות הכמהין. הן כל כך יפות במראה המפודר שלהן מאבקת הסוכר. בשעת האפייה העוגיות מתפקעות ונוצרת טקסטורה מושלמת. אפשר להכין את העוגיות מאגוזים מסוגים שונים או משקדים. השימוש באגוז מולבן, כלומר ללא קליפה, משפיע על הגוון המתקבל אחרי האפייה.

העוגיות הללו מככבות במטבח המרוקאי, ותמצאו אותן מוגשות בכל אירוע, החל מחתונה, חינה, בר מצווה ובריתות וגם בחגים ובעיקר בחגיגות המימונה. 

המתכון השלישי והאהוב עליי מאוד הוא להכנת עוגיות קרמל ושומשום (חלווה מעקודה). עוגיות קרמל (שזף סוכר) מצויות בשפע במטבח המרוקאי. לכבוד המימונה הן מוכנות על בסיס שקדים, שומשום, אגוזים, בוטנים או בשילוב של שומשום עם בוטנים ושקדים. בשאר החגים ניתן להחליף את השומשום והאגוזים למיניהם בכדורי בצק קטנטנים מטוגנים.

המתכון האחרון הוא להכנת פירות מיובשים ממולאים במרציפן. הפעם בחרתי להציע לכם לקנות מרציפן מוכן. אתם יכולים לצבוע אותו בעזרת צבעי מאכל או פשוט לרכוש מרציפן צבעוני, כך תחסכו זמן ועבודה.

למתכונים נוספים בקרו באתר של פסקל פרץ-רובין

עוגיות קוקוס אפויות

החומרים (לכ־50 עוגיות):
• 5 חלמונים
• 1 ביצה
• 1 כוס סוכר
• ½4 כוסות קוקוס
• קליפה מגוררת מלימון אחד

לציפוי:
• ¾ כוס קוקוס
• ¾ כוס סוכר
לעיטור:
• מעט מסמרי ציפורן
• צבעי מאכל: ירוק, אדום, צהוב או כל גוון אחר

אופן ההכנה:
בקערת מערבל חשמלי מניחים את החלמונים והביצה ומקציפים תוך הוספת הסוכר במשך מספר דקות, עד לקבלת קצף בהיר. מוסיפים את הקוקוס וקליפת הלימון ומערבבים היטב.

הכנת תערובת הציפוי: בקערית נפרדת מערבבים את הקוקוס והסוכר, מחלקים לשניים או לשלושה חלקים וצובעים בצבע המאכל הרצוי (אפשר ללא צבע). 

הכנת העוגיות: יוצרים כדורים מהבצק ומגלגלים בתערובת הקוקוס והסוכר. מניחים בעטרות נייר שמתאימות לאפייה, מעטרים במסמר ציפורן ואופים בחום בינוני, 170 מעלות, במשך כ־8 דקות, עד לקבלת לגוון זהבהב.

עוגיות קוקוס אפויות (צילום: פסקל פרץ-רובין)
עוגיות קוקוס אפויות (צילום: פסקל פרץ-רובין)


 דרגת הקושי: קלה
 משך ההכנה: 20 דקות
סוג המנה: פרווה

עוגיות בוטנים (טרפס דל־קאוקאו)

החומרים (לכ־50 עוגיות):
• ½4 כוסות בוטנים קלויים
• ½2 כוסות סוכר
• ½1 כפיות אבקת אפייה
• 3 כפיות תמצית וניל
• 1 כפית קינמון
• ½ כפית ציפורן
• 5 כפות קמח מצה טחון דק
• 4 ביצים
• 1 כוס אבקת סוכר

 אופן ההכנה: 
מעבדים במעבד מזון את הבוטנים הקלויים ומחצית מכמות הסוכר. מוסיפים את הסוכר שנותר ומעבדים עד לקבלת תערובת אחידה.
מוסיפים את אבקת האפייה, תמצית הווניל, הקינמון, הציפורן וקמח המצה ומעבדים לתערובת אחידה. מעבירים לקערה, מוסיפים את הביצים ולשים היטב.

נוטלים מהתערובת בכף ובידיים משומנות יוצרים כדורים קטנים. מגלגלים אותם באבקת הסוכר.

משמנים תבנית אפייה ושמים בתוכה עטרות נייר קטנות (מספר 1), שמתאימות לאפייה. מכניסים לתוכן את כדורי הבוטנים.

אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני, 180 מעלות, במשך כ־10־15 דקות או עד שקיסם הננעץ במרכז הכדור יוצא יבש. העוגיות בשעת האפייה מתפקעות - נוצר בהן בקע והן רכות, ונראה כאילו יש להמשיך לאפות אותן, אך יש להוציאן מיד, כי אפייה ממושכת מקשה אותן עד כדי כך שאי אפשר לאכול אותן.

 דרגת הקושי: בינונית
 משך ההכנה: חצי שעה
סוג המנה: פרווה

עוגיות בוטנים (צילום: פסקל פרץ-רובין)
עוגיות בוטנים (צילום: פסקל פרץ-רובין)

עוגיות קרמל ושומשום
(חלווה מעקודה)

החומרים (ל־15־20 עוגיות):
• 200 גרם שומשום
• 2 כפות בוטנים קלויים (לא הכרחי)
לקרמל:
• 1 כוס סוכר
• 1 כפית מיץ לימון
• 1 כף מים
• מעט שמן 

אופן ההכנה: 
בוררים היטב את השומשום וקולים אותו בתנור בחום בינוני, 180 מעלות, כ־7־10 דקות, תוך בחישה.

שמים בסיר בינוני את הסוכר, מיץ הלימון והמים וממיסים על אש נמוכה. מערבבים עד לקבלת קרמל בגוון חום בהיר (יש להיזהר לא לחרוך את הסוכר). מסירים מהאש.

מוסיפים את השומשום והבוטנים תוך בחישה מתמדת. משמנים משטח עבודה ומכינים מערוך משומן היטב.

יוצקים את תערובת השומשום על גבי המשטח המשומן, ובעזרת המערוך משטחים אותה בזריזות, עד שמתקבל משטח שומשום בעובי של כ־1 ס"מ.

אם העיסה לא התגבשה היטב או שהיא מתקשה טרם העברתה למשטח העבודה, רצוי לחמם ולהמס אותה במשך כמה דקות ורק אז להעביר למשטח המשומן.

בעזרת סכין חמה חותכים רצועות ברוחב של כ־3 ס"מ, אחר כך חוצים אותן באלכסונים ברוחב של כ־5 ס"מ ומקבלים מעוינים.

 דרגת הקושי: בינונית
 משך ההכנה: כחצי שעה 
סוג המנה: פרווה

עוגיות קרמל ושומשום (צילום: פסקל פרץ-רובין)
עוגיות קרמל ושומשום (צילום: פסקל פרץ-רובין)


פירות מיובשים ממולאים במרציפן

החומרים (ל־2־3 מגשים):
• 500 גרם מרציפן מוכן
• מבחר פירות מיובשים: שזיפים, משמשים, תמרים, חצאי אגוזי פקאן או אגוזי מלך
• צבעי מאכל בשלושה גוונים שונים 
• ½ כוס סוכר
 
להברשה:
• ½ כוס ערק

לזיגוג (לא חובה):
• סירופ סוכר מ־1 כוס מים ו־½1 כוסות סוכר 

אופן ההכנה:
מחלקים את המרציפן ל־3 חלקים. מוסיפים לכל חלק מעט צבע מאכל ולשים עד לקבלת מרקם חלק.

מסירים את החרצנים מהפירות המיובשים. בעזרת מברשת או באצבעות מורחים את מעטפת הפרי המיובש במעט ערק.

נוטלים מעט מהמרציפן ויוצרים כדורים או גלילים קטנים בגודל הפרי. מגלגלים בסוכר ומכניסים לתוך הפרי. בעזרת סכין חורצים דוגמאות על פני המרציפן. מצפים בזיגוג, אם רוצים. מניחים לייבוש ומכניסים לעטרות נייר.

 דרגת הקושי: קלה
 משך ההכנה: כחצי שעה
סוג המנה: פרווה

פירות מיובשים ממולאים במרציפן (צילום: פסקל פרץ-רובין)
פירות מיובשים ממולאים במרציפן (צילום: פסקל פרץ-רובין)

מימונה, על שום מה?


# יש אין־ספור גרסאות וסיפורים לגבי מקור החג. כך, למשל, אומרים כי החג בא לציין את יום פטירתו של הרב מימון, אביו של הרמב"ם, שחי בפאס אשר במרוקו והיה אהוד על יהודיה. הרב מימון נפטר בחג הפסח, והיות שלא מתאבלים בחודש ניסן, באה המימונה להזכיר את האירוע.

# גרסה נוספת קושרת את המילה “מימונה" למילה “אמונה". הסבר נוסף למקור החג: על פי המשנה נידון העולם בארבעה פרקים, ובפסח הוא נידון על תבואה. מכאן החג, אשר עיקרי סמליו הם השיבולים, החלב והדבש. בערב המימונה נוהגים להשאיר את דלת הבית פתוחה, והאורחים מתקבלים בברכת “תרבחו ותסעדו”, שפירושה: תזכו ותצליחו.

# במרכז השולחן מעמידים קערת קמח רחבה ובה חמישה (חמסה) מטבעות זהב למזל, חמישה תרמילי פול ירוק וחמישה תמרים. בני הבית נוהגים להטיל לתוך הקערה את תכשיטי הזהב שלהם ולבחוש בקמח, שמסמל את פריון האדמה, בעוד הזהב מסמל את השפע הכלכלי. בבתים רבים מונחת קערה עם מים ובה דגים טריים, שמסמלים את הפריון במשפחה.

# המופלטות מונחות זו על גבי זו בערימה במרכז השולחן החגיגי. כל הסועדים מתכבדים במריחת המופלטה בחמאה ובדבש ובגלגולה לגלילה קטנה. לצדה מגישים כוסות תה מהביל בעל ריח נענע חזק ומזמין. ביום זה הנשים לובשות שמלות קטיפה רקומות זהב וכסף, והגברים בגדים לבנים.