התלבטתי אם יש טעם בכלל להעלות את הדברים על כתב, משום שהתחושה אצלנו במעבדות היא שמשרד הבריאות נכשל פעם אחר פעם בניהול המערך המעבדתי. מזלזל בנו, העובדים במעבדות. לא מתעשת, לא לומד לקח. יש סביבי חברים למקצוע, שאומרים שחבל על המאמץ לנסות שוב להעיר על הכשלים ולהתחנן לתיקון, ושאין סיכוי לשינוי בניהול אירוע הקורונה מבחינת המעבדות בארץ.

ובכל זאת, החלטתי לכתוב, משום שהלב פשוט מתפוצץ מכעס. להלן תמצית ההתנהלות הכושלת של המשרד, שגורמת לבזבוז זמן ומשאבים יקרים ושמסכנת את בריאות הציבור. מאז פרצה הקורונה, הייתה (כך נאמר בתקשורת) מדיניות לביצוע בדיקות בהיקף רחב. אלא שבפועל, חוץ מאשר הכרזות בתקשורת, לא ננקטו על ידי משרד הבריאות צעדים המתאימים ליישום ההחלטה. 

בכל המוסדות הרפואיים בארץ נערכו באופן עצמאי לקליטת דגימות קורונה, ללא תמיכת משרד הבריאות, ובמקרים רבים אפילו תוך התנגדות אנשי המשרד. משרד הבריאות לא איפשר ניצול של כל המשאבים הקיימים במדינה. זה גרם לדיגום שגוי, לפסילת דגימות ולדיווח שגוי של תוצאות.

מאז אפריל לא בנה משרד הבריאות תוכנית עבודה למעבדות, כדי לאפשר תוצאות איכותיות ומהירות. אין עוררין על חשיבות בדיקות ותוצאות מהירות לקטיעה של שרשרת ההדבקה. אולם אנשי המשרד מתעתעים בנו ומתנהגים מולנו ב"פליק־פלאק" - מתקבלות החלטות, לאחר סיכום, ואז המשרד מבטל אותן.

חלק גדול מהדגימות ממתין לפענוח, בגלל עומס עבודה. חלק מהן לא יהיה ניתן לבצע כלל, כי יש גבול לתוקף הבדיקות. חלק מהמעבדות בעומסים כבדים, וחלק ממתינות לדגימות ימים רבים ואז פתאום מקבלות מאסה אדירה של בדיקות בבת אחת. אין אחידות וסדר. מה שבטוח, שכוח האדם במעבדות לא מסוגל לבצע את כל הבדיקות. לא של הקורונה, ולא יתר הבדיקות השוטפות במערכת הבריאות.
 
הכותבת היא יו"ר הסתדרות הביוכימאים, המיקרוביולוגים ועובדי המעבדות