ברכות לנבחרי הציבור אשר יקימו את הממשלה. ממשלה יציבה ומתפקדת חיונית לישראל כמו אוויר לנשימה. על מנת לקיים תעשייה טכנולוגית משגשגת, מדינתנו זקוקה לכוח אדם טכנולוגי מיומן ומקצועי. לפיכך, אנשי הטכנולוגיה הם בעלי תואר הנדסאי המהווים את ליבת כוח האדם הטכנולוגי.

ממשלת ישראל קבעה כי היא זקוקה ל־15 אלף הנדסאים בוגרים בכל שנה אשר ישתלבו בשוק העבודה. לפיכך, התחייבה המדינה כי עד סוף 2023 יגיע מספר מקבלי תעודת הנדסאי למכסה המדוברת. נכון לשנת 2021, המספר עמד על כ־10 אלף, 66% מהיעד הממשלתי. בכל הנוגע לתעשייה הטכנולוגית, אנחנו בתקופת חירום. על פי נתוני הלמ"ס, מספר המשרות הפנויות להנדסאים עלה בשנים האחרונות בכ־21%. חסרים אלפי עובדים בתחום. למחסור החמור בהנדסאים יהיו השלכות קשות על פריון המשק ועל העתיד של כולנו.

מעבר לצורך בחיזוק ההשכלה הטכנולוגית, ממשלה שמכבדת את עצמה חייבת לעמוד בהתחייבויותיה, כולל מצד הממשלות שקדמו לה. בשנת 2018 ישראל הנהיגה רפורמה במערכת ההשכלה הטכנולוגית, אך היא רחוקה מליישם את היעדים. כך, למשל, המדינה התחייבה להגדיל את התקציב לסטודנט הטכנולוגי במכללה ל־19,500 שקלים. נכון להיום, התקצוב לסטודנט במכללה הטכנולוגית זהה לתקצוב ילד בגן ילדים - ילד בגן מתוקצב ב־16,284 שקלים בעוד הנדסאי מוכשר על ידי משרד הכלכלה מקבל תקצוב של 15,104 שקלים בלבד.

אם סטודנט לתואר ראשון בפקולטה להנדסה במכללה מתוקצב ב־30־35 אלף שקלים, לא ייתכן שסטודנט ללימודים טכנולוגיים מתקדמים יתוקצב רק ב־15 אלף שקלים לשנה. הנתון הזה הוא פועל יוצא של אפליה מתמשכת. סטודנטים לטכנולוגיה מקבלים תקצוב נמוך בהרבה מסטודנטים במקצועות אחרים אף שתרומתם לחברה ולפריון המשק אינה פחותה ואולי אף גבוהה יותר. אפליה זו היא תולדה של מיתוג שגוי והעדפה של תארים אקדמיים בכל תחום על פני תואר הנדסאי המקנה לבעליו מקצועיות, יכולת השתכרות וכלים לתרומה משמעותית ביותר לכלכלה ולחברה.

המיתוג הקלוקל והתקצוב הנמוך מובילים למציאות שבה 10% מהמועמדים ללימודים גבוהים בוחרים ללמוד במכללות טכנולוגיות לתארים טכנולוגיים, בעוד 50% מעדיפים את ספסלי האקדמיה. אנו רואים השכלה אקדמית עודפת אל מול מחסור חמור בהנדסאים, שקיומם הכרחי לכלכלה ולחברה.

ראש הממשלה והשרים הנכנסים, יש לכם הזדמנות להטביע חותם ולפעול לטובת החברה והדורות הבאים. אתם יודעים, לא פחות מאיתנו, שהשקעה במקצועות הטכנולוגיים היא אינטרס לאומי בעל חשיבות עליונה. הסטודנטים והסטודנטיות הלומדים טכנולוגיה מעשית תורמים תרומה מכרעת לחוסן הלאומי ומהווים את עתידה של מדינת ישראל.

בלי הנדסאים מוסמכים בכמות הנדרשת, לא נוכל לפעול ולפתח את זירת ההייטק, לקיים תעשייה נאותה ומתוגברת, לשמר ולבצע בנייה בסטנדרטים גבוהים ולייצר תשתיות ראויות. תנופת הפיתוח תיעצר. הגיע הזמן שאתם, מובילי ומקבלי ההחלטות במשרדי הממשלה הרלוונטיים, תפנימו את האמת הפשוטה הזו ותיתנו לה ביטוי בצעדים ממשיים.

הכותבת היא יו"ר פורום המכללות הטכנולוגיות ומנהלת המכללה הטכנולוגית להנדסאים באריאל