אין עוגה שמסמלת בית ומשפחה יותר מעוגת תפוזים. מיד כשמזג האוויר מתקדר ומלווה ברוחות ובגשמים, מתחילה עונת ההדרים, וניחוח הפירות נישא באוויר. זה בדיוק הזמן שבו אני מתפנה להכין את אחת משלל הגרסאות שלי לעוגת תפוזים. עוגת תפוזים היא בעצם סוג של עוגת תופין קלילה, אוורירית וטעימה.

תמצאו לעוגה שלל גרסאות הכנה, שהשינויים ביניהן הם היחסים בין נוזלי התפוזים, הביצים, השמן או החמאה והקמח – והם אשר קובעים אם העוגה תהיה אוורירית, דחוסה, רטובה או נמוכה. כדי לגוון, אפשר להוסיף לעיסת הבצק רסק מתפוז אחד או שניים, ללא הקליפה ומסונן מגרעינים, או לשלב בעיסת הבצק שקדים קצוצים. כשרוצים להקנות לעוגה מראה שונה וחגיגי יותר, מצפים אותה בגלזורה עדינה העשויה ממיץ תפוזים ואבקת סוכר או שמברישים אותה במרמלדת תפוזים דלילה, אפשר להשתמש ברוטב תפוזים מצומצם.

לפורטל הקולינרי של פסקל
בגרסאות מסוימות מכינים סירופ תפוז מרוכז ומרטיבים את העוגה, ויש כאלה שמעטרים בפרוסות דקיקות של תפוז. בשיטה אחרת מפזרים על תחתית התבנית מעט סוכר ופרוסות תפוז דקיקות ויוצקים מעל את עיסת הבצק. בתום האפייה הופכים את התבנית, וכך נחשף מראה מרהיב של ציפוי פרוסות תפוזים.

אני מוצאת שלא צריך להוסיף לעוגה דבר, אפילו לא אבקת סוכר, משום שהיא נפלאה כמות שהיא. עוגה מלאת טעם העשויה ממעט מאוד חומרים. טעמה הנפלא מתקבל משילוב מיץ התפוזים וקליפות התפוז והלימון. כדי לגוון עם העוגה הזאת, כל מה שצריך לעשות הוא לבחור תבניות מעוטרות, מסולסלות ומיוחדות, שמעצבות את העוגה בכל פעם בדרך אחרת. אישית אני אוהבת להכין אותה בסיר פלא מאלומיניום. 

עוגת תפוזים

החומרים:
(לתבנית מסולסלת בקוטר 26 ס"מ / סיר פלא / שתי תבניות כיכר מאורכות)

לבצק:
4 ביצים
½1 כוסות סוכר
½1 כוסות קמח מנופה
½ כוס שקדים מולבנים טחונים דק מאוד
½ כוס שמן
½ כוס מיץ תפוזים
1 כף קליפת לימון מגוררת
1 כף קליפת תפוז מגוררת
1 כף קוניאק
½ כפית תמצית וניל
½ כפית תמצית רום או ליקר תפוזים
1 שקית אבקת אפייה

לעיטור:
1 כף גרגירי שומשום
¼ כוס אבקת סוכר

אופן ההכנה:
1. מקציפים במערבל חשמלי את הביצים השלמות. ברגע שנוצר קצף מוסיפים להן באטיות ובהדרגה את הסוכר. מקציפים כ־8 דקות עד לקבלת קצף בהיר ותפוח.
2. מקפלים את הקמח ואת קמח השקדים אל הקצף בפעמיים־שלוש. מוסיפים את השמן, את מיץ התפוזים ואת הקליפות המגוררות. מוסיפים את יתר החומרים ומבליעים עד לקבלת תערובת אחידה.
3. מעבירים את הבצק אל התבנית שבחרתם, כשהיא משומנת ומקומחת. מפזרים על פני העוגה את גרגירי השומשום.
4. אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני של 180 מעלות במשך 35־40 דקות, עד לקבלת גוון חום־זהוב ועוגה קפיצית למגע. אפשר לבדוק גם בעזרת קיסם. כאשר העוגה מוכנה, מוציאים ומצננים.
5. הופכים את העוגה על כלי הגשה ובוזקים מעט אבקת סוכר מלמעלה.

טיפסקל

אפשר להפריד את הביצים לחלמון וחלבון ולהקציף בנפרד, אך מצאתי שהקצפה של ביצים שלמות בזמן ממושך חוסכת את ההתעסקות בהפרדת הביצים ונוצרת קציפה יפה.
אוהבים את העוגה שלכם מתוקה מאוד? אתם מוזמנים לבזוק מעל אבקת סוכר או להכין גלזורה מסוכר או סירופ סוכר, שאותם מוזגים במשורה על פני העוגה.