לרבים מאיתנו יש במחברת הפרטית מתכונים הדורשים טיגון, שבהם אנו נעזרים גם בחג החנוכה. אך בכל שנה, בנוסף על המוכר והידוע, אנו רוצים לנסות מתכון אחר: לא עוד סופגנייה עם לחיים זהובות, תפוחה ומפודרת באבקת סוכר לבנה כשמעל מבצבצת הריבה האדומה הפשוטה. הפעם, כדי לגוון, החלטתי להיעזר במדור הנוכחי בעופרית ברנע, מאמנת תזונה אינטגרטיבית, ובעזרתה לנסות לדלג על ייסורי המצפון.



ברנע שינתה את אורח החיים בביתה בעקבות בעיות בריאותיות ויצאה ללמוד אימון תזונה אינטגרטיבית ב-Institute for Integrative Nutrition, בית הספר לתזונה בניו יורק. אחרי המהפך שעברה בחייה ובביתה, כיום היא מעבירה סדנאות בנושאי המטבח הבריא והשפעת האוכל המתועש ומטפלת במשפחות ובבודדים, כשהמסר שלה הוא "הבחירה בדרך החיים נמצאת רק בידיים שלנו".



"אמנם חנוכה בפתח, אבל אנחנו לא חייבים לטגן", אומרת ברנע וממליצה לי לנסות השנה להכין דונאטס (סופגניות חישוק) אפויים בריאים, שאף אחד לא יוכל להישאר אדיש כשיטעם אותם.



עוד על השיטה באתר: ofritbarnea.co.il, ובדף הפייסבוק הרשמי של ברנע.




טיפסקל


בכל זאת בחרתם להכין סופגניות קלאסיות? הכינו סופגניות קטנות ולא גדולות. כך תוכלו ליהנות מהן בלי הרבה ייסורי מצפון ולשלוט על הקלוריות.



חשוב לחמם היטב את השמן לפני הטיגון, אך לא להביאו לדרגת עישון. אל תוסיפו במהלך הטיגון שמן קר לשמן החם מכיוון שהמאכל או העוגיות יספגו את השמן הקר, וחבל. יש לסיים את הטיגון בסיר, להוציאו ורק לאחר מכן להוסיף שמן, לחמם אותו ולטגן יחידות נוספות. הוציאו את הסופגניות בכף מחוררת כדי לנקז מהן את מרב השמן. לאחר מכן צננו אותן על נייר סופג.



כך תכינו דונאטס אפויים ללא טיגון. צילום: איתן וכסמן




אופן ההכנה:



לבצק:


1. ממיסים באמבט בן מארי את חמאת הקוקוס והדבש/האגבה. מערבבים בקערה את קמח הקוקוס, קמח השקדים, אבקת האפייה וקורט מלח.


2. בקערה נוספת טורפים את הביצים, רסק התפוחים ותמצית הווניל לתערובת אוורירית. מוסיפים לתערובת את החמאה המומסת ומערבבים עד לקבלת בלילה חלקה.


3. מוסיפים בהדרגה את תערובת החומרים היבשים ומערבבים בזריזות כדי שלא ייווצרו גושים. מכניסים לתערובת הדלילה את חתיכות השוקולד או האגוזים.


4. משמנים תבנית דונאטס וממלאים את השקעים, אין צורך למלא יותר מדי את השקעים היות שהבלילה תופחת.


5. אופים בתנור שחומם ל-200 מעלות במשך כ-15 דקות. מוציאים ומצננים היטב.



לציפוי:


1. מניחים בקערה את חמאת הקוקוס ואבקת הקקאו וממיסים באמבט בן מארי. מערבבים עד לקבלת מרקם אחיד ללא גושים. מוסיפים את המייפל או הדבש, מערבבים ומסירים מהלהבה.


2. מצפים את הדונאטס בציפוי השוקולד ומעטרים באגוזי מלך קצוצים או חתיכות קוקוס קלויות קצוצות ללא סוכר.




דונאטס אפויים בריאים



החומרים:


(לכ-25 יחידות-מיני או 8 יחידות גדולות):


תבנית דונאטס/מיני-דונאטס



לבצק:


2 כפות חמאת קוקוס


1/3 כוס אגבה או דבש


1/4 כוס קמח קוקוס


1/4 כוס קמח שקדים


1/2 כפית אבקת אפייה ללא אלומיניום


קורט מלח ים אטלנטי


3 ביצי חופש


3 כפות רסק תפוחי עץ


1/2 כפית תמצית וניל איכותית



למילוי והעשרה:


2-3 חתיכות שוקולד חתוכות גס או אגוזים גרוסים



לציפוי:


1 ו-1/2 כפות חמאת קוקוס


1/3 כוס אבקת קקאו איכותית


2 כפות סירופ מייפל אמיתי או דבש



לעיטור:


1/2 כוס אגוזי מלך קצוצים גס או שבבי קוקוס



דונאטס אפויים ללא טיגון. צילום: איתן וכסמן