בחודשים האחרונים אני מקבלת מכם פניות רבות ובהן בקשות למתכון מנצח לעוגה בחושה. חלקכם הוספתם ושאלתם אותי למה העוגה שאפיתם מתבקעת במרכז, מדוע היא גולשת מהתבנית ואיך יוצא שבזמן שהיא אפויה בצדדים, מרכז העוגה ממש לא אפוי. 

עוגה בחושה היא הבסיסית והקלה ביותר שאני מכירה. הכנתה קצרה והיא דורשת בסך הכל ערבוב של מספר מצומצם של מרכיבים בסיסיים, העברה לתבנית ומשם לתנור, וזהו. ניחוח נפלא מיד עוטף את הבית ומספר סיפור של משפחה אוהבת.

ובכל זאת, חייבים להבין את ההיגיון שבהכנת עוגה בחושה. זו עוגה דחוסה, מרקמה יציב, והיא אינה נוטה להתפורר. רצוי להקפיד לא לבחוש את הבצק יתר על המידה בעת ההכנה כדי לא לקבל מרקם דחוס מדי.

הבצק מכיל קמח, סוכר, שומן, נוזלים, תבלינים והפתעות - הלא הן התוספות. מספיק שינוי קטן במרכיבים על מנת להשפיע על מרקם העוגה. למשל, במקום מים - מיץ, במקום שמנת - קצפת צמחית, ובמקום חמאה - "מחמאה". כל שינוי ישנה את מרקם העוגה, את טעמה ואת מידת דחיסותה. לכן העוגות הבחושות לובשות ופושטות צורה בהתאם לתוספות, כמו תמרים, אגוזים, צימוקים, חמוציות ועוד. את העוגה אפשר לאפות בתבנית עגולה או בתבנית כיכר (אינגליש קייק), ולגיוון אפשר לבחור תבנית מעניינת כמו סיר פלא.

לאתר של פסקל פרץ רובין

עוגת שיש. סגנון ועיצוב: פסקל פרץ רוביןעוגת שיש. סגנון ועיצוב: פסקל פרץ רובין

עוגת שיש בחושה 

זו העוגה הכי קלה להכנה והכי טעימה. היא נראית פשוטה, אך טעמה נפלא וממכר. חסרונה היחיד: היא נגמרת מהר מדי. היא מצוינת לשינוע ומחזיקה מעמד נהדר בחבילות ששולחים לחיילים. אפשר להכינה בתבנית אלומיניום אחת בינונית או לצקת ל־3 תבניות כיכר מאלומיניום.

מרקם העוגה נימוח, והיא נשמרת במיטבה לפחות ארבעה ימים. אפשר לשלב בבצק אבקת קקאו או תוספות כמו פירות מיובשים, אגוזים, צימוקים, פירות מסוכרים ועוד.

אחרי שהכנתם אותה ונהניתם, תוכלו לשנות מעט את המתכון: ותרו על שילוב הקקאו בבצק ואל תצרו את דוגמת השיש. במקום זאת הוסיפו אל עיסת הבצק הבהיר ¾ כוס נטיפי שוקולד (שוקולד צ'יפס), העבירו לתבנית סיר פלא ופזרו על פני העוגה ¼ כוס שקדים מולבנים פרוסים. החומרים (לסיר פלא בקוטר 24 ס"מ או ל־2 תבניות אינגליש קייק, משומנות ומקומחות):

• 200 גרם חמאה רכה

• ½1 כוסות סוכר

• 2 שקיות סוכר וניל

• 3 ביצים

• 3 כוסות קמח תופח מאליו מנופה

• 1 גביע יוגורט

• 2 כפות חלב

• 2 כפות אבקת קקאו

• 3 כפות חלב או מים

אפשר גם עם פירות ואגוזים. סגנון וצילום: פסקל פרץ רובין אפשר גם עם פירות ואגוזים. סגנון וצילום: פסקל פרץ רובין

אופן ההכנה:

מערבלים את החמאה במערבל חשמלי במהירות גבוהה. מוסיפים בהדרגה את הסוכר וסוכר הווניל. מערבלים במשך 2־3 דקות ומוסיפים בהדרגה את הביצים. מקציפים לתערובת קלילה וחלקה. מנמיכים את מהירות המערבל ומוסיפים בהדרגה ולסירוגין את הקמח, היוגורט ו–2 כפות חלב. יוצקים אל התבנית מחצית מהבלילה.

בקערית מערבבים את אבקת הקקאו ו–3 כפות חלב, ומוסיפים למחצית הבלילה הנותרת. מערבבים היטב. יוצקים את הבלילה הכהה על הבלילה הבהירה שבתבנית. נוטלים כף או שיפוד, דוחסים בבלילה ויוצרים את צורת הספרה 8 בבלילה. כך מקבלים מראה של שיש בעת פריסת העוגה. אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני (170–180 מעלות) כ–45–50 דקות ומניחים להצטנן על רשת ברזל.

עוגת פרג בחושה

עוגה מהירת הכנה ללא חמאה או "מחמאה", אלא רק עם שמן. היא מקבלת מרקם נפלא בתום האפייה.

החומרים (ל־2 תבניות כיכר):

• ½1 כוסות קמח כוסמין דק מנופה

• 2 שקיות אבקת אפייה

• 1 כוס גרגרי פרג טחונים או שלמים (עניין של טעם)

• ½ כוס קוקוס

• ½ כוס שקדים מולבנים גרוסים דק

• 4 ביצים

• 1 כוס סוכר דמררה

• 1 כוס שמן קנולה

• 2 שקיות סוכר וניל

• ½1 כוסות מיץ תפוזים

• 1 כפית ליקר תפוזים או ברנדי

לגיוון:

• אפשר להוסיף לעיסת הבצק ½ כוס פצפוצי שוקולד או שוקולד מריר מגורר, או פירות מסוכרים, אגוזי מלך ו/או צימוקים

לעיטור:

• ½ כוס אבקת סוכר



אופן ההכנה:

מערבבים בקערה בינונית את הקמח, אבקת האפייה, הפרג, הקוקוס והשקדים. מערבבים בקערה נפרדת את יתר החומרים ומוסיפים להם בהדרגה את תערובת החומרים היבשים. מערבבים עד לקבלת עיסה אחידה. משמנים תבנית כיכר ויוצקים לתוכה את עיסת הבצק ומשטחים. אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני במשך 25–30 דקות או עד אשר קיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש ונקי. מוציאים מהתנור, מצננים ומעטרים באבקת סוכר.

עוגה של "מה שיש"

לפעמים ככל שאנו מנסים לא להפריז במתוקים, אי אפשר בלי עוגה בחושה ביתית. היא טעימה וקלה כל כך להכנה, כך שכל אחד יכול להכין אותה. אני מכינה אותה בעיניים עצומות, אבל אצלי היא תמיד משתנה. אני לא תמיד זוכרת לכתוב את השינויים שעשיתי, לכן אני קוראת לה "עוגה של מה שיש".

לפעמים היא בשילוב של שוקולד ופירות, לפעמים אני משלבת בה סילאן (דבש תמרים). בפעם האחרונה שהכנתי אותה השתמשתי בקמח מלא, והתוצאה הייתה נפלאה ובעלת גוון בריאותי. גם את העיטור על פני העוגה אני משנה טרם האפייה: לפעמים זה שומשום, לעתים שקדים פרוסים ומולבנים, או שבבי ברס (שאותם מוצאים בחנויות המתמחות), אגוזים גרוסים ועוד.

אפשר לאפות את העוגה בכל תבנית שיש בבית: עגולה, מלבנית, מסולסלת, סיר פלא, תבניות כיכר ועוד. אני ממליצה לכם לעשות כמוני ולהכפיל מראש את הכמויות שמופיעות כאן. בדרך כלל אני מכינה עוגות ב–6–7 תבניות אינגליש קייק (תלוי בגודל התבנית). בתום האפייה אני מקפיאה חלק מהעוגות על מנת לתת לילדים.

החומרים (לתבנית טבעתית בקוטר 22־24 ס"מ או ל־3 תבניות אינגליש קייק בינוניות או לסיר פלא)

• 200 גרם "מחמאה" רכה

• ½1 כוסות סוכר

• 2 שקיות סוכר וניל

• 1 כפית רום

• 1 כפית ברנדי

• 3 ביצים

• 1 כוס קמח מנופה

• ½1 כוסות קמח מלא מנופה

• ½2 כפיות אבקת אפייה

• 1 כוס שמנת צמחית

• ½ כוס חלב שקדים או סויה

• 2 כפות אבקת קקאו

• 2 כפות ממרח נוטלה

• 2–4 כפות חלב שקדים או סויה

לעיטור:

• ½ כוס שבבי ברס אגוזים או שומשום וכף סילאן

פשוטה להכנה. סגנון וצילום: פסקל פרץ רוביןפשוטה להכנה. סגנון וצילום: פסקל פרץ רובין

 

אופן ההכנה:

מכניסים את ה"מחמאה" והסוכר לקערת המערבל, ומערבלים עד לקבלת תערובת קצפית. מוסיפים את סוכר הווניל, הרום, הברנדי והביצים, ומערבלים עד לקבלת לתערובת חלקה ואוורירית. מנמיכים את מהירות המערבל ומוסיפים בהדרגה ולסירוגין את שני סוגי הקמח, אבקת האפייה, השמנת הצמחית, חלב השקדים או הסויה.

נוטלים מהתערובת בערך כוס, מניחים בקערה, מוסיפים את אבקת הקקאו וממרח נוטלה ואת חלב השקדים או הסויה ומערבבים לבלילה אחידה. את יתר הבצק מעבירים לתבנית המשומנת והמקומחת. נוטלים בכפית מבלילת השוקולד ודוחסים לתוך הבצק הנתון בתבנית ברווחים קטנים. מפזרים את ברס האגוזים או השומשום ומזליפים מעל את הסילאן. אופים בתנור שחומם מראש כ–45–50 דקות ומניחים להצטנן על רשת ברזל.

טיפסקל 

למראה שונה ולקבלת טעם אחר החליפו את השוקולד בפירות מיובשים ובאגוזים. רוצים להעשיר את העוגה? הכינו קרם או ציפוי שוקולד וצפו בהם את העוגה.

טיפסקל להכנת עוגה בחושה מוצלחת:

• עוגה שפניה נבקעו, והבלילה שבתוכה גלשה החוצה מבעד לבקע, נאפתה כנראה בחום גבוה מדי.

• עוגה עשירה בתוספות תהיה כבדה ודחוסה. אם אתם מעוניינים בעוגה אוורירית יותר, הקציפו את הביצים עם הסוכר ורק אז הוסיפו את שאר החומרים.

• בתום האפייה רצוי לעטוף את התבניות ביריעת ניילון נצמד ומעל ברדיד אלומיניום מהסוג העבה ולכסות היטב ובאופן הדוק.

• שומרים על הגזרה? רוצים להחליף את השומן במתכון? המירו את החמאה ברסק תפוחים ובשמן.

• אפשר להחליף כל מרכיב חלבי בתחליף הקיים בשווקים: חלב סויה במקום חלב, קצפת צמחית במקום יוגורט.