בשבוע שלקראת יום העצמאות ובמהלכו מזנקת צריכת הבשר בכ-50%, כך עולה מנתוני משרד החקלאות, שפורסמו לקראת יום העצמאות ה-75 למדינת ישראל בו צפויים המונים לציין את היום בפיקניקים ומנגלים.

לקראת חגיגת המנגלים, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה בשירותי בריאות כללית במחוז דן-פתח תקווה, מריאנה אורבך, מציגה שורת המלצות כדי לחגוג באופן בריא ולעבור את החג ללא תוספת קלוריות מיותרת. בנוסף, היא מפרטת את ערכם הקלורי של המאכלים המאפיינים את יום העצמאות. 

ארוחת מנגל יכולה להגיע בממוצע לכ–3,000 קלוריות:

  • בהמבורגר גדול בממוצע יש כ-520 קלוריות
  • בהמבורגר קטן בממוצע יש כ–250 קלוריות
  • בלחמניה בתוספת נקניקיה יש כ–500 קלוריות
  • בקבב אחד יש כ-220 קלוריות
  • מנת סטייק עסיסית - כ–500 קלוריות
  • צלחת צ'יפס - כ-400 קלוריות
  • פיתה רגילה – כ-180 קלוריות
  • לאפה - כ–400 קלוריות
  • כוס בירה 330 מ"ל - כ–112-150 קלוריות
  • פחית קולה של 330 מ"ל - כ-139 קלוריות

בסלט ישראלי בממוצע יש כ–110 קלוריות למנה, ובצלחת גדולה הכוללת פלחי אבטיח יש כ–500 קלוריות. בשלוש כפות של חומוס קנוי יש  כ–150–200 קלוריות ובשלוש כפות חומוס+טחינה + שמן, יש כ–450 קלוריות. בכף טחינה מוכנה, יש כ–45 קלוריות ובכף טחינה גולמית יש כ–90 קלוריות.

המלצות כיצד ניתן לעבור את החג ללא תוספת קלוריות מיותרת:  

  • העדיפו את סוגי הבשר הרזים: עוף, הודו ובשר בקר רזה והכי מומלץ לאכול דגים מכל הסוגים אשר גם בריאים וגם דלי קלוריות.   
  • מומלץ לבחור בחוכמה את התוספות. לוותר על הצ'יפס, לאכול תירס או תפוח-אדמה אפוי.
  • עדיף להימנע מאכילת פיתות משום שפיתה אחת מכילה 210 קלוריות – כמו שלוש פרוסות לחם.
  • לקינוח מומלץ לאכול פירות. 

"אפשר גם ללכת על הצד הצמחוני ולהכין שיפודי ירקות הכוללים עגבניות, בצלצלים ופלפלים אשר תורמים לבריאות", היא אומרת.

אורבך ציינה עוד כי הפלאפל הנחשב למאכל הלאומי – בריא, בעל ערך תזונתי ועשיר בוויטמינים ומינרליים רבים, כסידן, ברזל ואבץ. לדבריה, מנת הפלאפל יכולה להוות ארוחה בסיסית, בריאה מאוד ומשביעה. עם זאת, היא גם ממליצה לוותר על מנת הצ'יפס עשירת הקלוריות.

חמישה יתרונות תזונתיים בריאותיים של הפלאפל:

  • כדורי הפלאפל עשויים בעיקר מגרגירי חומוס, העשירים בחלבון. השילוב בין חלבון שמקורו בחומוס והחלבון המצוי בפיתה (חלבון החיטה), הופך את החלבון לבעל ערך תזונתי גבוה.
  • גרגירי החומוס המרכיבים את כדורי הפלאפל עשירים במינרליים רבים כגון: ברזל, סידן ואבץ.
  • תוספת הירקות או הסלט הטרי למנת הפלאפל מוסיפה גם ויטמין C, מינרליים וסיבים.
  • הטחינה שבמנת הפלאפל עשירה בחומצות שומן חיוניות לגוף ובוויטמין E.