ד"ר ספי מנדלוביץ', משנה למנכ"ל משרד הבריאות, שוחח הבוקר (שלישי) עם גולן יוכפז וענת דוידוב בתוכניתם ב-103FM על החשש לסלמונלה בשוקולד במפעל שטראוס, וציין לטובה את התנהלות החברה במשבר: "הדיווח הראשוני לחשד לסלמונלה בסביבת הייצור ולא בחומר הגלם הגיע ב־19 לחודש והאינדיקציה הנוספת ב־21 - בשלבים הראשוניים אני חושב שזה היה שלב מוקדם מדי כדי להגיד את זה לציבור. נהגנו נכון". 

בפתח דבריו נשאל מנדלוביץ' מתי נודע למשרד הבריאות על הבעיה, והוא השיב: "ההתנהלות הייתה מבחינתנו תקינה. הדיווח הראשוני מבדיקות שנעשות בידי המפעל הגיעו ב־19 לחודש על עדות לחשד לסלמונלה בסביבת הייצור, האינדיקציה הנוספת הייתה ב־21 גם בחומר הגלם". 

"מהרגע שהם מודיעים ב־19 לחודש, יש נהלים מאוד ברורים. הבדיקות הראשוניות הן עם סף רגישות מאוד גבוה. זאת אומרת, כדי לא לפספס מקרים כאלה, היכולת לאתר היא גם על שביב של שביב של חיידק, היא מרימה דגלים אדומים"

לאורך שנה, כמה אינדיקציות כאלה אתם מקבלים במשרד הבריאות?
לדבריו, לאורך השנה "יש לא מעט אינדיקציות כאלה, עשרות", אך עדיין מדובר באירוע חריג: "למי שקצת מכיר, גם כשמגיעים למרפאה בקופת חולים, אז יש חשד לפעמים לדלקת בשתן, לוקחים תרבית ומחכים בעצם עד שתחזור התרבית. זה קצת מחזיר את הדברים האלה. לפעמים כשהחולה הוא מאוד קשה, נותנים אנטיביוטיקה ולא מחכים לתרבית, לפעמים כשהחולה הוא לא קשה, מחכים בעצם לחזרה של התרבית". 

על הטענה שהציבור לא קיבל את האינדיקציה הזאת בזמן אמר: "אני חושב שבשלבים ראשוניים, גם ב־19 וב־21, אני חושב שזה היה בשלב מוקדם מדי להודיע כזה דבר. אנחנו נהגנו נכון, בהחלט".

הוא הסביר מה בכוונת המשרד לעשות כעת לגבי פס הייצור. "במקרים האלה, אנחנו תמיד מקיימים תחקיר, קודם כל לבדוק את ההתנהלות של החברה - כמו שאמרתי, על פניו, אנחנו לא רואים פה טעם לפגם - את ההתנהלות שלנו, כי גם כל משרד צריך לבדוק את עצמו ולראות שהוא התנהל כמו שצריך. בשלב הזה, הפסים סגורים, וכאן, גם אנחנו החמרנו, אבל גם החברה עצמה לקחה על עצמה והחמירה".      

כשנשאל אם אולי מדובר ב"החמרת יתר" השיב: "לא הגזמנו. מדובר בפרוטוקולים בינלאומיים. כל המדינות המערביות נוהגות בדיוק באופן ובשיטה הזאת. אנחנו כמובן עוצרים שנייה, רואים אם יש אינדיקציות לדוגמה במוצרים - כי כמו שאמרנו, ראינו את זה בחומר גלם, בפס הייצור, לא ראינו במוצרים. מחכים לאותן בדיקות, אותן תרביות. ברגע שנראה שהחשש הזה הוסר, בתיאום עם החברה, אנחנו נשחרר את המוצרים". 

מנכ"ל משרד הבריאות: "לא זיהינו עלייה גבוהה בתחלואה בסלמונלה"

בתוך כך, גם מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' נחמן אש התראיין במקביל לכאן ב' וביקש להרגיע: "יש זיהום במוצרים, יש זיהוי של כמויות חריגות של סלמונלה במפעל. אנחנו לא יודעים בוודאות ממתי הזיהום הזה, אבל הסיכון הוא לא גבוה. לא כל מי שאוכל את המוצר יחלה, לא זיהינו עלייה גבוהה בתחלואה בסלמונלה. אני רוצה להרגיע ולומר שהסיכון הוא לא גבוה".

בהמשך אמר: "אנחנו בודקים האם היה נכון להודיע קודם, אחרי הבדיקה נדע להפיק לקחים. סך הכל התנהל תהליך שהיה זהיר. יכול להיות שהיה צריך להזהיר קודם, אני לא יודע להגיד בוודאות. נבדוק ונראה".

סייע בהכנת הכתבה: אמיתי דואק, fm103