השמנת יתר היא מצב המתרחש כאשר לאדם יש עודף שומן בגוף שעלול להשפיע על בריאותו. מומחה בריאות עשוי לאבחן אדם עם השמנת יתר אם יש לו אינדקס מסת גוף (BMI) גבוה מהאופטימלי. בנובמבר מציינים את חודש הסוכרת הבינלאומי, במטרה להעלות מודעות למחלה, גורמי הסיכון והדרכים להימנע.

סוכרת, על סוגיה השונים, היא תוצאה של הפרעה ביכולת לאזן את רמות הסוכר בדם בעקבות אי ייצור כמות מספיקה של אינסולין, או תגובת "תנגודת" של הגוף לפעילות האינסולין. סוכרת מסוג 2, מתרחשת עקב בעיות בשימוש או ייצור אינסולין. הורמון זה אחראי לאפשר לגלוקוז בדם להיכנס לתאים, מה שמספק להם את האנרגיה לתפקוד ולאיזון רמות הסוכר בדם.

תוצאות מחקרים מדגישים קשר בין השמנת יתר לבין הסיכון לפתח הן טרום סוכרת והן סוכרת מסוג 2. המושג באנגלית DIABESITY, (DIABETES=סוכרת, OBESITY=השמנת יתר), בא להדגיש את קיומן של שתי המחלות יחד באותו אדם.  

תנגודת לאינסולין היא תכונה שכיחה של מצבים אלה. זה מתרחש כאשר התאים אינם מגיבים עוד לאותות מאינסולין. חוסר של אינסולין זה גורם ללבלב לעבוד קשה יותר כדי לייצר מספיק אינסולין כדי לשמור על רמות הסוכר בדם. עם הזמן, הלבלב מאבד את יכולתו לשחרר אינסולין, מה שלבסוף מוביל להתפתחות סוכרת מסוג 2.

הקשר בין השמנת יתר לסוכרת

השמנת יתר היא גורם סיכון מרכזי למצבים בריאותיים שונים, כולל סוכרת מסוג 2. על פי סטטיסטיקת הסוכרת הלאומית, בשנים 2013–2016, 45.8% מהמבוגרים עם סוכרת סבלו מהשמנת יתר, ו-15.5% סבלו מהשמנה קיצונית. הדו"ח מציין גם שבקרב מבוגרים בארה"ב עם סוכרת, 89% היו בעודף משקל או סבלו מהשמנה.

כמה ראיות מצביעות על כך שלאדם עם השמנת יתר יש סיכוי גבוה פי 10 לפתח סוכרת מסוג 2 מאשר אדם עם משקל גוף בינוני. מחקרים גם מצביעים על כך ששכיחות סוכרת הקשורה להשמנה בארה"ב עשויה לעלות ל-300 מיליון מבוגרים עד שנת 2025. למעשה, כמה מומחי בריאות משתמשים במונח סוכרת כדי להתייחס להשפעות הבריאותיות השליליות המשולבות של השמנת יתר וסוכרת.

כיצד השמנת יתר מובילה לסוכרת?

נראה כי עודף שומן בגוף, במיוחד סביב הבטן, מהווה מקור עיקרי לדלקת שעלולה להוביל לסוכרת מסוג 2. השמנת יתר מביאה בדרך כלל לדלקת ברמה נמוכה אך כרונית, ונראה כי לדלקת הכרונית  יש תפקיד בהתפתחות סוכרת.

למרות שמומחים עדיין לא מבינים את המנגנון המלא, דלקת הקשורה להשמנה תורמת לעמידות לאינסולין. מונח זה מתייחס למצב שבו תאים בגוף אינם מגיבים היטב לאינסולין ואינם יכולים בקלות לקלוט גלוקוז מהדם. זה גורם ללבלב לייצר יותר אינסולין כדי לשמור על רמת הסוכר בדם בטווח בריא.

עם זאת, לאורך זמן, כאמור, הלבלב אינו מסוגל לעמוד בקצב, והתוצאה היא רמות סוכר גבוהות בדם. רמות גבוהות של סוכר בזרם הדם עלולות להזיק מאוד ולגרום לסיבוכים שונים. כדי לנסות להוריד את רמות הסוכר בדם, הכבד שולח עודפי סוכר בדם לתאי שומן, אשר מאחסנים אותו כשומן גוף.

מהם גורמי הסיכון?

  • טרום סוכרת
  • גיל 45 ומעלה
  • קרוב משפחה, כגון הורה או אח, עם סוכרת מסוג 2
  • אישה שפתחה סוכרת הריון או לידת תינוק השוקל יותר מ-4 ק"ג
  • חסך בשינה והפיכת הלילה ליום

לסוכרת מסוג 2 יש גם גורמי סיכון אחרים הניתנים לשינוי. אלה יכולים לכלול מקור מהימן:

  • חוסר בפעילות גופנית סדירה
  • לחץ דם גבוה
  • רמות כולסטרול בצפיפות גבוהה (HDL) נמוכה ורמות כולסטרול בצפיפות נמוכה (LDL) גבוהה
  • עישון
  • אי אכילת תזונה בריאה ומגוונת
  • צריכה מרובה של אלכוהול
  • חסך בשינה והפיכת הלילה ליום
  • סטרס קשה, נפשי ו/או גופני

ניהול משקל הגוף

האגודה האמריקאית לסוכרת מציינת כי שמירה על משקל מתון עשויה לסייע לאדם למנוע או לנהל סוכרת. עבור אנשים רבים, זה עשוי להיות פשוט כרוך במציאת השילוב הנכון של פעילות גופנית, מזון בריא ושליטה בגודל המנות.

נטילת חלק בפעילות גופנית משחקת חלק חשוב בירידה במשקל ובשמירה על משקל מתון. הכמות המדויקת של הפעילות הגופנית הדרושה משתנה מאדם לאדם.

עם זאת, מטרה טובה לשאוף אליה היא 150-300 דקות של פעילות אירובית בעצימות מתונה בכל שבוע. זה יכול לכלול פעילויות כגון הליכה מהירה. לחלופין, אדם יכול לכוון ל-75-150 דקות של פעילות גופנית בעצימות נמרצת, כגון ריצה או רכיבה על אופניים, בכל שבוע.

חיוני לאכול מגוון מזונות מזינים מכל קבוצות המזון, בכמויות מתאימות. קבוצות מזון אלה כוללות:

  • ירקות לא עמילניים, כגון ברוקולי, גזר ועגבניות
  • ירקות עמילניים, כגון תפוחי אדמה, תירס ואפונה ירוקה
  • פירות, כולל תפוזים, תפוחים, בננות, מלון, פירות יער וענבים
  • דגנים מחיטה מלאה, כגון לחם, פסטה ודגנים שעדיף לכלול חיטה, אורז ושיבולת שועל
  • חלבון, כגון עוף, דגים ותחליפי בשר
  • מוצרי חלב, כגון חלב ללא שומן או דל שומן, יוגורט וגבינה

סיכום

יש קשר חזק בין השמנת יתר לסוכרת. עודף שומן בגוף הוא גורם סיכון לסוכרת מסוג 2, והוא יכול להשפיע לרעה על בריאותו של אדם בדרכים אחרות.

כדי לסייע בניהול ואפשרי למנוע סוכרת, רצוי לאדם לשמור על משקל מתון ואיזון רמות הסוכר, מומלץ באמצעות מד סוכר רציף וללא דקירות אשר ישקף בכל רגע נתון את רמות הסוכר שלכם, ובאמצעותו יוכל בקלות ללמוד איזה מאכלים מקפיצים לו את רמת הסוכר בדמו ולהימנע מהם.  כמו כן, דרכים להשיג זאת כוללות פעילות גופנית סדירה, צריכת תוכנית אכילה מגוונת ושליטה בגודל המנות.

הכותב הוא מנהל יחידת מחקרי הסוכרת בביה"ח וולפסון ורופא סוכרת בכיר במרכז DMC לטיפול בסוכרת