מחקר חדש שמובילה קבוצת חוקרים מאגודת הגליל בשפרעם הצליח לראשונה להפוך מוהל זיתים (פסולת נוזלית רעילה הנפלטת מזיתים במהלך הליך הפקת השמן) ממטרד סביבתי המזהם את הקרקע, מזיק לבעלי החיים ופוגע במערכות ביוב, למשאב שגם מחסן עופות מחיידקים קטלניים.

ליטר "מי עקר" שווה ערך לאלף ליטר של מי שופכין ובכל שנה בתי בד בישראל מייצרים 150 אלף קוב המוזרמים לטבע. ממצאי המחקר עשויים לתת מענה לאחד מגורמי הזיהום העיקריים בצפון הארץ, שם ממוקמים 80% מבתי הבד בישראל.

בהליך הפקת שמן הזית נוצרים שלושה תוצרים: שמן זית, מוהל זיתים ("מי עקר" מערבית) ופסולת מוצקה ("גפת"). בעוד שמן הזית איכותי, הרי ששני האחרים מזהמים. בניסיון להתמודד עם הבעיה, בהובלת פרופ' חסן עזאיזה, מדען מהחוג לביו־טכנולוגיה במכללת תל־חי וחוקר בכיר באגודת הגליל, מובילה בשנים האחרונות קבוצת מדענים מתחום הביו־טכנולוגיה והכלכלה הסביבתית במחלקת המו"פ באגודת הגליל, מחקר לאיתור דרכים להפוך את מי העקר ממטרד למשאב. לאחרונה המחקר רשם פטנט רשום בשיתוף עם המכון הוולקני בהובלת ד"ר יאן לנדאו.

המחקר רשם לאחרונה הצלחה, כשהתגלה שהחומר הכימי "פנול" במי העקר, הוא אנטי־בקטריאלי ויכול לשמש כתוסף מזון זול וזמין לבעלי חיים ולחסן אותם מקוקסידיות, שהם פרזיטים קטלניים הפוגעים במערכת העיכול של בעלי החיים, בעיקר של תרנגולות בלולים.

לפי המחקר, עופות ששתו מים עם תוספת "מי עקר" נמצאו חסינים ועופות שנדבקו ושתו מי עקר החלימו. לגילוי, שהוא הראשון בעולם, השלכות בריאותיות וכלכליות עבור מאות לולים בישראל וכמובן משמעות סביבתית.

פרופ' עזאיזה מסביר: "לממצאי המחקר חשיבות רבה ביכולת להתגבר על אחת מהבעיות הנפוצות ביותר בתחום זיהום הסביבה והפגיעה בתשתיות, שעד היום המדינה התקשתה להתמודד איתה. מדובר בבשורה גם לבעלי החיים".