בלעדי ל"מעריב סופהשבוע": יצרנים של בלוני תצפית עבור מערכת הביטחון טוענים כי משרד הביטחון פירסם מכרז שעל פי מפרטו הטכני בעצם מעניק יתרון לחברה אחת מסוימת, שהיא גם החדשה והצעירה בשוק.



המדובר בחברת "שילת" מרחובות, והמכרז הוא לאספקת עשרה בלוני תצפית טקטיים-קטנים עבור זרוע יבשה בהיקף של כעשרה מיליון שקל. משרד הביטחון מכחיש את הטענות שמשמיעים היצרנים האחרים ואומר כי הם חסרות שחר. גם בחברת "שילת" מכחישים את הדיווח, וטוענים כי גורמים אינטרסנטים עומדים מאחורי הפרסום. 

כתבה נרחבת בנושא תפורסם מחר במדורו של יוסי מלמן "חשאי בשישי" בעיתון "מעריב סופהשבוע" 

בלוני תצפית משמשים את מערכת הביטחון  למטרות שונות ומגוונות. בשנה שעברה, למשל, פרש הצבא בלוני מעקב ניידים בגדה המערבית, מהלך שהצבא טען כי יספק ליחידות בשטח מודיעין ויזואלי בזמן אמת, על המתפתח מסביבם.

הבלון היה גרסה ממוזערת של בלונים המשמשים לחיזוי מזג האוויר, כך לפי סרן א', מפקד התצפיות במרחב בנימין. במקרה של מידע מוקדם על מהומות צפיות או על תקריות בטחוניות חריגות, הכוחות על הקרקע יכולים להגיע לזירת האירוע בתוך דקות ספורות, מהר יותר באופן משמעותי.

"ניתן לפרוש את הבלום בכל נקודה ולשלוט בו מרחוק. היתרון העיקרי של הבלון היא ניידות גבוהה מאוד" אמר סרן א'. "הבלון יכול להיות בנקודה מסויימת ואז, תלוי בקריאת הנתונים הויזואליים, לעבור לנקודה אחרת לתקופת זמן קצרה. הבלון מאפשר איסוף מודיעין איכותי בזמן קצר."

הפלטפורמה הניידת של הבלון מחזיקה גם היא ביכולות מסווגות, כאלו שהצבא תיאר כמתקדמות מאוד ולמעשה ראשונות מסוגן לבלוני תצפית וחיזוי. השלב הבא הוא להביא את הבלון לשדר את המידע למפקדת היחידה, בנוסף ליחידות בשטח.

הבלון שימש את מערכת הביטחון לראשונה במהלך מבצע "שובו אחים" בחודש יוני שעבר, שהתרחש בגדה המערבי לאחר החטיפה והרצח של שלושת הנערים הישאלים ע"י אנשי חמאס בחברון.