במהלך ישיבת ראשי הקואליציה העלה היום (ראשון) ראש הממשלה בנימין נתניהו את האפשרות להוריד את אחוז החסימה בחצי אחוז. נתניהו הסביר כי "זה חייב להיות בהסכמה של כולם. בלי הסכמה כזאת לא נתקדם בנושא". מוקדם יותר, במהלך ישיבת הממשלה הוא התייחס לפרסומים על כך שמחבלים שרצחו ישראלים יוכלו להגיש בקשה לקיצור עונשם בפני ועדה מיוחדת. "באשר לשיח על קיצוץ עונשם של המחבלים אני מתנגד לכך בתוקף וגם שר הביטחון ואני יודע שזה לא יקרה". 



ראש הממשלה המשיך והוסיף כי "השבוע אנחנו נציין בבתי הכנסת ובית הקברות את יום הכיפורים הקדוש ביותר לעצמו והיום שבו לפני 45 שנים ספגנו מתקפה שעלתה לנו בקורבנות רבים. עלינו לעשות הכל אם תכפה עלינו מלחמה, עלינו לעשות הכל כדי לנצח במינימום קורבנות. לפני 45 שגה המודיעין שלא נתן את ההתראה בזמן, אח''כ שגה הדרג המדיני שלא הורה על התקפת מנע. הקווים האדומים שלנו אדומים מתמיד".



שר החינוך, נפתלי בנט, אמר בתגובה לפרסום כי "ישנה ועדה לדון בקציבת עונשם של מחבלים רוצחים. אסור לקצוב אל עונשם של מחבלים הם צריכים למות בכלא". מוקדם יותר גם שר הביטחון, אביגדור ליברמן, התייחס לפרסומים על קיצור עונשם של המחבלים וכתב בטוויטר, כי "כל עוד אני שר הביטחון, אף מחבל לא יזכה לקיצור עונש, אפילו של שעה אחת". 


למרות דברי השר, הפרקליט הצבאי לשעבר, השופט בדימוס אמנון סטרשנוב, טען בגלי צה"ל כי לשר אין סמכות בעניין הזה והיא נתונה למפקד פיקוד הדרום: "זו הצהרה פוליטית". השופט סטרשנוב, שתמך ברעיון, אמר כי "אין להבדיל בין רצח לרצח. אם מאפשרים לרוצח אשתו או ילדיו לבקש קיצור - צריך לאפשר גם למחבל".



ח"כ מוטי יוגב (הבית היהודי), תקף את היוזמה של צה"ל: "מי שמרחם על אכזרים סופו שיתאכזר לרחמנים". התערבותם של גורמים בכירים במדים בשיקולים מוסריים וערכיים יצרו את ההחלטה המעוותת לבטל את הריסת בית המחבל שרצח את עדיאל קולמן הי"ד מסיבות של אי שפיות ומצד שני לחפש הקלות בעונשם של רוצחים. אני קורא לשר הביטחון לבחון החלטות אלו ולבטלן על בסיס מוסרי".



כאמור, דברי ראש הממשלה ושר הביטחון באים בתגובה להחלטה של צה"ל, שנבעה מעתירה של מחבל לבג"ץ שטען לאפליה בינו לבין מחבלים שנשפטו בבית משפט אזרחי. שופטי בג"ץ דחו את העתירה, אולם צה"ל הודיע על המדיניות החדשה. בתגובתם של אלוף פיקוד מרכז והיועץ המשפטי לאזור יהודה ושומרון לעתירה נכתב כי "נערכה עבודת מטה לבחינת הסוגיה. בעקבות אותה עבודת מטה הוחלט להקים ועדה ממליצה לקציבת עונשי מאסר עולם ביו"ש. בהתאם לכך גיבש יועמ"ש איו"ש טיוטת תיקון לחקיקת הביטחון בנושא אשר הועברה להתייחסות הגורמים הרלוונטיים". עד כה שוחררו אסירי עולם רק בעסקאות או בהחלטת דרג מדיני ולא בהחלטת ועדה או גורם צבאי".



מדובר צה"ל נמסר בתגובה כי "לאחרונה נחתם צו על פיו בקשות לקציבת עונש המוגשות למפקד פיקוד המרכז על ידי אסירים שנידונו למאסר עולם בבית משפט צבאי ייבחנו על ידי ועדה ממליצה בראשות שופט צבאי טרם הבאתן להחלטת מפקד הפיקוד. הרכב הוועדה וסדרי פעילותה הינם בדומה לוועדה הפועלת מכוח חוק שחרור על תנאי ביחס לאסירים שנידונו למאסר עולם על ידי בית משפט אזרחי (לרבות מחבלים שנשפטו בישראל) בהתאמות הרלוונטיות לאזור יהודה ושומרון".