שר החינוך, נפתלי בנט, הודיע היום (שלישי) כי רונה רמון ז״ל היא כלת פרס ישראל למפעל חיים לשנת תשע״ט. ממשרד החינוך נמסר כי הפרס מוענק לרמון ז"ל על פעילותה החברתית לאורך השנים. "לאחר מותם של בעלה ובנה, הקימה רמון שורה של מפעלים חינוכיים דוגמת שבוע החלל הישראלי, תחרויות חלל ואסטרונומיה, מרכזי מדעים וחלל בפריפריה, כנס אילן אמון המקצועי, מלגות לחוקרים מצטיינים ועמותת קרן רמון לחינוך למצוינות וחלל בקרב בני נוער בשיתוף משרד המדע ומשרד החינוך", נמסר.



ועדת הפרס התכנסה בראשותה של השופטת בדימוס שרה פריש - יו"ר הוועדה, כשלצדה החברים – אבי בלשניקוב, איל גבאי, יהודה הראל ואריאלה רג'ואן. הרכבי הוועדה כוללים נציגות נשים וזאת בהתאם למדיניות החדשה שקבע שר החינוך בנט. בנימוקיה ציינה הוועדה: "רונה, ילידת ישראל בת ליוצאי טורקיה שהגיעו לארץ במסגרת עליית הנוער. רונה ז"ל איבדה את בעלה, אל"מ אילן רמון , טייס חיל האויר ואיש החלל הישראלי הראשון במעבורת קולומביה, ולאחר מכן את בנה, סרן אסף רמון, טייס חיל האויר אשר נפל במסגרת שרותו הצבאי. רונה ז"ל מצאה באבלה ובכאבה האישי מנוף לקידום החברה הישראלית ולעיצוב פני הדור. רונה , יזמה מיזמים חברתיים וחינוכיים בארץ בכלל ובפריפריה בפרט. כמו כן, היא פעלה לקידום בני נוער בסיכון. מידי שנה נחשפים לפעילותה יותר מ- 200,000 בני נוער. רונה נפטרה במהלך השנה האחרונה לאחר מאבק במחלת הסרטן".

בנט אמר על ההחלטה: ״התרגשתי לבשר כעת לילדיה של רונה רמון ז״ל על זכייתה של אמם הנפלאה בפרס ישראל למפעל חיים. רונה רמון היא גיבורת ישראל של נתינה ואור. כמה אהבה, ציונות, מסירות ותרומה הייתה באישה זו ובמשפחת רמון בכלל.‬ על אף שאיבדה שניים מהיקרים לה מכל, אילן ואסף ז״ל, רונה בחרה בחיים והקדישה את חייה לעשייה למען החברה. רונה, אילן ואסף רמון ייצרבו בזיכרון הלאומי של האומה כשלושה גיבורים אהובים שנתנו  למדינת ישראל את כל אשר היה להם לתת. ביום העצמאות הקרוב, כאשר אעניק את הפרס, ניזכר כולנו במורשתה של רונה ז״ל ונמשיך את מפעל חייה ליצירת ישראל טובה יותר. מזל טוב משפחת רמון, אמא תמיד איתנו״. 
 
ממשפחת רמון נמסר: "אנו מתרגשים מאד, ומבקשים להודות מקרב לב לשר החינוך ולוועדת הפרס על הבחירה באמא שלנו, מנהיגה אזרחית אמיצה שאהבה את מדינת ישראל, והקדישה את חייה לדור הצעיר. אין בפרס הזה נחמה, אבל יש בו הרבה גאווה. אמא שלנו לקחה חיים כואבים והפכה אותם למפעל חיים שנתן כל כך הרבה לאנשים אחרים. ברוחה הייחודית ובעשייתה היא העניקה לעשרות אלפי בני נוער ומהנדסים השראה וכוח להיות טובים יותר ולהגשים את חלומותיהם". 

בנט וילדיה של רונה רמון ז"ל


רמון, שהתגוררה שנים רבות עם משפחתה בשכונת רמת חן ברמת גן, פעלה כל העת ליזום פעילויות ייחודיות. כך ניסתה, למשל, להקים מרכז לימודי חלל במבנה העגול שבאגם הפארק הלאומי, לא הרחק מביתה. אבל התוכנית לא יצאה בסופו של דבר אל הפועל. רמון פעלה במקביל להנצחת בעלה ובנה. במצפה רמון הוקם מרכז מבקרים המשקיף על  מכתש רמון, ומוקרן שם סרט מרגש המתאר  תחנות בחייו של אילן רמון ואת מסעו לחלל. הסרט מציג גם את סיפורו של בנם אסף, אשר בחר ללכת בדרכו של אביו ודיבר על שאיפותיו להיות אסטרונאוט.
 
בחודש יולי השנה השתתפה רמון בטקס חניכת נמל התעופה בתמנע, שנקרא על שמם של אילן ואסף רמון. “היום הזה גורם לי להתעלות נפש”, אמרה בהתרגשות באירוע, שהתקיים במעמד שר התחבורה ישראל כץ, “הנמל הזה זאת הוכחה שלפעמים חלומות מתגשמים. אמרתי לילדים שלי: ‘תחשבו על כל שדות התעופה שאנחנו מכירים בעולם, הם קרויים על שמם של אנשים פורצי דרך, מנהיגי עולם ששינו את ההיסטוריה והנה, הכבוד נפל עכשיו בחלקם של יקירי”.
 
בספטמבר, בזמן שהתמודדה עם מחלת הסרטן שתקפה אותה, השתתפה רמון בטקס הנחת אבן הפינה למכינה הקדם־צבאית על שם בנה - “בית אסף”, במצפה אילן על יד חריש. לפני כחודשיים הוכנס ספר תורה לזכרם של אילן ואסף רמון לבית הכנסת המרכזי בשכונת רמת חן. הוריה של רמון השתתפו באירוע, אך הדבר נבצר מיכולתה של רונה, בשל מצבה הבריאותי. “רונה התרגשה מאוד כאשר בישרתי לה שהוחלט להנציח את בעלה ובנה בספר תורה”, סיפר המשנה לראש העירייה, אביהוא בן משה. “בישרו לי ממשרד הביטחון שהתקבל ספר תורה כתרומה ממשפחה בקנדה וביקשו שנחליט את מי להנציח מקרב החללים בני רמת גן. בשל סיפורה המיוחד של משפחת רמון, החלטתי שראוי להנציח את אילן ואסף”.

רונה רמון עם בנה אסף בטקס סיום קורס הטיס. צילום: דודו גריספן, פלאש 90
 
רונה רמון נולדה בקריית אונו, שירתה בצה”ל כחובשת וסיימה תואר ראשון בחינוך גופני במכללת וינגייט ותואר שני בטיפול הוליסטי באוניברסיטת לסלי. את בעלה אילן הכירה במסיבת יום הולדת של חברה. הם התחתנו בשנת 86’ כשרונה היתה בת 22 ונולדו להם ארבעה ילדים. אילן רמון, שלמד בבית הספר היסודי רמת חן, שנקרא לאחר מותו על שמו, היה טייס קרב מצטיין ובין היתר השתתף בהשמדת הכור בעיראק ביוני 81’ ולימים פיקד על טייסת בחיל האוויר. בשנת 98’ עברה המשפחה ליוסטון, ארה”ב, לצורך ההכנות לטיסת מעבורת החלל קולומביה, לאחר שאילן נבחר להיות האסטרונאוט הישראלי הראשון בחלל. במעבורת השתתף רמון בתפעול ניסוי האבק הישראלי, שתוכנן באוניברסיטת תל אביב במטרה לבדוק כיצד משפיעות סופות אבק על המזרח התיכון. הוא השתתף גם בניסויים בתחומי הביולוגיה והפיזיקה.
 
המראת המעבורת קולומביה עוררה התרגשות רבה בישראל ובעולם וזכורים הקשר הישיר שנוצר בין ראש הממשלה דאז אריאל שרון ז”ל לרמון על המעבורת ושאלתו של שרון: “מה רואים משם שלא רואים מכאן?”. ב־1 בפברואר 2003, בעת כניסת המעבורת קולומביה בחזרה לאטמוספירה של כדור הארץ, היא התפרקה ואנשי הצוות נספו. רמון נטמן בבית העלמין של נהלל בעמק יזרעאל.
 
הבן אסף רמון, בוגר תיכון בליך ברמת חן, סיים בהצטיינות קורס טיס במגמת קרב ושובץ כטייס בטייסת “אף־16”. רמון הצעיר נהרג ב־13 בספטמבר 2009 בטיסת אימונים, לאחר שמטוסו התרסק בדרום הר חברון. אסף נטמן לצד אביו בנהלל. למרות הכול אם המשפחה רונה לא שקעה במרה שחורה בעקבות הטרגדיה הכפולה שפקדה אותה. היא הקימה את קרן רמון ופעלה לילות כימים להנחלת ערכים וחינוך למצוינות לדורות הבאים.