מי צריכה שמלה לבנה: שלוש מכל ארבע נשים ישראליות לא חשות לחץ להתחתן, על פי מחקר "באמבל". אפליקציית ההיכרויות הפופולרית מפרסמת לראשונה את דו"ח "מה נשים רוצות", הבוחן מה נשים בישראל של ימינו חושבות על היכרויות ורומנטיקה.

אפליקציית ההיכרויות שבה נשים עושות את הצעד הראשון, פרסמה לראשונה את הדו"ח "מה נשים רוצות" בישראל, שבוצע בשיתוף עם הפסיכולוגית החברתית והמומחית למערכות יחסים, ד"ר לירז מרגלית. התוצאות מספקות תובנות חדשות לגבי הדרך שבה נשים בישראל של ימינו חושבות על מערכות יחסים, רומנטיקה, תפקידי מגדר, כסף וסקס. המחקר בוצע על ידי חברת טופיקס, בהובלת ד"ר מרגלית, באמצעות פאנל משיבים בתמיכת טכנולוגיית אינטליגנציה מלאכותית, על מנת לדבר עם 550 נשים בישראל על החוויות שלהן, עם מיקוד במערכות יחסים בין גברים לנשים.

בני זוג, לא מפרנסים

המחקר של "באמבל" מראה כי בכל הקשור להיכרויות, נשים בישראל משנות את המשמעות של הצלחה באהבה. בתקופה שלאחר מגפת הקורונה, "באמבל" זיהתה את הטרנד של 'רווקות מודעת', שמשקף שֶׁרַוָּקוּת היא לא ברירת מחדל של כל אותן אלו שלא מצאו בן זוג, אלא שנשים באופן מודע בוחרות להיות רווקות. נשים בישראל לא מאמצות רק את הגישה הזאת - דו"ח "באמבל" מראה כי הן מאתגרות באופן פעיל את הנורמות הרומנטיות הישנות בדרכים חדשות ומפתיעות, ביחוד בתחום של נישואים וכסף. כמעט 3 מכל 4 נשים בישראל (72 אחוזים) מדווחות כי הן לא מרגישות לחץ חברתי להתחתן, ו-70 אחוזים אמרו כי הן לא מרגישות צורך להתחתן על מנת לבסס את מערכת היחסים. ההצלחה כבר לא נמדדת בחופה. התוצאות מראות כי דבר זה לא מוגבל רק ל'הצלחה', אלא ממשיך לשיחה רחבה יותר על ההערכה העצמית של נשים בישראל. למעלה משתיים מכל שלוש נשים רווקות (70 אחוזים) בגילאי 26-40 אמרו כי הן לא זקוקות לגבר על מנת להרגיש שלמות, והאחוז גבוה עוד יותר בקרב נשים מדור ה-Z.

דו"ח "באמבל" מאשר כי השאלה הקלאסית "מי משלם את החשבון?" עדיין חיה ובועטת, אך מהווה מצב עדין עבור נשים בישראל. כעת, השאלה "מי משלם את החשבון בפגישה הראשונה?" נתפסת פחות כסימן לחיזור ויותר כשיטה להבנת הכוונות של הצד השני. רוב הנשים בישראל (60 אחוזים) לא חושבות שגבר חייב לשלם את החשבון בפגישה הראשונה, אך עדיין ישנה משמעות טקסית לפעולה, שבה נשים משתמשות כדי לקבוע את כוונותיו: כמה מהר הוא הציע? עד כמה הוא התעקש?

המחקר מראה שבאופן כללי, ככל שאישה יותר מעוניינת בגבר, כך יותר אכפת לה אם הוא משלם את החשבון בפגישה הראשונה, מפני שהן מחשיבות זאת כסימן המביע כוונה רצינית לעתיד. מתוך מי שלא מאמינות כי הגבר צריך לשלם, יותר מחצי (54 אחוזים) חושבות כך מפני שהן רוצות לבסס מערכת יחסים מאוזנת עוד מההתחלה ולהימנע מלשדר מסר שלפיו הן מחפשות גבר שיפרנס אותן.

רומנטיקה והיכרויות בעידן המודרני

הרומנטיקה בישראל הופכת לפרגמטית יותר. יתכן שבקרוב יגיע יומם של זרי הוורדים ושל ההצהרות הפומביות. עבור נשים בדורות צעירים יותר, הבעת אהבה נעשית באמצעות פעולות קטנות ותשומת לב, בניגוד למחוות גרנדיוזיות ומוחצנות. כאשר הן דיברו על רומנטיקה, כמעט שלוש מכל ארבע נשים ישראליות (73 אחוזים) הזכירו מחוות קטנות. דבר זה השתקף אצל נשים ישראליות בבאמבל, כאשר כמעט אחת מתוך שלוש נשים (32 אחוזים) ציינו שכעת, לאחר השנתיים האחרונות, הן פחות מתרשמות מפגישות ראשונות מושקעות באופן מוגזם. אופן המחשבה הפרגמטי הזה משתקף גם ביומיום ובאופן שבו נשים בישראל חושבות על סיבות לדחייה אוטומטית. עדיין קיימים ניצוצות ופרפרים בבטן, אבל לא מיד, כאשר פחות מאחת מכל ארבע נשים בישראל (23 אחוזים) מעלות חוסר בכימיה (פרפרים) כסיבה לדחייה אוטומטית, ומערערות על הרעיון של אהבה ממבט ראשון.

ערכים משותפים ושוויון כעת נמצאים בראש הרשימה בכל הנוגע לבני זוג פוטנציאליים. רוב הנשים בישראל מחשיבות חוסר כבוד והערכה (57 אחוזים) או חוסר בגרות והתנהגות ילדותית (48 אחוזים) כסיבות לדחייה אוטומטית. בנוסף, 40 אחוזים מהנשים הצהירו כי סגנון חיים שונה יקבע עבורן האם הקשר ימשיך או יפסיק.

גם הקריטריונים הפיזיים שעל פיהם אנו מחפשים ושופטים בני זוג השתנו, כאשר נשים בישראל מתרחקות מהסטנדרט הקלאסי של גבר גבוה, כהה ונאה. 'אביב הגברים הנמוכים' מטיק טוק הגיע לישראל: שלוש מכל ארבע נשים (75 אחוזים) אימצו את מגמת ההיכרויות הוויראלית של דור ה-Z וכבר לא מחשיבות גובה נמוך כסיבה לדחייה אוטומטית. באופן מעניין, נשים מדור ה-Z (בגילאי 18-25) הן פתוחות הרבה יותר ומתמקדות בערכים, אך לא נותנות תפקיד משמעותי לגובה או להתאמה בסגנון החיים בבחירת בני זוג. דבר זה משתקף עוד יותר בקרב מי שמשתמשות באפליקציית "באמבל", כמעט חצי (46 אחוזים) מהישראליות אומרת שכעת הן פתוחות יותר להיכרות גם מחוץ למה שהגדירו בתור 'הטיפוס' שלהן.זוהי מגמה ש"באמבל" מכנה 'קריאה פתוחה' והאימוץ של גישה זו בישראל היא בין הגבוהות בעולם, בהשוואה לאנשים ממדינות אחרות.

הפער הרומנטי

למרות השינוי החיובי בצורה שבה נשים בישראל חושבות על הצלחה ומסננות בני זוג לעתיד, עדיין קיימים מספר אתגרים המקשים על קשרים אותנטיים. בכל הנוגע להיכרויות, ובייחוד בתקופה הראשונית של הקשר, הישראלים נופלים לתפקידים ולציפיות על בסיס מגדרי. באמבל קוראת לתופעה זו 'הפער הרומנטי', ההבדל בציפיות בין גברים לנשים בכל הנוגע לחיזור, היכרות ומערכות יחסים. הפער ממשיך בישראל של ימינו, כאשר כמעט חצי (49 אחוזים) מהנשים מרגישות צורך "לשחק אותה קשה להשגה" בתחילת הקשר, והאחוז גדל ל-56 אחוזים בקרב נשים בגילאי 40-51. למרות הדרכים שבהן הדורות הצעירים מערערים על לחצים מסורתיים בהיכרויות, נשים בישראל עדיין דואגות שישפטו אותן עקב הציפיות החברתיות המתמשכות. כמעט שני שליש (62 אחוזים) מהנשים ממשיכות לחשוש מלעשות את הצעד הראשון, עקב חשש שהצד השני יחשוב שהן נלהבות מדי. בכל הנוגע לפתיחות לגבי הרצונות שלהן, אחת מכל ארבע (25 אחוזים) חוששות שהצד השני יחשוב שהן דעתניות או 'ישירות' מדי במהלך השלבים הראשונים של ההיכרות.

אומרים לנו שיש סקס אחר

בכל הנוגע לציפיות על בסיס מגדר בהיכרויות, סקס הוא עדיין אחד הנושאים המאתגרים ביותר הן עבור נשים והן עבור גברים, אך קיימים שינויים מעודדים בצורה שבה אנו מדברים, חושבים ומקיימים סקס. בתקופה שלאחר מגפת הקורונה, 42 אחוזים מהישראלים ב"באמבל" מתארים את הגישה שלהם לסקס, לאינטימיות ולהיכרויות כ'פתוחה וחוקרת'. נשים בישראל גם מציינות שסקס כבר אינו נושא טאבו לשיחה ו-40 אחוזים מרגישות שחשוב לדבר על רצונות וצרכים מיניים בשלב מוקדם של ההיכרות. עבור רוב הנשים בישראל, הנאה מינית כבר אינה מוגבלת למערכות יחסים, דבר שמשקף את המגמה העולמית בבאמבל של 'חקירה מינית אתית'.

יותר מחצי (55 אחוזים) מהנשים הישראליות בסקר נהנות מסקס מחוץ למערכת יחסים, והאחוז רק עולה הן בקרב הדורות הצעירים יותר (18-25) והן בקרב נשים מעל גיל 50, אך בשל סיבות שונות. נשים צעירות יותר מתמקדות בחקירה מינית ובהירות לגבי הצרכים המיניים שלהן. מחקר באמבל מראה כי במהלך השנה האחרונה, אחד מכל ארבעה (24 אחוזים) מהישראלים הגבירו את החקירה המינית שלהם, אחוז שקופץ ל-31 עבור נשים בישראל באופן ספציפי. הדו"ח מראה כי בקרב נשים בגילאי 50 פלוס, רבות מתחילות רק עכשיו להנות מסקס בפעם הראשונה, מפני שהן כבר אינן מוגבלות על ידי העכבות והלחצים המאפיינים את הגילאים הצעירים.

ד"ר לירז מרגלית, מומחית מערכות היחסים של באמבל: "למרות שרוב הנשים מציינות שהן שונאות לשחק משחקים, ואפילו יותר מזה כאשר גברים משחקים משחקים, הן עדיין מרגישות שעליהן לעשות זאת. משמעות הדבר היא שלעיתים קרובות, נשים מרגישות שאסור להן לתקשר את  הרצונות שלהן באופן ישיר. עם זאת, יש גם חדשות טובות שמביאות נשים מהדור ה'צעיר יותר' שמרגישות בטוחות מספיק כדי לדבר ישירות על הדברים שהן מחפשות בקשר וגם בחיי המין שלהן. אנו רואים שינוי מדפוס חשיבה שמטרתו "למצוא גבר" כדרישה להתקדמות בחיים, לדפוס שבו נשים מעריכות מערכות יחסים ובני זוג על בסיס מה שהם מביאים לחייהן.

ד''ר לירז מרגלית (צילום: ג׳ון גורביץ׳)
ד''ר לירז מרגלית (צילום: ג׳ון גורביץ׳)