כל עוד פלוני "כשיר" הוא יכול לתת ייפוי כח לבן משפחה לטפל בענייניו, הבעיה היא שברגע שפלוני הופך להיות לא כשיר ייפוי הכח אינו תופס.



בעבר כאשר אדם לא היה כשיר היו ממנים לו אפוטרופוס והיום יכול אדם כל עוד הוא כשיר להודיע מי יהיה מיופה כוחו בעתיד גם בזמן שלא יהיה כשיר.



הפקדת ייפוי כח מתמשך למעשה תחסוך ליקרים לך את הצורך במינוי אפוטרופוס ברגע שחס וחלילה תהפוך להיות לא כשיר. המטרה של ייפוי הכוח המתמשך היא למעשה לחסוך לקרובי המשפחה היקרים לך כל כך התרוצצויות, פניה לבית המשפט בבקשה לצו אפוטרופסות והגשת דוחות.



ברגע שחס וחלילה תהיה לא כשיר כבר יהיה לך "אפוטרופוס לעתיד", אתה יכול היום לקבוע כיצד יטופלו עניינך הכספיים, הרפואיים והאישיים, בשלב שלא תהיה מסוגל לדאוג להם בעצמך.



לפניה ישירה לעורכת הדין רבקה ניר-אבוהרון לחץ/י כאן.


הסדר משפטי חדש ויעיל

אם יש לכם הורים מבוגרים כדאי שתדעו, וגם לכם בני ה- 60 פלוס לא יזיק להקל על ילדכם. כל עוד אתם צלולים תוכלו להודיע לאפוטרופוס הכללי מי אתם רוצים שיהיה מיופה כוחכם .משמע במקום לרוץ לבית המשפט להוציא צו אפוטרופסות על הגוף ו/או על רכוש אתם יכולים להודיע כבר היום מי יהיה האפוטרופוס שלכם, מי יוכל לחתום במקומכם בבנק על מסמכים שונים ומי יוכל לקבל החלטות רפואיות במקומכם. זה חשוב, נחוץ וכדאי.

בעבר, אדם בישראל לא היה יכול למנות לעצמו "אפוטרופוס לעתיד" ולקבוע כיצד ועל ידי מי יטופלו ענייניו כאשר הוא עצמו לא יהיה מסוגל לקבל או לבצע החלטות. "כשל משפטי" זה הוביל לכך שסכסוכים בין ילדים בנוגע לסוגיות הקשורות למינוי אפוטרופוס להוריהם הונחו פעמים רבות לפתחן של הערכאות (כשבחלק מהמקרים האינטרסים שעלו על פני השטח היו לאו דווקא דאגה לרווחת ההורים).

תיקון 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, שנכנס לתוקף לפני כשנתיים וחצי, בא לתת מענה לאתגר זה ויצר מהפיכה בתחום באמצעות ייפוי הכוח המתמשך. כיום, אדם בגיר יכול להחליט מראש כיצד ועל ידי מי יטופלו ענייניו כשהוא לא יהיה מסוגל לעשות כן.


מהו ייפוי כוח מתמשך?


תיקון 18 השווה את המצב המשפטי בישראל לזה שקיים במדינות מערביות רבות. כיום, אדם (המכונה בחוק ״ממנה״) יכול להחליט מיהו האיש או קבוצת האנשים שיקבלו החלטות הנוגעות לגופו או לרכושו בעת הצורך (״מיופי הכוח״).



התיקון קובע שכל אדם בגיר בעל כשירות משפטית רשאי לערוך מסמך משפטי שבמסגרתו ימנה מיופה כוח עם סמכויות, הן לגבי רכושו והן לגבי גופו ובריאותו. חשוב להדגיש שהמסמך חייב להיערך על ידי עורך דין שהוסמך לשם כך ויש להפקידו במשרדי האפוטרופוס הכללי.



ניתן למנות מיופה כוח למספר עניינים:

למה ניתן למנות מיופה כוח? באדיבות LawGuide
למה ניתן למנות מיופה כוח? באדיבות LawGuide


החוק קובע כי מיופה הכוח חייב לפעול אך ורק בהתאם להנחיותיו של הממנה במסמך. כמו כן, על מיופה הכח "להיכנס לתפקידו", כלומר, להסכים ולאשר את המינוי בפני עורך דין (אישור הכולל הצהרה שהוא מבין את ההנחיות שהוגדרו).



סמכויותיו של מיופה הכוח


חשוב להדגיש כי מיופה הכוח לא יהיה רשאי לפעול בניגוד לחוק או באופן שעלול לפגוע בממנה פגיעה חמורה. לדוגמא מיופה הכח לא יכול למכור את דירתו של הממנה ולשם כך יצטרך לפנות לבית המשפט לקבלת הוראות.



נקבע כי הממנה יכול להחליט כיצד הוא רוצה שהחלטות מסוימות תתקבלנה או להעניק למיופה את מלוא שיקול הדעת.



למשל, הממנה יכול לקבוע שאם יגיע למצב סיעודי הטיפול יינתן לו בביתו או שמעבר לדיור מוגן ייעשה בהתקיים תנאים מסוימים בלבד. הוא אף יכול לרדת לרזולוציות הנוגעות לנושאים ספציפיים כמו אישור למכירת נכסים או הנחיה בדבר שמירת הנכסים במשפחה והשכרתם בלבד.



סוגיה חשובה נוספת המשמשת כ"מטריית הגנה" על הממנה היא קביעת זהותם של "אנשים מיודעים" אשר יקבלו דיווחים ממיופה הכוח באשר להחלטותיו ופעולותיו. כמו כן, הממנה יכול להחליט שהאפוטרופוס הכללי ייפקח על מיופה הכוח במילוי תפקידו.


עורכת הדין רבקה ניר-אבוהרון. צילום: יצחק אבוהרון
עורכת הדין רבקה ניר-אבוהרון. צילום: יצחק אבוהרון


האם ניתן למנות מספר מיופי כוח?


התיקון לגבי ייפוי כוח מתמשך מכיר בכך שלעתים אדם רוצה למנות לגופו ו/או לרכושו מספר אנשי אמון. במקרים אלה, מומלץ שהממנה יגדיר במפורש את סמכויותיהם ותפקידיהם של מיופיי הכוח וכן יקבע מנגנון לפתרון מחלוקות ביניהם. יודגש שהממנה רשאי למנות מיופה כוח חליפי למקרה שבו מיופה כוח ראשון לא יוכל (או לא יסכים ברגע האמת) למלא את תפקידו.



מתי ייפוי כוח מתמשך נכנס לתוקפו?


החוק מגדיר כי ייפוי כוח מתמשך ייכנס לתוקפו כאשר הממנה ״אינו מסוגל להבין״ בעניין שלגביו נערך ייפוי הכוח.



בעניין זה, הממנה יכול לקבוע בייפוי הכוח כיצד יש לבחון את "הבנתו" (כלומר, איך להגדיר את תנאי כניסת ייפוי הכוח לתוקף). בהעדר קביעה כאמור, ההחלטה תתבסס על חוות דעת מומחה אובייקטיבי אשר תימסר למיופה הכוח.



עורכת הדין רבקה ניר-אבוהרון מוסמכת לערוך ייפוי כוח מתמשך, עוסקת בדיני משפחה, דיני מקרקעין, דיני עבודה והוצאה לפועל, הכתבה באדיבות אתר עורכי הדין LawGuide.