כולנו תוהים מה יעלה בגורל רכושנו לאחר לכתנו. לרוב, מבעוד מועד, ההחלטה לאילו אנשים וכיצד לחלק את כלל הרכוש שצברנו במהלך חיינו כבר נלקחה. השאלה הנשאלת היא כיצד נבטיח שהחלטה זו תקוים.
שיטות המשפט השונות מצאו את הדרך להקל עלינו ולעזור לנו להבטיח את רצוננו על ידי מסמך משפטי הנקרא - צוואה.

אצלנו, במדינת ישראל, ישנו חוק הירושה, חוק זה מקנה לנו את האפשרות לערוך צוואה בעודנו בחיים. בצוואה אדם מציין מראש מי הם האנשים (זוכים) להם נרצה להוריש את רכושנו, וכן מפרט את אופן חלוקת הרכוש לכל יורש.
חשוב מאוד לציין כי, לא כל מסמך שנכתוב יהווה צוואה ויהא בר תוקף. כדי שמסמך זה יקרא צוואה הוא צריך לעמוד בתנאים מסוימים שנקבעו בחוק.

לפניה ישירה אל טרנובסקי שרית - משרד עורכי דין, לחץ/י כאן

החוק הישראלי הכיר בארבעה סוגי צוואות

  1. צוואה בכתב יד: כל מרכיבי המסמך, תוכן, חתימה ותאריך הם בכתב יד. מסמך זה מהווה צוואה לכל דבר ועניין. אך כאן המקום להדגיש כי זוהי הצוואה הקלה והפשוטה ביותר לעשותה, רק לאחר מותו של המצווה. לכן רבים הסיכויים כי אם ינסח את המסמך אדם שאינו משפטן, יהיו בו שגיאות רבות שיביאו לפסילתה של הצוואה.
    על כן צוואה מסוג זה מומלצת רק למי שבטוח לחלוטין כי הוא מכיר את הוראות החוק, ויכול לנסח צוואה תקפה ושלמה שתעמוד בכל התנאים.
  2. צוואה בעדים: זוהי הצוואה הנפוצה ביותר, מצוין בה תאריך והיא חתומה על ידי המוריש, צוואה זו כוללת את חתימתם של שני עדים. צוואות מסוג זה נערכות לרוב במשרדי עורכי דין, ובמקרה זה מסתייע המצווה לרוב בשירותי עורך הדין כדי להבטיח שצוואתו תכיל את כל התנאים הנדרשים על ידי החוק.
  3. צוואה בפני רשות: צוואה מסוג זה, נאמרת בעל פה בפני אדם מוסמך בחוק. ניתן לערוך צוואה מסוג זה בפני שופט, רשם או נוטריון. בזמן האמירה נערך פרוטוקול, ואותו אדם מאשר וחותם על גבי הפרוטוקול כי הוא נערך בפניו.
  4. צוואה בעל פה או צוואת שכיב מרע: אדם אשר רואה עצמו, ניצב אל מול פני המוות, ומצווה את אשר יעשה ברכושו לאחר מותו בפני שני עדים, ועדים אלו ערכו את דבריו בכתב והפקידו אותו אצל הרשם לענייני ירושה בסמוך ככל האפשר לאמירת הדברים. צוואה זו פוקעת כעבור חודש ימים מהרגע בו תם האיום על חיי המצווה, אם הוא נותר בחיים.

פגמים בצוואות

לא כל מסמך שאנו עורכים ורוצים שיהיה צוואתנו אכן עומד בתנאים המשפטיים הראויים. ישנם מספר פגמים, שעליהם נרחיב בהמשך, אשר יפסלו את המסמך אותו ערכנו:

  1. פגם בכשירות המצווה: רק אדם הכשיר מבחינת גיל ומבחינת צלילות דעתו, יכול לערוך מסמך אשר בסופו של יום יהפוך לצוואתו. כלומר, אדם מעל גיל 18 ואדם אשר צלול בדעתו.
  2. פגם צורני בצוואה: לפעמים אנו שוכחים לכתוב תאריך על גבי הצוואה או שישנה בעיה הנוגעת לחתימה. יש לציין כי אם התקיימו יתר התנאים כלומר המרכיבים החשובים ביותר, ולא היה לבית המשפט ספק כי היא אכן משקפת את רצונו של המצווה רשאי, בית המשפט יאשר את הצוואה ויורה לפעול בהתאם לכתוב בה.
  3. פגם הנוגע להוראת הצוואה: ישנם הוראות שפשוט לא ניתן לקיים ועל כן החוק מונה מספר הוראות צוואה שאין לקיימן, החשוב ביותר הוא הוראת צוואה המזכה את מי שלקח חלק בעריכתה. במקרים רבים יש לזוכה חלק מסוים בכתיבת הצוואה. נדגים: אחד הילדים לוקח את האב הזקן אל עורך הדין. צריכה להיות הפרדה מוחלטת בזמן עריכת הצוואה כאשר אין איש בחדר מלבד עורך הדין והמצווה, ובזמן חתימתה לא יהיה נוכח במקום איש מן הזוכים על פי הצוואה.
  4. פגם הנוגע לנסיבות עריכת הצוואה: זוהי צוואה אשר נערכה תחת איום, מרמה, או השפעה בלתי הוגנת ולא באמת משקפת את רצונו של המוריש - הצוואה בטלה.

עורכת הדין שרית טרנובסקי (צילום: משרד עו''ד שרית טרנובסקי)
עורכת הדין שרית טרנובסקי (צילום: משרד עו''ד שרית טרנובסקי)

הדרכים לביטול צוואה

הצוואה אינה מסמך מוחלט, וישנם מקרים שבהם המצווה חוזר בו ומעוניין לבטל את הצוואה אשר ערך. את הביטול ניתן לבצע באחת הדרכים הבאות:

  1. עריכת מסמך ביטול: זו היא דרך פשוטה מאוד, כל מה שצריך לעשות הוא לכתוב מסמך ביטול, כלומר, לערוך מסמך חדש בו נאמר במפורש כי הצוואה אשר ערך בטלה ומבוטלת.
  2. השמדת הצוואה: המצווה יכול להשמיד פיזית את צוואתו וכך יראו את הצוואה כבטלה ומבוטלת.
  3. צוואה חדשה: דרך נוספת לביטול צוואה היא עריכת צוואה חדשה, ועל אף שאין בצוואה החדשה הוראה מפורשת אשר מבטלת את הצוואה הישנה, רואים את הצוואה הראשונה כבטלה ומבוטלת.

עורכת דין שרית טרנובסקי מתמחה בייעוץ בענייני עיזבון, עריכת צוואות, הגשת בקשות צו ירושה וצו קיום צוואה לרשם הירושה והגשת התנגדויות לצווי ירושה ולצווי קיום צוואה. לתיאום פגישת ייעוץ, ניתן ליצור קשר עם משרדנו. הכתבה באדיבות אתר עורכי הדין לענייני צוואה LawGuide.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.