אחרי התיעוד המביך: ניצב ג'מאל חכרוש, ראש אגף סייף במשטרה שתועד לכאורה מדלג מעל גופת קורבן רצח, הודיע היום (שני) על פרישה מיידית מהמשטרה. מהמשטרה נמסר כי ניצב חכרוש פנה אמש למפכ"ל המשטרה רב ניצב יעקב שבתאי בבקשה לפרוש מהארגון לאחר 44 שנות שירות. השניים סיכמו על פרישתו המיידית ועל כך שהיום יכנס ניצב חכרוש את שוטריו באגף "סיף" וישוחח עמם. 

המפכ"ל כיבד את בקשתו, הודה לו על שירותו כפורץ דרך במשטרה וכמי שהוביל תהליכים משמעותיים לקירוב הערבים והיהודים במדינה ואיחל לניצב ג'מאל חכרוש בהצלחה בהמשך הדרך. בהתאם לסיכום, תיאם ניצב חכרוש פגישה עם קצינים ושוטרים באגף סייף ובה בישר לצוות האגף על החלטתו לפרוש מהמשטרה.

חרוש לפקודיו: "אין בי חרטה על דרכי"

חכרוש פנה במכתב לפקודיו בו כתב כי "אין בי חרטה על דרכי, מסע ההשמצות השיטתי פוגע בי ובמשפחתי, אני יוצא לדרך חדשה ומסתכל לאחור בגאווה עצומה על הקריירה ארוכת השנים בה פעלתי רבות לשיפור השירות המשטרתי בחברה הערבית".

את מכתבו פתח חכרוש במילים "לא נרתע, ממשיך קדימה!". הוא המשיך וכתב: "שילוביות ערבי ישראל במדינת ישראל בכלל ובמשטרת ישראל בפרט, הוא רעיון ותהליך גדול יותר מכל אדם. מתן שירותי  המשטרה לציבור הערבי הינה משימה חשובה, מקומי בתהליך ההיסטורי הזה ידועה ואין מחלוקת על כך". 

"האחריות הכבדה שהמדינה הטילה על כתפי לא ניתנה לי באופן שרירותי, כי אם מתוך אחריות כבדה שאני יכול להוביל מהלך שכזה. חרשתי תלמים, סללתי דרכים לא ידועות, בין המדינה והחברה הערבית. כאשר אני עומד מול המראה אין בי כל חרטה על דרכי, רבים רואים בי לאורך הדרך כפורץ דרך, ואם השפעתי ולא במעט לתרום לחברה שוויונית וטובה יותר במדינת ישראל דיינו". 

"מאז מוניתי לניצב פעלתי רבות לשיפור השירות המשטרתי בחברה הערבית כדי לקרבם לקונצנזוס הישראלי. בכל 44 שנים של עשייה בכל תפקיד פיקודי, פעלתי באופן מקצועי ומתוך נאמנות למשטרת ישראל ולערכיי קצין משטרה. הובלתי מהלך משמעותי להקמת אגף לסיכול הפשיעה בחברה הערבית, אך משימה זו גדולה מעבר לאנשים העוסקים בה". 

העיסוק הצדדי בשבוע האחרון, עלול לפגוע בעיני במהלך הגדול יותר. בשל אחריותי האישית, אני מודיע כי החלטתי לפרוש מהמשטרה לאלתר. 
אין בי חרטה על דרכי, מסע ההשמצות השיטתי פוגע בי ובמשפחתי. קיבלתי החלטה על פרישתי והודעתי על כך למפכ"ל המשטרה. 

חכרוש סיכם: "אני יוצא לדרך חדשה ומסתכל לאחור בגאווה עצומה על הקריירה ארוכת השנים. אני בטוח שיש בי את העוצמה הדרושה והמנהיגות לתרום לחברה הערבית ואני מתכוון להמשיך ולפעול לקידום הנושא".

ג'מאל חכרוש (צילום: רמי זרגנר)
ג'מאל חכרוש (צילום: רמי זרגנר)

השר לביטחון הפנים, עמר בר-לב, מסר בעקבות הודעתו של חכרוש על פרישה: "לניצב חכרוש שמורות זכויות רבות שדבר לא יכול למחוק. הוא היה פורץ דרך ודמות שאפשרה לחברה המוסלמית לחלום ולהעז לשאוף לדרגות הגבוהות ביותר במשטרת ישראל. אני מודה לניצב חכרוש על 44 שנות שירות ציבורי״.

השר הוסיף כי ״החלטתו של ניצב חכרוש לפרוש בעקבות התקרית שהובאה לעיני הציבור בימים האחרונים היא ראויה. עבודת צוות הבדיקה שמינה המפכ״ל תמשיך לברר את שאלת ההיכרות לכאורה של גורמי המשטרה עם הנושא – בין היתר, ממתי מי מהמשטרה הכיר את הנושא, לאילו דרגים הגיע המידע, מה היקף המידע שהגיע והמועד שבו הוא התקבל אצל מי מהגורמים במשטרה. כמו כן, האם ננקטו צעדים כלשהם בעקבות המידע״.

יו"ר הוועדה לביטחון הפנים ח"כ מירב בן ארי כתבה: "טוב עשה ג'מאל חכרוש שפרש מהמשטרה. חבל ש44 שנות שירות עם עשייה אמיתית לקירוב בין ערבים ליהודים מסתיימת באקורד כזה צורם אבל זה הדבר הנכון והראוי לעשות. אנו מצפים מהשוטרים והשוטרות שלנו להגיש סיוע לכל אדם שנמצא במצוקה או בסכנת חיים, בדיוק בשביל זה הם נמצאים שם".

יעקב (קובי) שבתאי (צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90)
יעקב (קובי) שבתאי (צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90)
 

כאמור, חכרוש שוחח כבר אתמול עם המפכ"ל והודיע לו שברצונו לסיים את שירותו. בכך חכרוש חסך מעצמו את ממצאי ועדת הבדיקה המתנהלת בעניינו, כאשר בעצם ההודעה לא ייפתח נגדו ככל הנראה הליך משמעתי.

כזכור, אתמול הודיעה על פרישה גם ראש אגף התמיכה הלוגיסטית, ניצב איילת ירוחם. כעת, צפוי להיפתח סבב ניצבים במשטרה, כך ששני קצינים לפחות בדרגות תנ"צ יעלו בדרגה. לא מן הנמנע שתנ"צ סיגל טולדו, ראש אגף קהילה במשטרה, תקודם.

נזכיר כי נגד ניצב חכרוש מתנהלת ועדת בדיקה, אותה מינה מפכ"ל המשטרה רנ"צ קובי שבתאי, ובראשה עומד ניצב בדימוס אהרון אקסול, שעליה הוטלה האחריות לבחון את האירוע שבו תועד חכרוש בזירת רצח כשהוא מדלג מעל גופת הקורבן. זאת, בשעה שביקר במפעל מתכת, שם אירע האירוע הקטלני. 

חכרוש גם תועד עוזב את המקום וחוזר מאוחר יותר אליו. לטענת מקורביו, הוא יצא מהזירה כדי להזעיק למקום את בני משפחת המעורבים, כדי שאלו ירגיעו את הרוחות. עוד הוא טען כי המזכירה במפעל ביקשה ממנו שלא להתערב, באומרה כי מדובר בסכסוך ישן שאמור היה להסתיים תוך שניות. זאת, כאשר שמעו צעקות שעלו מפרוזדור סמוך.

כאשר הוברר כי הקורבן נדקר וכי החשוד מסתגר באחד החדרים, עזב חכרוש את הזירה. לטענתו, הוא פעל כמצופה ממנו על פי הנוהל הנהוג במשטרת ישראל.

חכרוש הדף את הטענות נגדו, והצהיר בשבוע שעבר כי בכוונתו להוכיח את צדקתו בפני הוועדה ולחזור למשטרה להמשך שירותו. חכרוש אמור היה להיפגש עם צוות הבדיקה בימים הקרובים אך הבוקר, כאמור, החליט עוד בטרם שטח בפניהם את גרסתו להודיע על סיום דרכו במשטרה.

מדובר בניצב הערבי הראשון במשטרת ישראל, שהתנהל במשך שנים ארוכות תחת הפשיעה במגזר. אין ספק כי העיתוי שבו בחר לסיים את הקריירה המשטרתית שלו מסכם את שירותו הארוך באקורדים צורמים.