פרסום ראשון: ירון בלום מתאם השבויים והנעדרים מטעם הממשלה עדכן את משפחות גולדין ושאול על המגעים עם חמאס, כך נודע למעריב. עוד נודע למעריב, כי ראש הממשלה בנימין נתניהו כינס בשבוע שעבר את ועדת השרים לענייני שבויים ונעדרים, לשיחה בקו מאובטח, על המגעים עם חמאס בנושא.

במשפחת גולדין הגיבו לפרסום ואמרו: "קיימת הזדמנות להשיב מידי חמאס את בננו הדר ואת סמ״ר אורון שאול ואת האזרחים מנגיסטו וא-סייד. להחמיץ עכשיו את ההזדמנות, זה חוסר אחריות לאומית". עוד נמסר מהמשפחה כי מתאם השבויים והנעדרים, ירון בלום, קיים עמם שיחת עדכון בנוגע למגעים ביום השואה.

כזכור, גורמים בישראל אישרו ל"מעריב" בסוף השבוע האחרון כי לאחרונה חלה התקדמות מסוימת במגעים בנושא השבויים והנעדרים מול חמאס. מפרסומים בתקשורת הערבית עולה כי מתחזקים הסימנים לכך שישנה התקדמות לקראת עסקה, מה שעשוי לאותת על כך שבישראל ישנה נכונות לעסקה כזו. עם זאת, נראה שהפערים עדיין גדולים.  

ב"מעריב" דווח כי בצמרת המדינית־ביטחונית נמשכים הדיונים בגיבוש מתווה לעסקת שבויים ונעדרים. העיתון הלבנוני "אל־אחבאר", הנחשב מקורב לחמאס, דיווח כי גוברים הסיכויים לעסקת חילופי שבויים. על פי הפרסום, מצרים שחררה ארבעה פלסטינים מהרצועה שהוחזקו בבתי כלא במצרים, כמחווה של רצון טוב לחמאס, והיא מוכנה לשחרר אסירים פלסטינים נוספים.

לפני כשבועיים, ראש הלשכה המדינית של חמאס, איסמעיל הנייה, התייחס בראיון לטלוויזיה הקטארית למגעים לעסקת שבויים. הוא הביע אופטימיות מהאפשרות, אך הדגיש: "הקרב עם כוחות הכיבוש נמשך". בחמאס הבהירו: "לא נוותר על האסירים שלנו". הוא אמר כי "לנו יש ארבעה אסירים, חיילים ישראלים, ואנחנו מוכנים למשא ומתן לא ישיר", מבלי לנקוב בשמותיהם."אם מנהיגי ישראל רציניים - אנחנו מוכנים להגיע לעסקה כדי לשחרר את אסירינו. כמה צדדים ומתווכים יצרו קשר עם חמאס ובדקו מולנו את האפשרויות שנהיה מוכנים להסכים אליהן", אמר, "הצגנו להם מה עשוי להיות המפתח האמיתי לסוגיה הזאת".

איסמעיל הנייה (צילום: רויטרס)
איסמעיל הנייה (צילום: רויטרס)

כזכור, בתחילת החודש פורסם לראשונה במעריב סופהשבוע כי גורמים במערכת המדינית-ביטחונית סבורים כי משבר הקורונה והשלכותיו האפשריות גם על רצועת עזה, פותחים חלון הזדמנויות להתקדמות גם בסוגיית השבויים והנעדרים. כך למשל, שר הביטחון נפתלי בנט אמר השבוע שכמו לעזה, גם לישראל יש צרכים הומניטריים והוא קשר בין סיוע לרצועה בהתקדמות בנוגע לשבויים ונעדרים. "אנחנו פתוחים לרעיונות רבים", רמז.

ברצועה מוחזקים כיום אברה מנגיסטו והישאם שעבאן א-סייד וגופותיהם של לוחמי צה"ל סגן הדר גולדין וסמל ראשון אורון שאול ז"ל. למעריב נודע כי מאחורי האמירה הכללית הזו, במערכת המדינית-ביטחונית כבר הועלו רעיונות וכי התנהלו בנושא דיונים משמעותיים עם בכירים במערכת הביטחון.

הרעיון המרכזי הוא לנסות, באמצעות חבילה הומניטרית לרצועת עזה ומחוות נוספות, להתקדם בנושא השבת השבויים והנעדרים. תחת אותה תפיסה, סבורים גורמים בישראל, ניתן לנסות ולקדם מהלכים, בתקווה שהדבר יאפשר התקדמות גם בנושא השבויים והנעדרים. ההערכה היא כי מדובר בחלון הזדמנויות, שיהיה רלוונטי כל עוד המגיפה לא מתפרצת ברצועה. 

יש לציין כי בישראל שקלו בעבר שחרור מוגבל של אסירים ביטחוניים מבתי הכלא בניסיון לקדם את הנושא מחמוד א-זהאר, מבכירי חמאס, שהיה לו תפקיד משמעותי בגיבוש העסקה לשחרור גלעד שליט, התייחס לנושא ואמר: "הם יודעים שאצלנו זה שבויים תמורת אסירים. שיפסיקו את הכיבוש והמצור, ואז נוכל לדבר על הכול".