נקבע מותו הבוקר (ראשון) של דאוד זביידי, אחיו של זכריא זביידי, שפונה בסוף השבוע לטיפול בבית החולים רמב"ם לבקשת הפלסטינים, לאחר שנפצע באורח קשה במהלך חילופי אש עם כוחות צה"ל בג'נין. בעקבות זאת, הכוחות בג'נין הבטיחו כי תתקבל תגובה "כואבת, אכזרית ולא אופיינית" למותו. מבית החולים נמסר כי זביידי הועבר רמב"ם ביום שישי כשהוא הונשם והורדם והוגדר במצב אנוש עם הגעתו לחדר הלם. הוא טופל בטיפול נמרץ, והבוקר כאמור נקבע מותו.

הרשות הפלסטינית גינתה את מותו. ממשרד החוץ נמסר: "המשרד מגנה בחריפות את הפלישות המתמשכות לג'נין ולמחנה, וירי של כדורים חיים במטרה להרוג, בתוקפנות מתמשכת שגורמת לא פעם ליותר הפרות ופשעים. המשרד שב ומדגיש כי ההסלמה בהפקעת אדמות, נכסים, בתים ומקומות קדושים וחייהם של אזרחים פלסטינים. על הקהילה הבינלאומית לספק הגנה בינלאומית עבור עמנו חסרי ההגנה, כהנחת יסוד הכרחית ודחופה כדי לאפשר להם לממש את זכותם להגדרה עצמית בחופש מלא. המשרד קורא לבית הדין הפלילי הבינלאומי לשבור שתיקה , לקחת על עצמו את אחריותו ולהתחיל מיד בחקירותיו על פשעי הכיבוש והמתנחלים נגד עמנו".

בתוך כך, מבית החולים רמב"ם נמסר: "אל הקריה הרפואית רמב"ם הובא במהלך יום שישי האחרון דאוד זביידי כשהוא במצב אנוש. הנ״ל אושפז וטופל במחלקת טיפול נמרץ ומצבו תוקשר בשקיפות מלאה לכל אמצעי התקשורת תוך שמירה על סודיות רפואית. מחלקת טיפול נמרץ הינה מחלקה המעניקה טיפול מקצועי ואינטנסיבי לכלל המאושפזים בה. מצבו הרפואי של דאוד זביידי הדרדר וכפי שדווח על ידי צוות דוברות בית החולים, הוא נפטר מפצעיו היום בשעות הבוקר".

"בשעות האחרונות מופצות חדשות כזב דרך הרשתות החברתיות על נסיבות פטירתו, ובתוך כך גם פוסטים מזוייפים בשם רופאים שכלל לא קיימים ובטח שלא עובדים ברמב"ם. אנו ערים לכך וחוזרים ומדגישים שמדובר בפייק ניוז. דוברות בית החולים וצוותה עומדים לרשותכם לאימות המידע בטרם פרסומו".

"ברפואה אין שכר ועונש"

פרופ' אבינועם רכס, יו"ר ועדת האתיקה של ההסתדרות הרפואית לשעבר, שוחח הבוקר (ראשון) עם גולן יוכפז וענת דוידוב ב־103FM, והתייחס לסערת אשפוזו: "אנחנו חיים בתקופה נורא רגישה, והדברים שאני הולך להגיד - אני משוכנע שלפחות חצי מהמאזינים לא יסכימו איתם, אבל ברפואה אין שכר ועונש. אם יש לך אח רוצח או אם אתה רוצח בעצמך, אני לא יכול להעניש אותך על זה ולא לטפל בך. כך זה נכון וכך זה ראוי לעשות. זו המחויבות הראשונה של עולם הרפואה, ואנחנו נשמור על צלם האנוש שלנו. אסור לנו להתלהם ולהגיע לכך שאנחנו לא נטפל במחבלים שמנסים לפגוע בנו. זה ההבדל בינינו ובינם".

"אין קווים אדומים, אתה מטפל בכולם, זה אבסולוטי. הפוליטיקה נעצרת על הסף של בית החולים. ב־1967 הייתי סטודנט בהדסה כשליגיונרים ירדנים וחיילים שלנו שכבו זה לצד זה. אין הבדל בין צבא מסודר לבין מחבלים לדעתי. מהרגע שהעברת אותו את הסף, הוא חולה, הוא פצוע, וחלים עליו כללי האתיקה של הרפואה, כללים זהים בכל העולם", הוסיף. 

לדבריו, "אם דרגת הפציעה זהה לגמרי, תטילו מטבע או תטפלו בישראלי. אבל זה מצב תיאורטי. נוצר מצב אבסורדי, שיישמע קשה מאוד, אבל אם המחבל פצוע קשה יותר, מגיעה לו קדימות להיכנס לחדר הניתוח. בפועל, תודה לאל, אפשר להכניס את שניהם לחדר הניתוח במקביל. אני חושב שזה קומפלימנט גדול מאוד למערכת הרפואה בארץ. זה אומר שהפלסטינים הכירו בחולשתם ופנו בפנייה הומנית, הומנית! מרופא לרופא. תעזור לי להציל את המטופל שלי".

בסיום, התייחס לשאלה עד כמה זה קשה לצוותים הרפואיים, ואמר כי "זה נורא ואיום. אני בטוח שיש רופאים, שלפי השקפת עולמם לא יהיו מוכנים לעשות את הפעולות האלה. אני מניח שרופא כזה צריך להעביר את המטופל לטיפולו של רופא אחר. אני יכול לכבד את זה - מישהו אחר ימלא את מקומו".

סייע בהכנת הידיעה: יניב מורוזובסקי, 103fm.